Автор: i_v
Дата: 16-06-16 15:21
Отговорът на този въпрос, както е видно вече от постовете, за всеки е различен.
Аз бих предпочел 24-70(при наличие на 10-24 разбира се) , da.fo 17-55, а БОБИ-ЛЪВЧЕТО 16-80, а виждам и сигма 18-35 :)
Ако нямаш вече наблюдение, кои са най-използваните дължини от теб, направи както ти казва PhotoBo (статистика от EXIF-a на снимките ти, през последната година или две).
Кой обектив ще ти стане като капачка на тялото, зависи от какво, как и при какви условия снимаш, това само ти си го знаеш.
Казвам, че бих предпочел 24-70, но от друга страна през последните години ми се е налагало да снимам сватби, кръщенета и абитуриентски балове, на приятели и роднини, та с кропка, без нещо от типа на 17-50 ф/2.8, определено би ми било зор(поне на мен, освен ако не ползвам 2 тела). Също така, ако снимах стрийт, може би 17-50... но пък тук един колега, дето снима стрийт, сподели веднъж, че хората вече били нервни и било трудно да се снима от близо…..така че не знам :).
Та това за улица и събития.
За пътувания, от теб зависи как снимаш, когато пътуваш.Аз за себе си знам, че 24-70 и 10-24 ще са ми достатъчни, при теб вълшебната комбинация, може би е друга.
Пейзажи и сгради….ще имаш обективи от 10 до 200, какво да те ограничи?
24-70 на кропка, е по добре за портрети, ако не държиш винаги да снимаш портрети с твърди светлосилни.
24-70 ти запълва по-добре диапазона и е възможно повече да те радва, но пък 17-55 е по-универсален и е възможно да ти спести честа смяна между 24-70 и 10-24, съответно по-малко пропуснати кадри.
Не снимам на Никон, но съм щракал на няколко пъти и с двата. Според мен и двата са много хубави обективи…..труден избор.
Ако избирам м/у тяло и обектив за ъпгрейд, си мисля че нов обектив е винаги по-добре… по възможност на 2.8 ако е зум..освен ако текущото тяло не те ограничава в нещо много сериозно.
Успех!
|
|