Автор: rasmus
Дата: 12-05-16 11:10
За мен фотоапаратите на Пентакс са определено номер 1 като съотношение цена/качество. Влаго и прахо защитени, добър дизайн, с доста софтуерни благинки, с удобно и изключително лесно за използване меню.
Дори и най-ниският им клас апарати имат много глезотии. K200d е възможно най-нисък клас, но пък има горен дисплей. Коя друга марка някога е слагала горен дисплей на нисък клас апарат?
При К1 също има неща, които другите марки не предлагат. Подвижният екран на K-1 супер много ме кефи и това според мен е най-хубавият подвижен екран от всички марки и модели апарати. Pixel shift и AstroTracer функциите също изглеждат много обещаващи. Пък и да не забравяме вградената стабилизация в апарата.
Но общо взето хубавите неща при Пентакс системите свършват с апаратите им.
Липсата на достъпни обективи е основният недостатък при Пентакс - или просто ги няма, или са на безумни цени.
Limited обективите по-скоро трябва да се наричат Overpriced - умопомрачителни цени, в повечето случай с бленди от рода на 2.8-3.2, освен това проектирани за кроп. Може би единственото им предимство са размерите - наистина са доста компактни. И дотам.
За кроп имат 35 2.4 и 50мм 1,8, които са евтини и нелоши обективи. Но те май не стават за full frame. А full-frame система без читави твърди обективи като 20, 35, 50, 85, 105, 135мм много трудно би успяла да привлече вниманието.
И като добавим, че новите обективи на Sigma, Tamron и Tokina ги няма за K-mount, ситуацията става още по-неприятна. Да, Pentax се опитват да се съюзят с Tamron и вече имат 1-2 Tamron-ски обектива, които продават под марката Pentax- като новия 15-30mm. Но цената му е 3385 лв, а Tamron-ският вариант за Никон и Канон струва 2199лв. Чудя се на наглостта на Ricoh, за да взимат попребителите си за чак толкова големи балъци.
При светкавиците положението също не е розово. Не съм сигурен, че има third-party светкавица, която да има поддръжка на TTL и HSS за Pentax. А при Canon и Nikon такива проблеми няма - има поне 5-6 производители на светкавици, които работят чудесно с техните тела. Безжичен синхронизатор, които да има поддръжка за TTL и HSS за Pentax, май въобще няма.
Та ясно е, че Pentax трудно ще успеят да откраднат пазарен дял от CaNikon, освен ако не променят драстично политиката си. Така, както направиха Сони. След като направиха E-mount отворен стандарт, Carl Zeiss набързо започнаха да произвеждат автофокусни обективи за Сони. И единствено за тях. Преди няколко дни излезнаха първите автофокусни обективи на Samyang - отново за E-mount. Така че ако Пентакс направят K-mount отворен стандарт, Samyang могат набързо да добавят автофокус към вече съществуващите си обективи. И Pentax набързо могат да се сдобият с нелоши обективи на достъпни цени - 24, 35, 50, 85mm всички f/1.4, 135mm f/2.0, 14mm f/2.8. И тогава доста любители биха преминали към лагера на Пентакс. Пък и не само любители.
|
|