Автор: lamerko
Дата: 10-12-15 20:10
Сивия маркет спестява от две основни линии: митнически и добавени такси (ДДС) и надценка за регионалното представителство. Нормално е да има засилена търговия в сиво, ако има рабтещи схеми за износ на цели партиди директно от заводите, без да се плащат никакви такси нито там, откъдето тръгват, нито където пристигат и единственото оскъпяване да е доставката. Нямаш работници, нямаш администрация, нямаш сервиз, не поемаш общо взето отговорност... Преди време имаше "международна гаранция", която си беше пълна, но именно сивия маркет наложи регионалната защита за диларите. Сега дори да имаш нещо, наречено "международна гаранция", то тя вероятно е силно лимитирана до определен район (Америка, Европа...), като за всеки сериен номер се знае дали е "легално" внесен или не и съответно имаш/нямаш гаранция. Ако продавача е сравнително коректен (естествено няма как да е напълно коректен, щом е тази сфера) - не би трябвало да има проблеми да ти пробутва "рефърбишед" вместо нова стока, както и дори би поел подмяна на дефектирала стока, ако не му е проблем. Но... гаранция и у Франция нема :)
Между другото имам едно Тамронче 24-70/2.8 взето от подобен продавач от UK - със самия обектив няма проблеми, но реших да пробвам 5 годишната гаранция на Тамрон... автоматичната система за регистрация ме отхвърли, а след около 2 седмици ми писа човек - колко много съжалявали, но обектива ми е бил внесен "нелегално" в Европата
|
|