Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Потенциално некоректен потребител
Автор: extremalen   
Дата:   17-02-15 15:23

Така, дълго време се чудех дали да я подхвана тази тема и все пак след много чудене реших да го напиша така - внимавайте с потребител lamerko, когато (ако) стане да купувате фото-техника втора ръка от него. Темата умишлено я кръстих потенциално некоректен потребител, тъй като в случая вината си е изцяло моя и не мога да докажа абсолютно нищо - единственото, което знам е, че аз съм си прав за себе си и нека това да е просто като е една сигнална лампа към вас като купувате втора ръка техника било то от него или други.

Историята започна с това, че се увлякох по нощната фотография и бидейки човек, който снима с кроп тяло на канон (без перспектива за смяна...поне не тази година) започнах да се оглеждам за подходящо стъкло, което на приемлива цена да ми повиши качеството на снимките. В крайна сметка до сега бъхтих само с китака и с една сигма 18/1.8 на един приятел, но тя струва 1600 лева и ми беше извън бюджета. Имайки предварително определен бюджет и след сериозно проучване отговора дойде лесно - ще бъде Токина 11-16/2.8, втората серия. Това беше добър компромис от допълнителна светлосила в обектива и по-голямо зрително поле, което можех да обхвана. Има си известни недостатъци, някои се отстраняват във фотошоп, с други просто се примиряваш, но за цена от 450 долара в Амазон звучеше като сделката на века.

Проблемът - пренасянето на подобен вид техника чрез пощенските им услуги носи риск от повреда, гаранция, която не важи в България, а качествена доставка и митници биха го оскъпили до цени като в България. Решението - видях въпросния колега lamerko да продава неговия обектив, точно този, който си бях харесал. В една група във фейса ми беше направил впечатление като добър човек и реших да рискувам. Историята, която той ми предостави и на която вярвам е че е сменил тялото от кроп на ФФ и този обектив вече не предлага същото качество на снимки (което си е точно така и според всички ревюта които съм гледал). Той определи обектива като нов, на 100 кадъра, в идеално техническо състояние с комплект китайски градиенти за 750 (след пазарлъка). Стиснахме си ръцете, изпрати ми обектива, направих тестови снимки на светло - всичко ток и жица (или поне така ми се струваше). Видимо обектива нямаше следи от злонамерени действия и си изглеждаше като нов, с кутия и книжки...абе както трябва да си е. Беше такова време от месеца, че луната пречеше за нощните ми снимки, изгряваше през деня, беше силно осветена, залязваше късно вечер, а и в крайна сметка аз съм любител - снимам като имам време. Дочаках да намалее до една четвърт след 2 седмици и отидох на яз. Пчелина с нетърпение да снимам старата църква на фона на езерото и да видя на какво е способен новият ми обектив. Сложих фотото на статив, изцяло ръчен режим, завъртях на безкрайност, заключих огледалото, нямаше вятър, активирах таймера и зачаках. Първа тестова снимка - мек фокус. Включих лайв вю и се фиксирах върху една от светлините на отсрещния бряг. Започнах да се опитам да я докарам на фокус, но не би - проклетия обектив отказваше да сътрудничи. Смених тялото с това на приятеля ми (също кропка) и пак не става. Викам си може нещо да изтървам, да не би да има стабилизация някаква, нещо движещо се вътре, което да дава отражение на дълга експозиция - вадя телефона и почвам да чета в нета - нищо подобно. Смених обективите със сигмата 18/1.8 на приятеля ми и минавам по същата процедура - ръчен фокус през лайв вю по светлината - фокуса е ясен и чист...Разочарован след още няколко опита го прибрах в раницата. На др ден се чух с lamerko, който ме увери, че има снимки които доказват, че снима перфектно през нощта и се опита да ме убеди как нищо не разбирам от нощна фотография ако отварям блендата на макс на 2.8 и затова се получавало това с фокуса. Ама аз да не снимам за пръв път - и на 1.8 съм снимал и знам че не е това ако на ръчен фокус е настроен както трябва.

