Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Re: снимане в ресторанти Д 7100
Автор: джъмбо   
Дата:   20-06-15 20:38

М- режима нее за мен с жена ми...няма как да го използвам в ресторантите..там всичкчо става бързо

колко хора ти обясниха че на закрито М е начина???
като ти е бавно на М значи това не е твоя бизнес

Отговори на това съобщение
 Re: снимане в ресторанти Д 7100
Автор: Don_Diego   
Дата:   20-06-15 21:11

Половината въпроси могат да се избегнат по много прост начин. Снимай в различни режими. Преди да отидеш в ресторанта, поснимай на закрито със светкавицата у вас... щото си дал пари за голям апарат, а като отидеш на място почваш да се питаш защо това е така и не се получава иначе?!

Наистина не разбирам такива потребители... има хиляди туториали в тубата, има сума ти блогове, някои похвати са смелени до максимум, стотици хора споделят опита си, познанията си... и при все това, някой го е домързяло...

Интересно ми е, автора на темата, наистина ли на конкретното място, си снимал само в режима който ти е задал апарата и не си пробвал грам нещо различно?! Да минеш на друг режим, да зададеш други стойности?!

Отговори на това съобщение
 Re: снимане в ресторанти Д 7100
Автор: goldstar   
Дата:   20-06-15 22:28

Режим M му е майката навсякъде даже [smilie5] а не само на закрито[smilie18] чукам бленда 3,2 исо 640 ттл светка и ми е много добре [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: снимане в ресторанти Д 7100
Автор: bpavlov   
Дата:   21-06-15 00:54


Виж сега, светкавицата по принцип осветява на около 4-5 метра пред теб. Най-силно е в първия метър, после прогресивно интензитетът на светлината намалява и на 6-тия 7-мия метър става пренебрежимо малък спрямо 1-вия метър.

Затова снимки, които са "реализирани" посредством светкавицата, изглеждат зле - преосветени предни планове и тъмни към черни фонове.

Смисълът на вдигането на ИСО-то е, че колкото е по-високо то, толкова по-малка нужда има апарата от светкавицата. По проста матемачиска сметка, ако вдигаш ИСО-то постепенно на стоппове - 400, 800, 1600, 3200 и т.н., светкавицата в един момент ще стане излишна.

Колкото е по-високо ИСО-то, толкова по-малко светлина ще пуска ТТЛ-а от светкавицата и толкова по-равномерно осветена ще ти е снимката в дълбочина.

Правилният начин на снимане в затворено помещение със светкавица е М. Това не означва, че на всяка снимка ще трябва да правиш нови настройки, както ако снимаш навън без светкавица. ТТЛ-ът "върши" работата на А-режима - той "преценява, колко да "доосвети" снимката, в зависимост от ситуацията. Та общо взето дали си на М или на А, все е тая, откъм "бързина", все нищо не пипаш по апарата. Само че, като си на А, апарата сам си смята скоростта, което е безсмислено и нежелателно, защото, ако не си на аутоизо, скоростта пада на 1/60.

А как да разбереш на какво ИСО и скорост да настроиш апарата на М режим? Просто - влизаш в кръчмата, настройваш обектива на най-отворената бленда или съвсем леко затваряш, слагаш скорост 1/125 и ИСО 800. Без светкавица. Снимаш, ако е много тъмно, вдигаш ИСО-то на 1600. Ако пак е тъмно - вдигаш на 3200. Хоп - на 3200 снимката изглежда идеално експонирана. Връщаш ИСО-то на 1600 и включваш светкавицата в ТТЛ режим (TTL BL FP най-добре). Така ще си сигурен, че светкавицата ти "доосветява" само един стоп разлика, което е замисълът като цяло - да няма "блясък".

Ся, друг е въпроса, че при бленди над 2.8 и по-тъмни ресторанти, ИСО-то за постигане на правилна експонация без светкавица лесно може да достигне 25600, което според горната формула означава, че трябва да снимаш със светкавица на ИСО 12800.

В такива случаи, които ще са повечето, просто слагаш най-високото допустимо ИСО за апарата ти, което може би е 1600 и снимаш. Но снимката няма да е хубава, пак ще е с тъмен фон и няма какво да направиш по въпроса, освен да си вземеш светлосилни обективи, по добро тяло или няколко торби с осветление.

Отговори на това съобщение
 Re: снимане в ресторанти Д 7100
Автор: camelasign   
Дата:   21-06-15 01:29

За да се избегне разликата при светлината на светкавицата при 1 и 3 метра примерно, тя се насочва в тавана (най-често е бял, ако е цветен се сменя режима на осветление на камерата спрямо цвета, за дървен таван върши работа режим за топло осветление), използва се отразител и така имате мека падаща светлина на голям периметър и просветка отпред. Най-добрия вариант са двойните светкавици, силната в тавана, слабата напред. Аз в момента често ползвам 3 светкавици:) Един двоен стар мец, който седи на шина отсрани на камерата и синхронизира с кабел, а на релсите автоматична канонска...Всичко зависи от условията, някъде е приятно без светкавица, на друго място - не...

Отговори на това съобщение
 Re: снимане в ресторанти Д 7100
Автор: izabela   
Дата:   21-06-15 17:23

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »