Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Преотстъпване на авторски права
Автор: dfxos   
Дата:   04-03-16 13:19

Здравейте, по принцип, когато снимам видео за клиент, кадрите се преотстъпват с право на ползване, при което аз на по-късен етап мога да ползвам от тези кадри за изготвяне на портфолио или разни тийзърчета.

Наскоро получих обаждане от клиент, който иска ексклузивните авторски права върху видео материала, който ще му предоставя, т.е взима материала и забравям за него. Но никога клиент не е искал това от мен и не можах да му кажа на момента каква ще е цената при тези условия. (материалът ще бъде ползван за промо клип на фирма)

Отговори на това съобщение
 Re: Преотстъпване на авторски права
Автор: Kateri4oka   
Дата:   04-03-16 14:21

ти си най-подходящия човек, който да определи цената на труда си. Нека пазаренето започне... сега!

Дата:   04-03-16 14:37

Разбира се, че е така, просто никога не съм получавал искане от клиент, кадрите да бъдат само негови, т.е аз да не мога да ги ползвам и не можах да определя цена, май ще си е точно до пазарене хаха.

Автор: kvakioh   
Дата:   04-03-16 15:46

В най-добрия случай може да се договори по-висока цена за услугата. Не снимам видео, но като външен човек дойде да му правя микроскопски снимки обикновено чака малко повече, и понеже кадрите/снимките след това са си 100% негови си дава повече пари.

Автор: e-mil   
Дата:   04-03-16 16:36

За тия неща няма точен отговор - само ти си знаеш.
Примерно 20% над нормалната ти цена, като тези 20% може да са твърде много. А може и да са малко.

Продажбата на ексклузивните права имат по-голямо значение, когато ти самият създаваш свое авторско произведение, по своя идея, със собствени средства. Тогава цената може да скача много, защото ексклузивната продажба изключва следващи продажби на други клиенти.

В твоя случай обаче има произведение правено по поръчка. Тоест увеличението на цената не може да е безумно високо, но пак много зависи какво е видеото. Едно е да заснемеш кратък кадър на житно поле за да влезе в негова реклама, съвсем друго е да му заснемеш житно поле, което после ще препродава на свои клиенти. Или пък да му заснемеш цялата реклама. Ако не можеш после да си я сложиш в портфолиото това ще ти намали шанса да си продадеш уменията на други клиенти.
В един случай може да искаш 10% над нормалното, а в друг може да стигнеш и до 100.

Също зависи и от това какво означава клиентът за теб. Ако това са някакви редовни снимки, каквито си правил много (сватби, корпоративни филми, продукт и т.н.), то едва ли липсата им ще ти ощети портфолиото. Тогава 20% може да изглеждат твърде много.
И обратно. Ако клиентът е твърде важен за теб - примерно голяма известна марка, то тогава си струва да завишиш още. Не защото са богати и трябва да ги одереш, а защото за теб ще е важно да показваш какво си правил за фирмата Х.

Дата:   04-03-16 17:23

Добри насоки Емил, благодаря за мнението.

Автор: джъмбо   
Дата:   04-03-16 17:41

авторските права си остават на автора и няма опция като да преминат за поръчителя...
може да има договор за екклузивно използване, но това не лишава автора от правата му
ако сте подписали нарочен договор ок може да не ги използваш за собствено портфолио, но заснетото си остава твое...
относно цената си я определяш сам според усещането си
няма критерий колко прицента

Автор: e-mil   
Дата:   04-03-16 18:59

Автор: джъмбо
Дата: 04-03-16 17:41
"авторските права си остават на автора и няма опция като да преминат за поръчителя..."

Напротив. При създаване по поръчка законът позволява да се договориш именно за авторските права. Не те задължава, но ти позволява.

Няма опция при трудов договор или служебно правоотношение. Там са си твои и работодателят е длъжен да те посочва като автор, като там вече има допълнителни членове заради спецификите на различните случаи.

Автор: lamerko   
Дата:   04-03-16 20:00

Авторството си остава на автора, като правата могат да се отстъпват. Но само за определен срок, вписан в договора (по подразбиране 3 години и не повече от 10). Според договора, ако се преотстъпват изключителни права - то тогава на самия автор му е забранено да ползва самото си произведение, докато договора е валиден. Това не го лишава от авторство, а просто правна липса на правомощия. Мисля, че имаше вариант с писменно разрешение да се предостави възможност за участие в изложби, но не помня къде го четох. Това, което не знам, е как се процедира с подписването на творбите - виждал съм много медии да се подписват вместо автора, но дали друг човек може да го направи - не знам :)

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   04-03-16 20:20

e-mil написа:

> Автор: джъмбо
> Дата: 04-03-16 17:41
> "авторските права си остават на
> автора и няма опция като да
> преминат за поръчителя..."

>
> Напротив. При създаване по поръчка
> законът позволява да се договориш
> именно за авторските права. Не те
> задължава, но ти позволява.
>
>

Заяждате се за глупости почти, за терминология.

Чл. 16 на ЗАПСП постановява изрично:

Чл. 16. Неимуществените права по т. 2 и 4 на ал. 1 от предходния член са неотчуждими. Отчуждаването на други неимуществени права може да става само изрично и в писмена форма.

Въпросните т. 2 и 4 на ал. 1 на чл. 15 са следните:

2. да иска признаване на неговото авторство върху произведението;

4. да иска името му, псевдонима му или друг идентифициращ го авторски знак да бъдат обозначавани по съответния начин при всяко използване на произведението;

Относно авторското право върху произведение, създадено по поръчка,ЗАПСП отново е еднозначен:

Чл. 42. (1) Авторското право върху произведение, създадено по поръчка, принадлежи на автора на произведението, освен ако в договора за възлагане е предвидено друго.
(2) Ако не е уговорено друго, поръчващият има право да използва произведението без разрешение на автора за целта, за която то е било поръчано.

Сега като се замислите, сигурен съм че всъщност и двамата имате предвид едно и също, само влагате различни термини.

Автор: dimo71   
Дата:   06-03-16 06:30

Според мен, зависи от клиента. Ако имаш някаква визия за в бъдеще да работите заедно, аз не бих променил цената. Все пак дали ще ползвам видеото в своето портфолио, мисля, че не е от чак толкова голямо значение. По-добре е да създадеш добър контакт с него, това би било полезно за в бъдеще. Нека остане доволен от работата, от отношението ти към клиента - безценно. Ти решаваш как ще постъпиш. Никой освен теб не е запознат със ситуацията. Все пак не продаваш правата на касов филм.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »