Автор: Stoi2
Дата: 13-10-14 11:35
Дълго се чудих как да кръстя темата, но мисля, че думата "омагьосани" ще е точно на място. Размишлявам над въпроса , дали в тези нови времена на бурни технологии, реалните, вярни и истински цветове все повече се омагьосват и превръщат в нещо фалшиво. Какво имам в предвид ли ?
Всичко тръгна от една моя снимка която обработвах късно една вечер вкъщи. Монитора, който ползвам е EIZO FlexScan, с калибрирани цветове и с доста вярност на предаване на цветове и т.н . С една дума горе-долу както си трябва. Качвам снимката в няколко сайта и си лягам. На другия ден на работата от служебния компютър преглеждам снимката и, о УЖАС ! Изобщо идеята на светлината, тонове , сенки и т.н се е изпарила. Нищо общо с това, което съм имал в предвид и което съм виждал на моя Flexscan. Отварям я на лаптоп. Пак ужас , но с друга форма ! А лаптопа прехвален, скъп, хубав с джинтири-минтири прехвалени рекламни технологии на дисплея. Всичко рекламни трикове разбира се. Отварям на друг настолен с някакво LCD масовка..пак не е това, което трябва да е ! Просто на масовите дисплей , който притежават 80% от хората, които ще видят снимките в социалните (така да ги наречем) сайтове, ще видят нещо, което не бих искал.
И какъв е смисъла тогава обработката да се прави на high end монитор , когато после масата от хора ще виждат нещо различно на техните "масовки" купени и прехвалени от търговеца в Технополис ?!
Мислил съм си да започна да обработвам снимките на лаптоп среден клас така, че горе-долу да знам какво ще виждат тези 80% от разглеждащите, но пък тогава снимката видяна на хубав монитор пак е друга ..... Като омагьосан кръг нали ? Къде са истниските-верните цветове ? Само за нас и нашия правилно избран монитор ?
А компресията която прилагат различните сайтове ?
Правил съм си експеримент снимка с резолюция 4000Xxxxx, качена във Flickr, 500px, Facebook. С Flickr ,няма проблеми. Не прилагат компресия на снимки над 2048 пиксела по хоризонтала и снимката си изглежда както, ако си я разглеждаш от локалния диск. Но при 500px, ако снимката е над 2048 ги мачкат макар и трудно забележимо, но мен ме дразни.
Може да видите пример от експеримента който си направих преди време със снимка над 2048px. Аз лично забелязвам разликата и ме дразни
https://farm6.staticflickr.com/5569/14807290969_6dbd689fd5_o.jpg
За facebook да не говорим. Там е ужас.
А най-новите телефони струващи XXXX лв, през които все повече хора разглеждат снимки ?!. Рекламирани с ултра ярки дисплей и висока резолюция + тинтири-минтири пак рекламни трикове. Контрасти 1000000:1 - Пълен шит ! Когато гледаш снимка на тях и ги завъртиш 5 градуса встрани и става мазало. Старото ми HTC без 100 нови шит технологии има 3 пъти по-добър зрителен ъгъл и вярност на цветовете. Но сякаш всичко ново което излиза само тръби за , яркост и шарения , а вярност на изображението къде остава ?
Добре ще кажете , като искаш вярност на цветове разпечатвай. Колко хора ще видят разпечатката ми окачена на стената вкъщи ? Аз ! Ето го пак омагьосания кръг. Колкото технологично по-достъпна е една снимка за широката публика толкова по-омагьосани ще са цветовете и и то различно за всеки. Това което виждаш и искаш да покажеш ще си остане само за теб, закачено на твоята си стена.
Може би едно време цветовете не са били така омагьосани. Когато е нямало съвременни технологии. Знаеш , че твоите творение ще бъдат видени от всички по онзи начин-твоя, както си ги видял ти. Но пък новите технологии дават достъпност и повече хора могат да се докоснат до това което искаш да покажеш.
С една дума - Омагьосания кръг на цветовете :)
Та така ! Просто си размишлявам
|
|