Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Бюджетен стробистки комплект.
Автор: ioana-foto   
Дата:   22-12-14 20:43

От доста време се каня да си сглобя нещо подобно, ще се ползва в помещения и на открито.Целта е с минимум средства да получа максимум качество.Ще снимам роднини и приятели, едва ли да снимам комерсиално.
Предполагам ще ми трябват 2-3 ръчни светкавици, синхронизатори, сгъваеме дифузери и стативи за светкавиците.
Апарата е Sony R1 , знам че е старичък но мисля че още го бива.
Макар да си имам на идея какво горе долу ми трябва, все пак искам да чуя и вашето мнение за марки и модели на нужното ми оборудване, бюджета е 500-600 лв а другото условие е всичко да се събира в не голяма раница.

Искам да се получи горе долу като в този клип :)

„DarienX showing photoshoot techniques with a Sony…“: http://youtu.be/kHwEagoHgPA

Отговори на това съобщение
 Re: Бюджетен стробистки комплект.
Автор: iasen2   
Дата:   22-12-14 20:50

Като чуя че някой ползва 2,3 светкавици и ми настръхват косите:-)

Сонито го метни през балкона .

Почни с една светкавица и чадър. Повече не ти трябва

Автор: iPhonegrapher   
Дата:   22-12-14 22:14

и те така се започна с професионалната фотография... с минимум средства максимум качество... аз пък искам с телефона да снимам като с хаселблад (и моля ви не ме пращайте пак на курсове) хахахахаха

Автор: GenaDP   
Дата:   22-12-14 22:19

Макар да си имам на идея какво горе долу ми трябва, все пак искам да чуя и вашето мнение за марки и модели на нужното ми оборудване, бюджета е 500-600 лв а другото условие е всичко да се събира в не голяма раница.

Марките и моделите са без значение - вземаш 3 светкавици с управление на мощността и к-т радио-синхронизатор с 3 приемника, плюс 3 статива и някакви модификатори - чадъри, броли-боксове или софтбоксове. Само не е ясно как ще вкараш всичкото това в една неголяма раница...

Автор: hotsnail   
Дата:   22-12-14 22:26

YongNuo са може би най-изгодните светкавици в момента като комбинация качество срещу пари има и други китайски варианти.

Освен тях ще ти трябват тригери. Ако ще ги ползваш предимно на закрито един приемник и предавател ще стигнат. Вероятно модели за никон или канон ще работят. Във Дайнафос имат доста варианти. Аз бих ти препоръчал Pixel за сравнително ограничен бюджет.

Чадъри и/или софт бокс ще искаш. Има боксове, дето са нещо като чадъри - пак дайнафос са твоите хора.

тоя ми харесва

Ще ти трябват стативи за светкавиците и едни джунджурии в-ху които се слага чадър.

Ето това животно

в-ху тая поставка

Гелове е добре да има под ръка.

А ако намериш светкавица на сони за твоя апарат, сигурно ще е доста евтина, предвид че не става на новите модели.

Ако си от София имаме периодично сбирки на хората със Сони. Ако дойдеш може да преговорим някои неща на по бира. Виж темата "мегапиксели и бира " в http://www.alphaforum.net/forum/

Автор: ishootraw   
Дата:   22-12-14 22:38

За 600лв светкавица Nissin i40 компактна и много лесна за ползване от начинаещи, хубав синхронизато (high speed sync), статив, глава за статива за чадър и чадър, зарядни батерии за светкавицата. Ако искаш три светкавици, ще трябва да взимаш евтини, които незнам колко са надеждни. Ще ти трябват и още 2 статива и батерии. Така, че за 600 трудно. Но може да започнеш с една и да видиш как е.

Дата:   23-12-14 00:38

iasen2 ,за сега не мисля да мятам сонито през балкона , като гледам и твоята техника не е първа младост но това не ти пречи нали ?
Що не метнеш твоето фуджи s3 pro на 10 години през балкона,или пък сонито f717 модел 2003 а ? Снимките не ги прави апарата а фотографа , дай да не се заяждаме отностно техниката !

