Автор: Nedelcho1
Дата: 03-11-14 21:17
metodiev_martin, нищо не доукрасявам, просто цитирам казаното от теб. Ако не ти харесва, да не си го казвал по този начин . Колкото до коментара ти за снимките ми, да показал съм че имам звезди , даже съм докарал по - добро качество на снимките си от 60D, отколкото твоя пример по - горе с 5D Mark III. При това положение, не бих давал толкова категорични изказвания и съвети .
Тед, малко му е объркан сайта на Clark и не може да се даде точен линк към това, което имам предвид.
Погледни по - подробно този линк и по - точно в часта: The Lens Clear Aperture is the Key to System Sensitivity.
http://www.clarkvision.com/articles/nightscapes/index.html .
С няколко думи, най - важното за съотношението сигнал шум на снимката и от там записаните детайли (за нощните снимки, тъй като там светлината е малко и сигнала трябва да се усилва значително) има блендата на обектива и по - точно физическия, а не само относителен отвор, през който достига светлина до сензора. Т.е. трябва да се сравняват обективи на еднакъв сензор, а не примерно сапунерка с 10mm f/2.8 и фул фрейм с 50mm f/2.8. И двата имат еднаква светлосила и еквивалентен зрителен ъгъл, но малкият сензор ще е събрал 25 пъти по - малко светлина за една и съща експонация и от там ще има много по - силен шум.
Когато снимаме при силна светлина (примерно посред бял ден), ние имаме огромен диапазон, в който да си нагласяме експонацията. Може да затворим блендата, да качим скоростта на затвора и т.н. В такива случаи, светлината е достатъчно силна, че да сатурира сензора и той да е зависим единствено от photon noise (т.е. "шумът" който се получава, защото фотоните пристигат неравномерно в различните пискели и от там получаваме един пиксел с един нюанс, докато съседния с малко по - различен и т.н. - ако трябва ще поясня допълнително за това). Но когато снимаме вечерно време, когато светлината е много ниска, тогава доминиращият шум в снимката е от електрониката на сензора и термалния шум. Този шум яде детайли и звездите "изчезват". Ограничени сме и във времето за експонация, ако снимаме от статив без водеща монтировка, тъй като не искаме да се размажат звездите. Тогава единственото което ни доставя необходимата светлина до сензора е блендата. По - голям физически отвор, повече светлина, по - нисък шум, повече звезди.
Публикацията е редактирана (03-11-14 21:30)
|
|