Автор: Kidon
Дата: 01-06-14 11:46
Здравейте,
Имам една гланц преса, която прилича на отоплителен уред от началото на миналия век... :)
Което, своего рода, си е предимство, тъй като във всички стари учебници по фотография пише за нея.
И всичко около използването и би следвало да изглежда лесно. Редиш снимките с лицето към някакъв огледален лист, валираш с гумен валяк и притискаш с опъване на някакъв тензухен плат за сушене и гланциране (според вида хартия).
Аз обаче имам следния проблем - като наредя снимките и ги валирам, те, разбира се, залепват моментално за металния лист. По всички книги пише, че се отлепват с пукот и можеш да ги махаш. Да, но при мен не се отлкепват колкото и да ги чакам. Или се отлепват само по краищата, не едновременно, и това съсипва снимката.
Колко трябва за една снимка, за да се изсуши в такава преса? Как точно става? Опитах да ги притискам и с два метални листа, но с никакъв ресултат... След всяко сушене, снимките трябва да ги кисна във вода и да ги свалям със шпакла... Питам за съвет, тъй като съсипах около 30-40 листа вече.
Искам просто да се науча, а си представете как промивам филми, проявявам снимки и накрая ги свалям с шпакла като стари тапети от стената :(
Истинската фотография не е като да натиснеш "Print"...
Благодаря Ви предварително,
|
|