Автор: jorro_z
Дата: 12-03-16 12:00
/извън темата
Аз мисля (лично мнение), че всеки човек си избира фотографска система от дадена марка, пренебрегвайки друга/и марка/и по две основни причини:
1. От незнание за реалните възможности на конкретните системи, или от заблуда (умишлена или не).
2. След дълго премисляне и ясно осъзнаване на неговите ЛИЧНИ потребности и коя марка най-добре ги покрива.
Първия вариант е доста често срещан при първи избор, особено когато човек е с по-тясно ориентирани интереси. Обикновено след известен период той осъзнава, че настоящата му система не е това, което му трябва, и се преориентира. Нищо лошо.
Във втория случай обаче, избора е плод на дълбоко проучване, и общо взето е почти винаги окончателен. Единствено може да се промени с течение на времето, ако марката рязко смени номеклатурата и политиката си. Не ми се иска да давам примери, Вие сами ще се сетите.
За себе си лично мога да споделя, че когато избирах първия си цифров ДЛСР (и особено при положение, че нямах наследство под формата на обективи и аксесоари), проучването за избора на марка и модел ми отне около 8 месеца.
Мисълта ми е, че голяма част от потребителите на марката Пентакс са напълно наясно с нейните възможности, силни и слаби страни, предимства и недостатъци. Особено ако са потребители не отскоро, а от години (каквито, смея да твърдя, са повечето Пентакс-потребители).
И при положение, че остават на тази марка, това по-скоро говори, че са доволни и получават това, което им трябва. Интересно обаче как в очите на потребителите на други системи това се интерпретира като "фенщина" и "фанатизъм"... В днешно време, е изключително лесно да подмениш това, което не те удовлетворява - фотоапарата, колата, жилището, жената и т.н. Да, с цената на известни загуби, но така или иначе, тези загуби са оправдани от позицията на последващато удолетворение.
Така че, уважаеми колеги, не мислете Пентаксианци само и единствено за "фанатици", а опитайте да разберете, че те просто са доволни от тяхната система. Да, може би не е най-върховната система на света - и какво от това? Щом им върши работа и са доволни, това е напълно достатъчно.
Така или иначе, ако имаше една система, която е най-добра, всички щяха да са само на нея... освен фанатиците, разбира се
Относно Пентакс фен клуба... ами това си е фен клуб. Това не е "Клуб на чистата обективна истина". Там са се събрали хора, които поради една или друга причина харесват марката и я обичат. И разбира се, не им е много приятно, когато се говорят/пишат негативи за нея, ОСОБЕНО когато тези писания са безпочвени, неаргументирани, и понякога дори откровено неверни. И също така, ОСОБЕНО когато се говорят/пишат с определен стил на изразяване, бих го определил като "агресивно-подигравателно-менторски".
ОБАЧЕ, държа да подчертая, че цензура на ниво "фенщина", "вносител на марката", и прочие НЯМА. Повтарям - НЯМА. Цензура има само когато и единствено когато пищещия използва неверни твърдения, лични нападки, обидно отношение и прочие действия от личностен характер. И обикновено цензората се налага САМО след сигнал от някой засегнат потребител, но никога по инициатива на администратора или модератора. Впрочем, обект на цензура всъщност досега са били двама или трима човека, не повече. Така че, не е обективно да се налага масов образ на фен-клуба от типа "Сталинистки СССР", защото това просто не е вярно.
/извън темата
|
|