След като нищо друго не можех да му кажа реших че ще го занеса на проверка в сервиз. От там момчето ми се обади да ми каже че по обектива има следи от предишно отваряне, че по винтчетата има следи от отвертка и т.н. и според него спрямо какво е видял като го е отворил става въпрос за изпускане, макар да не може да го твърди на 100%. Бесен се обадих отново на продавача за да потърся отговори, като ми беше казано, че той не е правил нищо по фотоапарата и че е купен чисто нов (изрично питах дали не е бил refurbished). Неговия довод е че той знае какво е продал и че има снимки с exif информация да го докаже. Ами то това е така ама аз имам 40к снимки с китака, ако утре го изтърва ще имам доказателствен материал да залея нета, но това не означава че той ще работи както е работил преди. И въпреки всичко остава моята дума срещу неговата, тъй като аз самия не мога да докажа че аз не съм му направил нещо. Аз обаче си знам, че нищо не съм му правил и отново искам да кажа - вината тука си е изцяло моя, аз ще си науча урока - повече втора ръка от непознат никога. Подведе ме факта, че разчитах че фотографската общност сме колегиални едни към други. Да, бях нетърпелив - не исках да изчакам 1 месец един колега да го пратят за 1 седмица в щатите и да ми го донесе той за 450 долара. Да исках да спестя малко пари - признавам, затова се и пазарих, НО исках и да направя услуга на колега, който имаше привидно неизползваема техника като му я купя на почти същите пари (защото и неговата беше внос от щатите за 450-500 долара взета), за да не е толкова на минус...един вид да е уин-уин положение, но не би. Фотоапарата в дневни условия прави добри снимки (поне за моите разбирания), но за нощна фотография е пълен капут.

Сега чакам да видя какво ще успеят да направят в сервиза след като стана ясно че такъв стенд на който може да се калибрират прецизно лещите няма в България за Токина, а и струва неоправдано много. Може и да се стигне до продажба и там ще му кажа всичките косури и ще мислим евентуално за пари спрямо това което може да прави обектива.

Ако някой е остискал да стигне до края, благодаря ти за отделеното време, не искам полемики, кой крив, кой прав - ясно е - аз съм виновен, но Ти си вземи поука, защото никоя общност не е защитена от мишкари и жалкари. Както му казах и на него - пари се изкарват, но достойнство - не, а за това кой крив, кой прав аз вярвам че има нещо по-висше от нас, което да отсъди и макар понякога да отлага то не забравя.

Бъдете здрави и на фокус приятели![shtrak]

Re: Потенциално некоректен потребител
Автор: fraction   
Дата:   17-02-15 15:35

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: sherbit   
Дата:   17-02-15 15:41

10-18 не e ли читав обектив?

Публикацията е редактирана (17-02-15 15:55)
Дата:   17-02-15 15:46

@sherbit

За целите на нощната фотография 10-18мм на канон е тъмен обектив. Така, че за моите нужди не е читав :) Иначе ако е за снимане на пейзажи през светлата част на деня сигурно превъзхожда Токината, но пак няма как да знам, тъй като не съм чел достатъчно. 10-18мм като търсих обектив не стигнах до ревюто му изобщо като видях че е f/4.5-5.6
Автор: stalker   
Дата:   17-02-15 15:53

Дай един cr2 от Токината.С най-добрия фокус който си направил.
Имал съм такъв обектив и за канон и за никон.Всъщност може да дадеш два файла.И дневен и нощен...
Дата:   17-02-15 15:55

Довечера ще кача, щом имаш интерес, че сега съм на работа.
Автор: realnoncho   
Дата:   17-02-15 15:57

Не съм чувал за Сигма 18 1.8. За другите неща трудно може да се каже със сигурност.
Автор: sohk   
Дата:   17-02-15 16:00

Вероятно става дума за 18-35/1.8 ... щото той е толкоз пари :)
Дата:   17-02-15 16:01

Най-вероятно човека говори за сигма 18-35/1,8
Дата:   17-02-15 16:01

@realnoncho - добра забележка :) Сигмата е 18-35 на 1.8

За другите неща не искам и да съдите, а по-скоро вие да си направите извода от моите грешки ако можете, защото определено няма да ви хареса да ги повтаряте ;)

@stalker - тъй като за пръв път ползвам форумната секция можеш ли да ме ориентираш за довечера от къде да кача raw-вете, че не намирам опцията.
Дата:   17-02-15 16:05

сървъри за свободно качване на файлове..много са.После дай линкове за download
Автор: fraction   
Дата:   17-02-15 16:34

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Дата:   17-02-15 16:54

sohk
Извини ме !
... докато си напиша поста и свърша това-онова и ти си писал за същото.

