Автор: IDA
Дата: 22-10-14 23:38
Stoi2,
От снимката, която си пуснал по-горе става ясно, че мониторът в заден план е много по-тъмен от този на лаптопа. Опитай се да увеличиш само яркостта и контраста на задния монитор така, че изображението визуално да изглежда максимално близко до това на лаптопа, БЕЗ да пипаш цветовете! След това се вгледай внимателно в едни и същи точки от двата монитора и сравнявай цветовете. Ако двата монитора са правилно калибрирани, цветовете в тези точки би трябвало да са еднакви, например синьото небе трябва да е еднакво синьо и тревата трябва да е еднакво зелена и на двата монитора. Ако на единия монитор небето е синьо, а на другия цианово и съответно тревата на него, вместо да е зелена, е жълтеникава, значи има проблем с калибрацията.
Смисълът на калибрацията е да дава точни цветове, а не дадено изображение да изглежда по един и същ начин на всеки монитор! Това просто е невъзможно поради ред причини, някои от които и сам си споменал - различни технологии, различни размери (малките екрани са обикновено по-контрастни от големите) и най-вече различни индивидуални предпочитания за гледане. Някои хора обичат да гледат по-ярки и контрастни изображения, други предпочитат по-нисък контраст и по-плавни тонални преходи. Някои обичат да гледат по-топли цветове и съответно си калибрират мониторите към по-висока цветна температура, други предпочитат по-студени и калибрират към по-ниска цветна температура. Всичкото това обаче няма отношение към точността на цветовете. Аз например, първо си настройвам яркостта и контраста на монитора така, че да ми е максимално приятно за гледане и да не ми се изморяват очите, и след това си калибрирам монитора. Ако разликите между желаните и получени параметри на калибрация са минимални, го оставям така и не пипам нищо повече. Ако са твърде големи или след калибрацията яркостта или контраста са се променили твърде много, променям ги леко в съответната посока и калибрирам наново, докато ми хареса резултатът. При един добър монитор, яркостта и контрастът не би трябвало да влияят на цветовете или ако влияят, това влияние би трябвало да е достатъчно малко, за може да се компенсира при калибрацията.
И за да обясня максимално разбираемо, какво имам предвид, ще илюстрирам обяснението си с един много прост пример. С теб двамата отиваме в магазина и си купуваме два абсолютно еднакви монитора. Занасяме ги в офиса, включваме ги към два еднакви компютъра и ги поставяме един до друг. След това ги калибрираме с един и същ калибратор при абсолютно еднакви настройки за яркост, контраст и цветна температура. Съответно получаваме почти един и същ резултат от калибрацията и доволни, предоволни, пускаме един и същ богат на цветове кадър на двата монитора. Кадърът изглежда перфектно и на двата монитора и няма никаква разлика. Кефът и за двама ни е пълен. В следващия момент обаче, аз решавам, че мониторът ми е твърде ярък и ако така работя на него няколко часа, ще ми се изморят очите и ще ме заболи глава. Затова намалявам яркостта на моя монитор и О УЖАС! Кадърът на моя монитор вече изглежда съвсем различно от твоя, също като на снимката ти по-горе. Моят е много по-тъмен, а ти изкрещяваш "Пълен ШИТ"! Аз веднага връщам яркостта в първоначалното и положение и нещата заспиват отново - разлика няма. Решаваме, че сме приключили и всеки си занася монитора на неговото си бюро - моето е до прозореца, а твоето в най-тъмния ъгъл на стаята, където няма пряка светлина от прозореца. Съответно ти се наслаждаваш на плътни наситени цветове и идваш при мен да ми се похвалиш. И едва погледнал моя монитор и отново изкрещяваш "Пълен ШИТ"! Моите цветове, в сравнение с твоите, са бледи и изглеждат като измити. А аз само казвам - спокойно, дръпвам леко пердето и обръщам монитора така, че върху него да не пада пряка светлина от прозореца. Нещата отново заспиват, но дори и тогава има разлика, защото при мен е по-светло, отколкото при теб. На мен обаче не ми пука, а на теб какво ти пука? Нали при теб всичко е перфектно?
Предполагам, че след това не съвсем прецизно обяснение, ти разбираш, че няма как, едно и също изображение да изглежда еднакво навсякъде, но на никой друг, освен на теб, това не му пука. Много по-важно е, цветовете да са точни и това се постига чрез правилно калибриране. А кой как и на какво ги гледа и как изглежда изображението на неговия монитор, би трябвало да е последната ти грижа.
Надявам се да съм бил полезен.
|
|