Автор: mitku
Дата: 19-12-14 00:26
Не е задължително. Просто ти трябва по-ново тяло, с по-добра работа на високо ИСО (дори и евентуално по-малко да се впечатляваш кое в кой "клас" било).
А 17-55/2.8 си е много хубаво стъкло (ако нямаш намерение за ФФ). И най-вече - да не се водиш по форумни съвети, а да си оглеждаш сам нещата, които те интересуват и да си направиш собствени изводи дали ти харесват - чрез собствени снимки/тестове (дори и с проби в нагъзина) и разглеждане на тестови снимки и резултати от тестове в Интернет, но без да четеш изводите в тези тестове (които винаги са "изкривени" в някаква посока, но снимките и числата обикновено не лъжат). Направи си собствени изводи, дори и от чуждите тестови снимки и резултати. Защото всеки дава съвети от собствената си гледна точка, а твоята със сигурност е по-различна. На мен например 17-35/2.8 си ми харесва много (нещо като малко по-голямо ФФ "братче" на 17-55/2.8), а с ИСО-то на Д7000, светлосилата на ф/2.8 е достатъчна в голяма част от случаите. А където е зор за още - си има твърди (именно тук се "включва" най-вече 35/1.8). Т.е. - според мен ако си твърдо с кропка - 17-55/2.8 е най-доброто стъкло, без да е идеално, но трябва да се научи човек как да му ползва предимствата и да заобикаля недостатъците. Моят избор със 17-35/2.8 е за такива, които искат да имат почти същото качество, но с цената на загуба в дългото, да става и за ФФ. Следващият избор е именно 16-85 - по-тъмно (и по-слабо боке), но по-лек, по-малък и по-евтин. Другите подобни (заедно с Тамрон 17-50/2.8) са прекалено голям компромис поне според мен и моите лични проби и тестове, но няма да споря и да се обосновавам надълго и нашироко за "емнайсти" път - разбира се всеки е свободен сам да си настъпва мотиките. Аз не бих си взел друг нормален зуум, извън тези 3 Никор-а... е, към тях бих добавил (и са за предпочитане) и Никор 24-70/2.8 и 28-70/2.8 ако си пък твърдо с ФФ, но това е вече друг въпрос. Общо взето човек трябва да реши какъв компромис да направи (няма идеален избор, както стана дума) и колко дълбоко може да бръкне в джоба, което е личен избор. А всеки си има глава за да си решава как да си харчи парите.
Публикацията е редактирана (19-12-14 00:37)
|
|