Автор: IDA
Дата: 22-01-15 18:36
"Диск може да се повреди и на второто включване, така че и да го пазиш от въртене все тая"
Обикновено твърдите дискове се проектират да издържат над половин милион включвания и изключвания. Ако се скапе на второто включване, значи поначало е имал фабричен дефект и още с купуването е за боклука. Ако обаче изкара 100-тина включвания без дефект, вероятността да изкара и 100'000 вече е доста висока. Ако включваш диска веднъж на 1-2 седмици, ползвайки го само за съхранение на данни, сам можеш да прецениш колко живота ще са ти нужни, докато дискът сдаде.
Лично аз не виждам никакъв смисъл, външен диск да стои постоянно включен към компютъра, само да ми се пречка, да заема място, да събира прах и да хаби ток. Аз го ползвам само, когато ми се наложи да съхраня важни файлове или ми е нужно да освободя място на вътрешния диск. През останалото време - в шкафа. Имам общо 6 външни диска на различни марки и възраст, върху които пазя сканирани снимки още от времето, когато работех с Win95 и си купих първия филмов скенер в средата на 90-те. По онова време си съхранявах файловете на ZIP-дискети от по 100 МB, които се включваха към паралелния порт и така си прехвърлях върху тях снимките от вътрешния диск. После, като си купих първия външен твърд диск, направо се родих. От тогава, ползвайки външните си дисковете по гореописания начин, не съм имал проблем. С постоянно въртящите се дискове в компютрите ми обаче, съм имал куп проблеми, особено с лаптопските.
|
|