Автор: Simbon4o
Дата: 30-03-16 19:52
Имам и кадри без турбото. Иии ако се намерят части за тях или счупени тук таме където моите са здрави бих купил това онова :).
Последните три са невероятни обективи! Ако се намерят в добро състояние и на нормални цени(не колкото и повече от автофокусните модели) са страхотни инструменти в комбинация с едно А7(или А7нещоси). Бих могъл да кажа, че за времето си 50ката и 85цата са били най-добрите в тези мм и дори по днешни стандарти са МНОГО добри. Моите имат някои кусури(удари, драскотини по лещи, децентрирания...) и въпреки тях много ме радват. 50 и 85 са едни от първите обективи в класа си с асферични елементи, което поражда едни особени кръгове в бокето, на днешните обективи с асферични лещи едва в последните отуси не личат тези неща. Явно обработката на асферичните лещи е по-специфична и е много трудно дори днес да се направи перфектно.
85цата има версия преди L, която е още по-скъпа и малко по-добра в някои отношения. По-скъпа изработка е с 9 ламелна бленда(не 8 като на Lката), повече метал в механиката и вероятно по-прецизно изработена като цяло. Лошото е че цената на ползван такъв обектив е неоправдаваща възможностите на обектива, по-скоро колекционерски е.
50ката я има като обикновен 50 1.2 FDn, но той няма асферичен елемент и при сравнението, което правих не само това е разликата. Оптичната схема е различна и частите са невзаимозаменяеми. Асферичната леща позволява и на 85цата и на 50ката да са напълно използваеми на 1.2 без халиране.
135цата - страхотно стъкло. Много мазен дефокус, добри покрития на лещите, държи контраст и цветове, остър още от 2.0 дори на 36мп. Единствено аберира повечко в контрастните области, но се чисти. Освен това е компактен и лек като за 135 2.0.
Всички са с голям мазен ход на фокуса, истински кеф за фокусиране.
Останалите от списъка съм им гледал ревюта и не са ме впечатлили толкова, че да се засиля да ги търся.
55 1.2 и 55 1.2 асферикал са принципно по-остри от 50ките по крайщата на кадъра. Но бокето на 50 1.2 L е най-доброто по мое мнение. Различава се от останалите, които правят почти едно и също. За мен от 1.2ките тази е била най-добрата навремето. Също и една от най-сложните оптически - асферични лещи, плаващи елементи... нетипични неща дори за повечето съвременни обективи.
|
|