Автор: bocodage
Дата: 18-07-16 05:16
Здравей,
Ако трябва да ти отговоря като типичен форумец - додай още 2000 лева и ще си вземеш нещо хубаво от ниския клас :)
Ако трябва да ти отговоря с полезен съвет - въпреки, че карам планински Драг съм фен на Рам. Просто колелата им са по-приятни за каране (що се отнася до планинските). За себе си бих взел планинско колело дори да карам в града, защото обичам да слизам по стълби и да прескачам някакви препятствия, като камъни, легнали полицаи, бордюри. Дори да не го правиш това, мисля че планинското ще носи повече на бой отколкото гранд каньона. Крос имат няколко много приятни модела до 700 лева (който и да вземеш в ценовия диапазон 500-700 няма да сбъркаш). Те правят отстъпки на различни модели всеки месец. Можеш да ги следиш в mtb-bg.com например в раздела други -> търговски съобщения. Много внимавай ако вземеш Крос в магазина да му затегнат добре курбелите (педалите) !!!!!!! Няколко приятеля страдаха от некадърни продавачи, които не разбират нищо от колела и ги сглобяват и продават... Рам преди време имаха страхотна серия HT (на латински)
http://olx.bg/ad/velosiped-ram-ht2-otlichen-ID5U4N8.html#196d623724
Сега май са ги прекъснали, но ако нямаш против да пазаруваш втора ръка - този модел е чудесен избор (не говоря за конкретната обява!). Геометрията на колелото е страхотна. Много е удобно и приятно за каране. Не съм му намерил кусур. Карал съм го малко, но останах само с позитивни спомени. Сега гледам, че има друг, по-нов, модел, който влиза в твоите критерии:
http://www.bikecenter.bg/product/ram_bikes-mentordot1_26
Да по-скъпо е от Драга с 21 лева :), но получаваш 3 пъти по-добра вилка (преден амортисьор), а вилката може да преобрази колелото ти до неузнаваемост (не случайно често е голяма част от цената на колелото). Също така дискови, хидравлични спирачки, което много хора смятат за излишно изхвърляне и дървена гъзария, но тези хора не са карали колело никога. С тези спирачки натискаш лостчето и просто спираш :). На спускане разликата е изключителна. Имай предвид, че дисковите спирачки на колелата за 300 лева са декоративен елемент, направен не да спираш, а за да се продаде колелото и са опасни. Но спирачки от класа на Рам-а правят огромна разлика в сравнение с V-brake-овете на Драга.
Ако искаш по-скоро шосейно колело тогава нещата се обръщат на 180 градуса. Там Драг просто са по-силни. не мисля, че имат конкуренция от българските производители. Имай предвид обаче, че тези колела са си крехки - една малко по-голяма дупка или слизане от тротоар и каплата може да ти замине... Аз като карам такова колело и имам чувството че съм върху кашкавал с педали... и то евтин кашкавал.
Надявам се да съм бил поне малко полезен.
Приятно каране :)
Поздрави,
Боян.
|
|