Дата:   23-12-14 06:23

Не се заяждам, сонито има доста големи ограничения относно снимането в RAW които ще попречат на развитието ти. Да не кажа пресилено почти е невъзможно да се снима в RAW без да ти изпили нервите от чакане.
Успех!

Това даже и горещия охлюв ще го потвърди

Публикацията е редактирана (23-12-14 09:03)

Дата:   23-12-14 06:28

А, между другото стробистите снимат в ръчен режим, незнам защо забиват човека със скъпи светкавици с мерене? И напълно съм съгласен с горещия охлюв :)

Аз лично имам ръчна светкавица за 50лв и съм предоволен от нея

Публикацията е редактирана (23-12-14 08:03)

Автор: ishootraw   
Дата:   23-12-14 08:47

iasen2: хубаво е да има и ttl, аз ползвам моята на ръчни настройки основно, но в някой ситуации с промени в светлината, движещи се хора не е лошо да имаш и ttl. Но всеки си решава сам, ако бройката светкавици е основна тук, да по-добре да си вземе по-евтини.

Дата:   23-12-14 08:54

ishootraw , разбира се , че е хубаво . Спор няма в това .
Всеки изхарчен лев за хубава светкавица си струва ако я използваш по предназначение .

Автор: GOSPODIN   
Дата:   23-12-14 09:01

ioana-foto, работя с 2 светки. Едната е YongNuo 460 II, a другата е Canon 430 ЕХ II. Работя само на ръчен режим, а синхронизаторите са YongNuo RF-603 и се оказаха страхотни - няма пропуск или проблем. Другото са статив за 35лв., държач за 12лв. и чадър 85см. за 17лв. Всичко се побира в калъф за статив и тежи 3-4 кила. Има и малък проблем с чадъра, когато духа вятър, че се случва да го събаря със статива, та съм се замислил за един "детски" октабокс 50см.
Както iasen2 е отбелязал не разбирам, защо са нужни ТТЛ синхронизатори при АРТ снимане. Ако е за някаква ширпотреба и ти трябва винаги "правилно" осветление може и ттл да се ползва, но са доста скъпи и светките и синхронизаторите.

Дата:   23-12-14 10:25

iasen2 прав си за снимането в RAW но само ако използваш CF карти, тогава записването е 8-9 секунди.

Всичко се променя ако ползваш High speed memory stick pro duo карта във втория слот на R1 , записа пада до 3-4 секунди но мога да направя следващата снимка веднага след първата ,т.е. няма блокиране на снимането до като записва.

Благодаря за съветите на всички , ще се огранича до 2 светкавици ,2 статива,държачи и остава чуденката между чадъри или нещо друго за разсейване на светлината.

Публикацията е редактирана (23-12-14 10:27)

Автор: hotsnail   
Дата:   23-12-14 10:43

За автоматично мерене с радио тригери отиваш много над 2000 лева, щото ще ти трябва и нов апарат. Nissin i40 е много хубава светкавица, но не мисля, че се произвежда за Сони R1. За R1 с ТТЛ само старо Сони може да свърши работа май, може и нещо друго ама с тая история на Сони преди да купя Минолта не съм запознат. За скоростта също не мога да говоря. А дори да има скъпи светкавици за твоя модел апарат не си струва. Ако се запалиш има много изгодни варианти да минеш на по-нова техника. Ако ще е Сони един НЕКС-6 за 6-700 лева втора ръка. А има и други марки от кито съм сигурен че ще се намерят добри идеи - никон д7000, канон 60д. Както разбирам проблема сега искаш с минимално количество пари да вземеш светкавици, после и други неща, когато има пари за тях.

Значи ръчните светкавици, чадъри и други джунджурии дето описах работят със всички апарати.