Автор: deerstalker   
Дата:   17-02-15 17:07

Публикацията е редактирана (17-02-15 17:42)
Дата:   17-02-15 17:11

Пише , че е минал на FF.И аз направих същото с токината в този случай
Автор: lamerko   
Дата:   17-02-15 17:23

Понеже става въпос за мен - ще пусна отговор.

Първо за обявата - можете да я видите тук - както знаете, текста не може да се променя (поне аз не знам как). Преди нея пуснах друга - можете да я видите тук . Затворих първата обява, понеже ми беше първата въобще и я пооплесках, а възможности за редакция няма. От нея обаче се вижда, че пускам за първи път КОМПЛЕКТ - тяло 70D + въпросната Токина и разни дреболии. Още в същия ден имах доста запитвания за продажба САМО на тялото и в последствия пуснах Токината и тялото поотделно. Тялото замина на първия ден, обектива остана без особен интерес към месец и половина.

Горното го казвам във връзка с ФАКТА, че преминавайки към ФФ и продавайки старото си кропнато тяло, аз не можех повече да ползвам обектива. Както съм го снимал за обявата - така си и остана в кутията и повече не е ваден.

Както съм писал в обявата, обектива е купуван от B&H, USA на нормалната му цена - $525.00 на 22.08.2014. В момента там обектива е на по-ниска цена, но по времето на продажба - цената все още си беше 525. На 24.01.2015 ми се обади една жена и пита за обектива, а по-късно поиска да го пратя, което направих. На 26-ти обектива е пристигнал с опция ПРЕГЛЕД И ТЕСТ - взет е и получих СМС, че всичко е наред - обектива им е харесал. На 14.02.2015 (20 дена по-късно) получавам обаждане - обектива имал голям бекфокус в условия на пълна тъмнина, а не за градски условия. Питах го дали е имал поне малко светлина, при която да е можел да направи фокус - така и не разбрах как точно е фокусирал в пълна тъмница. Едиственото, което разбрах, е че снима на максимално отворена бленда. Посъветвах го да свие блендата поне до 5.6, където обектива е най-остър и да напарави няколко опита. След 2-3 дена пак имам обаждане - тоя път с други обвинения:
1. Обектива бил refurbished;
2. Обектива бил изтърван;
3. Обектива бил отварян;

Да съм си бил признал и т.н. С чиста съвест заявявам, че обектива не е refurbished, не е изтърван преди продажбата и не е отварян (преди продажбата). На едната снимка от обявата се вижда задната част с болтовете (снимките бяха по-големи, но сайта ги намалява - ако на някой му трябват в по-голям рамер - ще му ги пратя :) ).

Както и да е - бях обявен като лъжец, некоректен и че съм бил зачеркнал целия жанр "нощна фотография", понеже не съм бил снимал на най-отворена бленда. Въпросния купувач признава, че през деня и при градски светлини обектива работи коректно и няма бекфокус и там подобни щуротии. Аз нямам какво повече да кажа!
Автор: deerstalker   
Дата:   17-02-15 17:35

[smile]

Публикацията е редактирана (17-02-15 17:37)
Автор: peter73   
Дата:   17-02-15 17:56

От двете обяснения на ситуацията оставам с впечатление, че обективът фокусира нормално на светло, но не не може да фокусира нощем с Live View дори и ръчно. В това нямам никаква логика - ако оптиката на обектива е разцентрована, той няма да може да фокусира и през деня.

Иначе, ако проблемът е, че апаратът не може да фокусира автоматично на тъмно с неоригинален обектив и при това на Live View (т.е. с Сontrast Detect), това изобщо не е индикация, че има проблем с обектива и изобщо не е нещо извънредно.

И последно - някой спомена бекфокус - това също може да се дължи на непълна съвместимост между конкретното тяло и конкретния обектив, което също не е рядкост, дори и при тяло и обектив на един и същи производител.

Мисля, че информацията е доста противоречива, за да могат да се правят категорични изводи.

Публикацията е редактирана (17-02-15 18:04)
Автор: LorDDemoniC   
Дата:   17-02-15 18:04

Изключително любопитно ми е как на светло работи, а на тъмно не [smilie10]
Дата:   17-02-15 18:15

Значи гледай сега Павеле - пак ще ти го кажа щото не разбираш...даже не, няма да ти го кажа, ами ще ти поставя задачка закачка, а тя е следната - намери снимка на Млечния път (хубава снимка) снимана на f/5.6 - за всяка такава аз ще ти давам по 100 снимани на f<5.6 Тези обективи неслучайно се наричат светлосилни и тези f-числа значат нещо. Да, обктива може да е най-остър на 5.6, но той е използваем и достатъчно остър и на 2.8. Жената, която ти се обади за тест е моя приятелка, тъй като мразя да се пазаря и те пита само склонен ли си да коментираш цената и до колко - нищо повече. Мисля, че и ясно съм написал, че при теста не съм установил проблеми и довечера ще кача точно такива снимки - ясни, които ме подведоха да го взема. Аз ако знаех, че не струва за нощни снимки нямаше да го взимам на първо време. Нека под нощни снимки от сега да се уточним, че става въпрос за снимки извън града, в планината, на полето и т.н. Съфорумците, които практикуват този тип фотография знаят как се фокусира в условия на пълна тъмнина, а твоите ограничени познания в тази област не са моя грижа. Проблема с фокуса, за който говорихме в първото телефонно обаждане беше на база това, което снимах вечерта и моите наблюдения - същинските нападки от моя страна (тъй като до тогава приемах че може и аз нещо да не правя както трябва, все пак за първи път снимам с него) бяха след като получих становището на сервиза, че обектива е бил отварян. И те питах, в така създадената ситуация ако си на мое място как би реагирал ти - на кой би вярвал? Ти почна да ми говориш, че ще вярваш на себе си и подобни али бали които са странични за темата - ами познай какво - вярвам в себе си и аз и знам, че аз нищо не съм му направил. Тука казваш са компресирани и свити снимките - хайде качи такива някъде и дай линка тука в пълната им резолюция да ги видим и да преценят дали има нещо хората.
Автор: sherbit   
Дата:   17-02-15 18:19

Не вярвайе на 100% на сервиза. Всеки един майстор има изречения, с които да те разкара и ти звучат достоверно.
Дата:   17-02-15 18:20

За да няма чуденки довечера ще кача снимки в RAW, на които се вижда фокус на средно и далечно разстояние на светло и такива на които няма през нощта. В сервиза обектива и тялото са оставени заедно тъй като и аз реших че може да има несъвместимост някаква, но това бяха думите на техниците - проблема е в обектива (може да са видели и проблем при дневните, за мене нямаше, но и вие довечера ще кажете като ги видите). Споменаваше се нужда от стенд за финна настройка на фокуса за Токина, какъвто в България нямало, а и струвало необосновано много предвид класа обектив.
Автор: Lycan   
Дата:   17-02-15 18:22

Много прост въпрос.

Работи ли на светло?
(ДА / НЕ)
Автор: peter73   
Дата:   17-02-15 18:24

extremalen, аз пак не разбрах - на светло обективът фокусира ли нормално?
Дата:   17-02-15 18:30

Довечера ще кача снимки сами да прецените дали фокусира...според мене да, пак казвам иначе нямаше да го взема - написах, че го тествах преди да го взема и не ми направи впечатление да има проблеми с фокуса - ест има леко размазване по ъглите, но това е нормално за този обектив когато е отворен на 11мм и не е нещо неочаквано. Нека да се прибера довечера у нас и да кача каквото имам, пък до тогава нека lamerko да качи тази снимка в пълен размер и някой който разбира повече от мене (тъй като аз не съм го видял ако има нещо за виждане по винтовете) да каже дали има следи от отваряне на обектива.

И друго защо да ме лъжат в сервиза? Прикриват некомпетентността си като не знаят какво му има с набедяването на Павел ли? Тъй като те не знаеха нищо от историята на обектива. Аз съм готов да го занеса, където предложите, но и ако там кажат, че проблема е в обектива какво правим? Кой ще плаща за диагностиките само като решение няма да има?
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.