Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на нов обектив за Никон D90
Автор: ivo_m   
Дата:   11-09-14 11:28

Здравейте на всички,
снимам, както е видно от заглавието на темата с Никон D90. В 99% от случаите използвам обектив AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G, нося и един AF-S DX VR Zoom-Nikkor 55-200mm f/4-5.6G IF-ED, но него използвам рядко.
Какво снимам - предимно децата, когато ми се отвори възможност - пейзажи.
Въпросът ми е: бих искал да си сменя обектива (18-55) с малко по-светлосилен такъв. За сега съм се спрял на: Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC HSM OS Macro.
Бих искал да чуя/прочета Вашите мнения. Струва ли си? Подходящ обектив ли е? Приемам и други предложения!
Предварително благодаря за мненията и препоръките Ви и Ви пожелавам хубав ден!
 Re: Избор на нов обектив за Никон D90
Автор: hose   
Дата:   11-09-14 11:42

бих ти предложил 35mm DX 1.8
Автор: ivjordan   
Дата:   11-09-14 11:55

Има и един широко обсъждан във форума Тамрон 17-50/28, няколко версии. За пейзажите можеш да се поинтересуваш и от нещо по-широко, например Сигма 10-20/4-5,6 или тази с постоянната светлосила, но тя е по-скъпа, а и май е по-лоша оптически. Такъв обаче няма да става за децата.
Автор: PhotoBo   
Дата:   12-09-14 00:38

Още един глас за Tamron 17-50/2.8 [smilie24] - дали ще е със стабилизация [VC] или без, вече зависи дали имаш нужда от такава. Вече и за малките деца стана ясно, че НЕстабилизираната версия на този обектив е по-остра, но пък стабилизацията може да спаси доста кадри и да бъде полезна при оскъдна светлина и не добри светлинни условия. С постоянна светлосила е, не е като въпросната Сигма + много стабилен и здрав. Който и да вземеш, не мисля, че ще сбъркаш или иначе казано:
Tamron 17-50/2.8 = Best Value for Money [smilie24]
Ако го взимаш втора употреба - тествай все пак преди да платиш, за да няма изненади от сорта на бек/фронт фокус или да маже в някой от крайщата...
Ще ти свърши работа според мен, но все пак щом искаш да снимаш и портрети на малчугани, не е зле да вземеш и един твърд светлосилен обектив. По-горе hose е споменал 35/1.8G, но аз не съм му фен на този обектив що се отнася за портрети с преобладаващо лице в кадъра и за това моя го продадох. Взех 50/1.8G и определено ми харесва повече що се отнася за горните цели, но няма да сгрешиш ако по-натам еземеш Nikkor 85/1.8, стига да не се налага да снимаш предимно в затворени малки помещения... Това е от мен, дано съм бил полезен!
Автор: ivo_m   
Дата:   12-09-14 11:58

Благодаря на всички, които се отзовахте! Бяхте много любезни и полезни!
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.