Не бих препоръчал тригери YоngNuo от посочения модел, защото те са малко по-специални за марката апарати за които са предназначени и отказват да работят върху друга марка фотоапарат. За друга марка апарат им трябва малко запояване. Пикселите дето препоръчвам поне от мой лични наблюдения снимат със произволно тяло Сони, Никон, Канон, Фуджи и каквото друго има. pixel pawn използвам. Иначе Pixel Sildier е по новия модел дето ги замени. Те пак са по умен и надежден модел, като този даден по горе, но не използват нищо специфично от апарата за да щракат. Единствения проблем ако са на друга марка апарат е, че заспиват ако не снимаш минута или две и после първия кадър не палят чак на втория се събуждат. Добре е да се пробва каквото и да е моделче, дали ще пали на R1, преди да се купува. Между другото най-евтините модели по 20-30 лева има и на YongNuo ще работят със сигурност, но те не са толкова надеждни, колкото тия от 80-100 лева.

Хората са ти написали много идеи и за 600 лева сигурно ще се вместиш

2 светкавици по 100 лева 200 лева
2 статива по 50 - 100
Тригер с 2 приемника 150
Чадъри 2 броя по 20 лева 40
Тия неща дето са за слагане на чадър 2 по 40 лева са 80

570 общо

Имай в предвид, че оня в клипчето ползваше светкавиците само за да просветли сенките по моделите. Основното на тия снимки бяха телата на моделките и основно размера на чашките на сутиените им. Осветлението беше предимно от слънцето с допълнение за просветляване на сенките от светкавиицте. Поне така ми изглеждаше.

За хубави снимки все едно са в списание ясен ти писа' нещата са по сложни. Доста филмчета има да се изгледат и книжки да се прочетат. Много опити трябват да видиш кое как седи. Сигурно и допълнителна техника ще ти трябва, но за начало с две светкавици с чадърчета ще можеш да правиш паспортни снимки

Автор: MauMyHa   
Дата:   23-12-14 10:55

Две Светкавици с правоъгълни совтбоксове и костенурка

https://photo-forum.net/static/forum/2014-12/enbs3705.JPG

http://t1.ftcdn.net/jpg/00/74/98/32/400_F_74983206_jg2H2NDxGLZwdnnVTaEqEG8GM0sWnArN.jpg

Софтбоксовете личът нали?

https://photo-forum.net/static/forum/2014-12/nkgx1924.JPG

http://t1.ftcdn.net/jpg/00/73/88/18/400_F_73881898_1WifcgEdpNcOcK3VI7zT210oqwOg3Ytv.jpg

придържам се към поста с две светкавици.
Можеш да направиш чудеса!
Последно примерече:
Контра светлина и фронтално осветление

https://photo-forum.net/static/forum/2014-12/svwb0798.JPG

http://t2.ftcdn.net/jpg/00/63/88/51/400_F_63885195_xEDLUEJk2Grg8X30KV6rBUQtY9qG02No.jpg

Дата:   23-12-14 11:18

MauMyHa , костенурката много кефи ! браво !

Дата:   23-12-14 12:19

Маймуна , точно такива снимки имах в предвид ,добре осветени от всякъде .
В момента имам 2 светкавици , Sony HVL-F32X която не работи без да е закачена на тялото и една олимпус FL36 която си има ръчен режим.
Мислех с тях да направя нещо но са много различни , можеше да стане примерно F32X да стои на тялото с монтиран мини софтбокс на нея а FL36 да е на статив с чадър и с оптичен синхронизатор. Sony F32X когато е на тялото подържа синхронизация до 1/2000 , Olympus FL36 също има високоскоростна синхронизация но до към 1/400 май беше , каква скорост може да ми даде един оптичен синхронизатор с фотоклетка отдолу ?

Дата:   23-12-14 13:16

нямам представа но трябва да имаш такива дето предават Е-ТТЛ

Автор: lamerko   
Дата:   23-12-14 15:35

Костенурката кефи, ама по-добре я разкарай, че е защитен вид :)

Дата:   23-12-14 15:48

аа, Споко върнях я от където я взех. По корубата и имаше срещопуложни следи от ужулвания предполагам от подивели кучета.
Извадили са я от дупката и са правили неуспешни опити да я вкючат в менюто си!

Автор: lamerko   
Дата:   23-12-14 16:48

Между другото - хапят гадините... от опит :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »