Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Мнение за Olympus om-d m10
Автор: forfisher   
Дата:   12-04-16 15:38

Здравейте. На прага съм да закупя горепосоченият апарат. Та реших да попитам за съвет.:)
Да кажем съм със ограничен бюджет и ще взема апарата на изплащане с китов обектив за 900 лв.. Въпросът ми е може ли за тази сума да се вземе нещо по-добро?
Искам да уточня че, искам компактен апарат. Не мисля да задълбавам занапред с инвестиция в обективи, може би само нещо за портрети след известно време. Ще използвам апарата при почивки и в свободното си време като хоби. Досега снимах с олимпус XZ-1 и бях сравнително доволен от него, но пуста жажда за развитие. :)
Имам и един въпрос - апарат от този клас със китов обектив, ще даде ли
голяма разлика в качеството на снимките всравнение със XZ-1, тъй като последният е със светлосилен обектив. Един вид какво ще загубя от тази покупка и какво ще спечеля.

Ако трябва да подредя приоритетите ми за закупуването на апарат те биха били следните:
1. Цена
2. Компактност
3. Wi-fi функция
4. Добре е да има и външен контрол за настройки.
5. Евентуално евтин портретен обектив за в бъдеще.

Надявам се не съм ви досадил с некомпетенти въпроси и ще се радвам да
помогнете.

Отговори на това съобщение
 Re: Мнение за Olympus om-d m10
Автор: 1swamp2frogs   
Дата:   12-04-16 16:15

Помисли си за хубава сапунерка вместо това, защото китовия обектив ще е по-тъмен, плюс един портретен 45мм 1.8 - 600лв нов, един широк и "светъл" примерно 17 2.8 или 14 2.5 - 650лв нов, ако са втора ръка ще са наполовина поне. Ако наистина ти трябва широк и светъл са по-скъпички.
Аз при такава ситуация бих взел някаква сапунера с 1"/ 4/3 сензор като
Sony Cyber-Shot DSC-RX100 III или
Canon PowerShot G7 X Mark II
Panasonic Lumix DMC-LX100
Хем по-евтино (гледам, че в момента са с някакви намаления по нашите сайтове), хем по-компактно и леко.

Публикацията е редактирана (12-04-16 16:27)

Автор: vladx   
Дата:   12-04-16 17:15

Здравей, forfisher! Имам личен опит с олимпуса. Снимах около месец с него. Причината да снимам толкова малко с него е че ми беше предоставен да изкарам една почивка с него. Моментът, в който трябваше да го върна, беше доста неприятен за мен. Не исках да се разделям с това апаратче. Апарата лично за мен е повече от чудесен! Снимах с него с китовия му обектив и 45 f/1.8
45 ф/1,8 за мен е най-качествения от евтините обективи, не само на Олимпус, но и на други безогледалки. Разбира се че има и по-хубави, но не са и по-скъпи. Аз говоря за качественото от евтините!
Съвета на 1swamp2frogs, до някъде е прав в логиката си, но не и в примерите си!

Olympus E-M10 + 14-42mm f/3.5-5.6 II R MSC - е по-евтин от изброените по-горе, които не биха преразходили по качество олипуса, освен LX100.

Сонитата от RX100 серията са с доста слаби визьори в сравнение с този на М10 и LX100. А и като картина, не бих казал че са нещо повече.
Canon-а, даже е и без визьор, а повярвай ми - удобство си е!
Ако искаш по-евтин евтин компактен фотоапарат от LX100 и пак да е с хубав обектив, това е Olympus Stylus 1S
Вярно, матрицата му е по-малка от на фотоапаратите изброени, по-горе, но пък е с доста приятен обектив. 10Х и бленда 2.8 по цялата дължина! Картинката му е доста добра, въпреки по-малката матричка.
Имай на предвид че изписаното по-горе от мен, смея да го твърдя на база личен опит, а не предположения и четене на форуми, гледане на тъпи ревюта промиващи мозъци и тем подобни ! През ръцете ми е минало доста техника, която да тествам НЕ за 5 минути!
Успех. Ако имаш някакви въпроси, питай :)

