Автор: zinzolina
Дата: 06-01-16 12:27
С уважение към всички, които са преподаватели в учебни заведения или са завършили специалност фотография (техникум/професионална гимназия или ВУЗ), но според мен фотография не е нужно непременно да се учи като професия. Не ме разбирайте погрешно.
Имам предвид, че има много самоуки наистина добри и доказани фотографи. Освен това има и чудесни курсове по фотография, които ти дават основата, върху която така или иначе трябва да надграждаш.
Фотографията е изкуство, а в изкуството или те бива или не (въпреки, че понятието вече е много размито). Никой не може да те научи на погледа над нещата, ако го нямаш първоначално. Ако го имаш - основен курс, последван от специализиран (ако си се ориентирала към нещо по-конкретно), много четене на практическа литература и много упражения.
Ако все пак решиш да следваш фотография - НАТФИЗ и НБУ. По принцип не харесвам НБУ, защото повечето там са го записали, за да си купят диплома легално, но ако наистина ти е интересно и ти се учи има хубава база и добри преподаватели.
Има компромисен и удобен вариант,който самата аз обмислям, и това е Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, която предлага т.нар. следдипломно обучение. Въпросното обучение трае 2 години, ходиш на консултации и изпити, като през останалото време можеш да работиш, да си четеш допълнително или каквото си решиш. При успешно завършване ти дават диплома, която е еквивалентна на диплома от професионална гимназия/техникум след положени държавни изпити за 3та (по спомени) квалификационна степен.
Плюсът на това да учиш фотографията като професия е, че ще се запознаеш с много хора, с които имате общи интереси и ще имаш възможност да общуваш с професионалисти (дългогодишни фотографи и добри преподаватели), които ще ти дадат адекватни съвети, ще те насочват и ще ти споделят някоя и друга хитринка.
Все пак смятам, че както и да решиш да се занимаваш с това изкуство няма да сбъркаш, стига да ти е интересно и да те влече (:
Публикацията е редактирана (06-01-16 12:31)
|
|