Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Epson L800 - малко напътствия
Автор: lamerko   
Дата:   08-04-15 14:49

Здравейте,

сдобих се с въпросното фото принтерче, но имам леки "проблеми" с печатарската дейност. Вероятно ще ми се смеете, но съм много бос в тази дейност :)

Принтера е Epson L800, а хартията е Katana "10х15" - меренето с линийка показа 100х149мм, макар и да имам леки съмнения в измерването ми. Да речем, че съм настроил профилите за хартията.

Проблем1: при опит за печат с рамка, рамката ми излиза неравномерна (от единия край въобще липсва). Видях една друга тдруга тема , много сходна с този мой проблем, с тази разлика, че моята рамка не е крива - просто неравномерно са разпределени белите пространства. От там виждам, че въпроса е бил решен с промяна на размера на хартията на 99.5 х 148.5мм - при мен това даде ефект, но все пак имаше малко размествания. Като негативен "ефект" - изчезна възможността да печатам без рамка. Тогава настроих друг профил - 100х148, където нещата са подобни...

Проблем2: всъщност това ми е основния проблем - съдържанието на снимката се разпъва (увеличава), и просто не мога да хвана някаква закономерност. Проблема си го има при печат с рамка и без рамка. Когато печатам с рамка и дам да ми "фит"-не картината, тогава нещата малко се нормализират. Но тази опция не бачка (или поне не напълно) за печата без рамка.

За оразмеряването на снимката преди печат ползвам Crop 100х148mm/300ppi. В драйвера на Epson след всички настройки, съдържанието на снимката влиза в рамката, без да реже. При печат обаче с или без фит-ване без рамка, снимката е "осакатена" на хартията - образа е излязал с около 10-на процента (не мога да кажа точно колко) от всички краища извън снимката.

И още една питанка - някой печатал ли е ID карти с този принтер? поръчах си "стартов" пакет от ибей ( текст ) - 50 пластики с подложка за принтера. Много ме притеснява, че по никакъв начин не мога да разпечатам изображение 1:1 на хартия - гледам по форумите, че разни бразилци и индийци използват драйвер за друг принтер на Epson специално за картите...

Отговори на това съобщение
 Re: Epson L800 - малко напътствия
Автор: compur   
Дата:   08-04-15 14:57

factor.bg

Автор: xfs   
Дата:   08-04-15 15:05

Здравей,

първо искам да кажа че нямам опит с посочения принтер, но не очаквай от принтер да води хартията перфектно, в този ред на мисли е по добре да не оставяш бяла рамка а да печаташ на "живо". От къде пускаш файла за печат, в какъв формат е файла за печат, и прегледай в youtube нещо по въпроса.

Дата:   08-04-15 15:13

За рамката ми е бял кахър - нея я докарах почти симетрично (2х2). Голямата ми болка е, че изображението излиза извън хартията и почват едни рязания на обувки, крака, глави [smilie18]

Иначе резултата е идентичн при JPEG и RAW - отваряне в Photoshop през ACR. При кроп на картината 3:2 нещата се поомзават повече, но вече стана ясно, че физическите пропорции на хартията не е точна. Печатам директно в PS, като контрола го оставям на шопеца, а не на принтера. Хартията както вече казах е Катана, с размери нещо от рода 100х149мм, но във форума някой е споменал размери 99.5х148.5мм (с моята линийка малко ми бягат половинките [smilie5]). Общо взето - това е :)

Автор: xfs   
Дата:   08-04-15 15:24

Добре в PS създаваш файл с размери 100 / 150 мм на 300 Dpi, Place на снимката и даваш Print като не фитваш нищо, трябва да запази пропорциите и размерите.

Под "От къде пускаш файла за печат, в какъв формат е файла за печат" имах съвсем друго в предвид.

PS не е подходящ да печатиш от него директно, но от поста ти разбирам че това е новост за теб, затова съвета ми беше прегледай в youtube сигурен съм ще ти се изяснят много неща.

Публикацията е редактирана (08-04-15 15:26)

Автор: HIT   
Дата:   08-04-15 16:21

Проблема с рамката е в хартията ти, и по-конкретно в размерите и.
Истинския формат 10х15 всъщност е 102х152 мм (4"х6"), а хартията, която са ти дали с принтера май е А4 срязана на 4, затова твоят лист хартия е по малък от зададеното в драйвера. Вземи си пакет истинска хартия 4"х6" и рамката ти ще е равномерна.
И защо "не очаквай от принтер да води хартията перфектно" - ако е нов и не я води перфектно не ми се мисли като се поразтрака какво ще става ....
По третия въпрос - и при мен при всички изрядни размери на изображението (файла) и листа със и без отметка на фит още на превюто има разлика във видимия размер на изображението, ама това от бъгав драйвер ли е - не знам ....

Автор: factor.bg   
Дата:   08-04-15 16:44

lamerko

Разбира се, можете да пуснете и тема във Фото-форум, но си позволявам да напомня, че във FACTOR.BG имате на разположение трима сервизни специалисти, обучени от Epson, които са готови да Ви съдействат, за да се реши всеки проблем, възникнал в работата с принтера Ви.

Можете да се свържете с тях на support@factor.bg, на телефон 0895 532247. Можете да си инсталирате програмата Team Viewer, за да се свържат колегите и да Ви покажат, направо на Вашия екран, как да направите настройките.

Адекватният и компетентен технически съпорт е нещо, с което много се гордеем. [smile]
Възползвайте се от него, безплатен е!

Поздрави:
Георги Чакъров
FACTOR.BG

Дата:   08-04-15 17:11

Писах ви, и получих отговор... но нали си падам малко шматка :)

Благодаря за съдействието [smile]

Автор: JohnyWalker   
Дата:   08-04-15 17:13

Евала на factor.bg за коментара. [beer]

По темата, понеже и аз доста псувах това разпъване на картинката около 10% и най-накрая разбрах от къде се получава, та да обясня по памет понеже принтера не е при мен в момента.
Като отидеш на настройкте на принтера имаш едно меню с 5-6 таба където настройваш, цветните профили, големината на хартията и т.н. на следващия таб след големината на хартията, от дясно имаш един плъзгач с 4 стойности: Expand: Big, medium, small, NONE, та избираш None и проблема ти се решава.
Вече с големината на хартията и големината на изображението можеш да си играеш и да наместиш да нямаш бяла рамка. Аз обикновено избирам expand small което решава проблема в 99% от случайте.

Дата:   08-04-15 17:16

Мда, тествано и РАБОТИ [beer]

Сега очаквам пластиките за ID карти да видим какво ще се получи и с тях :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »