Автор: nyamago
Дата: 27-10-14 17:09
> "Аз рядко споря за нещо, ако не съм 100% сигурен..."
Случва се човек да е 100% сигурен и в грешни неща (на мене също ми се случва).
Примерът ти нищо не доказва:
1. Това, което се случва около 0:45" - 1:05" на видеото, НЕ Е настройване (никой не си пипа ключовете), а само един дълъг лък за проверка как звучи целия оркестър. Настройката са си я направили преди това (включително в част от 'какафонията', която чуваме в началото на всеки концерт, тук също). Настройвали са се по групи (цигулки, виоли,, чели и пр.) и Първата Цигулка не е давал тон на контрабасите (още по-малко - на тромбоните, но за това виж по-долу). Почти никой оркестър не разчита на т.нар. 'абсолютисти' (индивиди с вродено 'ла' в главата), защото те не могат да свирят в никаква различна насторйка и са доста вредни в оркестъра. Повечто групи (или поне водачите им) са си взели тон от калиброван източник - камертон или често рояла, ако такъв ще участва в изпълняваното произведение (също виж по-долу). Роял НЯМА КАК да се настрои по цигулка!
2. Това НЕ Е симфоничен оркестър! Прочел си името на институцията (Питсбъргски Симфоничен Оркестър), но оркестърът на сцената е друг. Забележи многото празни столове зад щрайховите групи - ами няма ги много музиканти (инструменти). Защото започват концерта с произведение за СТРУНЕН оркестър, т.е. само 'цигулки' (по-малки и по-големи). Какъв роял, какви тромбони Ако само в този намален състав щяха да свирят целия концерт, можеше да си се настроят по всяко 'грешно' Ла (прим. 437 херца и половина) и щяха да си звучат перфектно. НО -
По-късно (ако си гледал концерта), свирят симфонична поема на Рихард Щраус, в която празните задни седалки се запълват докрай - творбата (макар също да няма пиано) е за съвсем пълен симфониен оркестър, дори разширен. С богата медна- и дървена духови групи, освен щрайха, с арфи и с доста перкусия. Всичко това се настройва, но по различен - често трудоемък и бавен начин. Някои инструменти искат специални набори от 'гаечни' ключове и отвертки, и часове за настройка. Не може по едно бързо 'Ла' от Първата Цигулка и хоп - за 20 секунди да се настроят всички (колкото траеше оня пръв звук дето си забелязал). Без единна отправна точка и много настройки по нея доста преди концерта, е немислимо. За мен фалшът би бил весел - все едно слушам пийнала селска духова музика - но някои по-изтънчени меломани може да пирпаднат и дори да получат инфаркт от такава 'настройка'...
- - -
Опитвай да спориш само когато си наистина, ама наистина сигурен
Публикацията е редактирана (27-10-14 19:27)
|
|