Публикацията е редактирана (12-04-16 17:28)

Дата:   12-04-16 17:18

Мерси за бързия отговор.
Значи безогледален с китов не е никакъв ъпгрейд [smilie2] Лошото е че тези сапунерки са над 1000 лв, даже отиват към 1300лв.
И съм малко озадачен, но предполагам това е повече от незнание. В смисъл апарат с 1" сензор за 1300лв не е ли по-зле от апарат с с по-голям сензор и китов обектив + портретен(2ра ръка) за горе долу същите пари?

П.П Колегата със 2ят коментар върна надеждата :)

Публикацията е редактирана (12-04-16 17:20)

Автор: vladx   
Дата:   12-04-16 17:24

"апарат с 1" сензор за 1300лв не е ли по-зле от апарат с с по-голям сензор и китов обектив + портретен(2ра ръка) за горе долу същите пари"
forfisher, сам си си отговорил на въпроса! :)

безогледален въпреки с китов, е по-добре от XZ-1. Тоест - ъпдейт си е.
XZ-1 е прекрасен апарат с доста приятни и контрол на обектива, но за съжаление поостаря. Но и нов модел да е, пак М10 е по-ОК.

Дата:   12-04-16 19:19

Благодаря и на двамата. Общо взето затвърждавате това, което си мисля. Явно за тези пари, олимпуса отговаря най-добре на "изискванията" ми [smilie5] Така като не се сещам какво дапитам, ще изчакам за евентуално още малко инфо. [smilie5] Ако ли не, утре май ще поръчам. [smilie3]

Автор: SoftImage   
Дата:   13-04-16 09:36

Добър избор!
17мм 1.8, 25мм/1.8 и 45мм/1.8 [smilie24]

Публикацията е редактирана (13-04-16 09:37)

Автор: mmjm   
Дата:   13-04-16 19:09

От евтините обективи, трите сигми са ми любими. Ако успееш да събереш още малко за втората версия на М10 ще останеш наистина много доволен.

Автор: mihajlov2   
Дата:   13-04-16 19:53

Плюс Панасоник 20/1.7

Автор: Emoxide   
Дата:   13-04-16 20:16

Ако ще се вдигне малко лимита на средствата до към 1400лв. За тези пари се взима OM-D E-M10 Silver Kit (14-42mm EZ) или OM-D E-M10 Mark II Silver Kit (14-42mm II R) , който е много по-напред като възможности, спрямо предшественика си. А визьора му е доста по-качествен и като резолюция и скоррост на опресняване.
OM-D E-M10 има доста кофти визьорче, по-некомфортно от на SONY RX100 III, за мен това беше достатъчно сериозна причина преди 2 години да не си го взема и предпочетох модел на друга марка.

Дата:   14-04-16 13:09

Благодаря за полезните отговори. Хубаво и да знам какви са минусите и плюсовете.
Тук е и основният проблем. Мисля че, 1300-400лв са ми доста над бюджета. За тези пари си мисля старият м10 и някой твърд обектив ще е по-добре. Но както казах бюджета е ограничен и като човек снимащ със сапунерка, едва ли ще намеря толкова недостатъци на по-старият модел. Досега не съм снимал през визьор, разбирам няма да е като да гледам през очите си, но като незапознат с възможностите на другите модели, едва ли ще е голям прозблем :)

Автор: D.S   
Дата:   14-04-16 13:27

Olympus 45 1.8 е един страхотен обектив и мисля добре си е ориентирал. 350 лева е в базара. Не се занимавай с турбо зуумове. Никой не е споменал и хубавия jpeg на Оли, което си е огромно предимство за начинаещ :)

Публикацията е редактирана (14-04-16 13:27)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »