Автор: geokar
Дата: 30-06-16 08:36
Вижте сега, този сайт от много време си е най-обикновена "социална мрежа", в която от време на време (все по-рядко) се появява по някоя хубава снимка. "Критериите" на точкуването са толкова размити, че могат да объркат всеки начинаещ, който да се чуди защо неговата лавандула стои в "представяне" два месеца и с какво тя по-различно ухае от лавандулата на другарчето, която има вече над двеста точки. Ами има да се чуди. Въпросът отдавна не касае качеството на фотографията. Изключвам елитарния "клуб на въздишките", където борбата за катеренето в топ-листата е "безмилостно жестока". Става въпрос за елементарното желание да се забележи някоя не особено лоша снимчица, която поради своята анонимност потъва в архивите на "представянето". Впрочем последната реформа на админите още повече обърка работата. Много проста математическа формула може да я крекне: събирате си групичка от осем (8) потребители с горе долу еднакви "естетически критерии". Веднага щом някой от вас качи снимка, другите гласуват за нея и тя моментално изплува в галерията, където има повече шансове да бъде видяна и оценена и от други - за по-сигурно слагате и съответния брой чуденки или нещо по-така за коментар "възхитително", "много оригинално", "чудесна композиция" и т. н. и т. н. И не е нужен нито фейсбук, нито туитър, нито съобщения на "лични", просто сутрин с кафенцето преглеждате седем профила и "оценявате" новото там, проста работа. Печалбите: вдига ви се самочувствието - да мрат простаците, дето не разбират и критикуват, точките доказват, че сте гениален фотограф/фотографка. Ние, гениите, можем да си позволим да бъдем арогантни, нашият гняв е справедлив. Критерии ли? Таквоз не ни е нужно. Както е казал Салвадор Дали: "На гения и лайното му е гениално". (Не че сте го чели този цитат де, подсказвам ви го да си го имате под ръка, той бачка яко в споменатия от мен по-горе "клуб на въздишките и възторзите".)
Всичките тези работи отдавна са известни, тъжното е, че много добри автори спряха да качват тук, някои изтриха онова, което бяха качили и което радваше, вдигаше летвата и правеше сайта в по-голяма степен фотографски. Е, поне на мен ми е тъжно, де.
С други думи, не става въпрос (само!) за точките.
|
|