Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Покупка на фотоапарат.
Автор: T.Stoychev   
Дата:   19-03-14 21:37

Здравейте,
Следя ви форума от доста време, и все не ми се беше налагало да пиша, но ето че дойде момента.
До сега снимах с HTC One X и имам за последните години близо 5000 снимки, да кажем че обичам да снимам [smile] друг е въпроса че нямам техника, а сега реших и да си я набавя.
Сега завършвам УАСГ, Геодезия с Фотограметрия и дистанционни методи. И се надявам фотоапарата който ще си взема да ми върши работа за създаване и на 3D модели на сгради и паметници на културата (Професионалните фотоапарати за тази цел почват от 10 хил. лева нагоре, но в по импровизирани ситуации могат да се използват фотоапарати и по 100-200 лева и смесица от аналогови и цифрови снимки) . В същия момент искам да използвам фотоапарата и за любителски снимки, портрети, пеизажи, природа, архитектура и макро за сега най-много ме вълнуват, но не изключвам и другите.
Ето какво точно търся, и се надявам вие да ме насочите към някой модел:
- Минимални деформации по снимките (X Y координати), както и по малко шумове в крайния вариант на обработка.
- Цена: От 500-900 лева, като се надявам да клони към по малките цифри, но не и да рефлектира сериозно върху качествата на получените изображения.
- Възможност за по горе изброените опции за снимки.

За сега съм се ориентирал като неразбиращ от фотоапарати към DSLR и макар нещо да ми се иска CCD матрица (Заради това което четох в форума, по отношение на качеството на снимката), при тях са застъпени CMOS. Другото което не ми харесва при DSLR поне по параметри е малкото мегапиксели в този ценови диапазон - до 14 mpix не знам до колко всички са активни. В снимките с цел Фотограметрия ще снимам със статив, така че време за експонация ще е по продължително и предварително определено. Друго е Фокуса който трябва да се запази един и същ при няколко снимки от различни бази (Места) на снимане.
 Re: Покупка на фотоапарат.
Автор: realnoncho   
Дата:   19-03-14 21:41

Тези пари няма да стигнат за DSLR + обектив(и) за нещата които искаш да снимаш.
Дата:   19-03-14 22:03

Не мога да си позволя повече на този етап, имам доста харчове, а не съм със стабилна работа, в предвид че се готвя за дипломна и нямам време за 8 часов работен ден.
Затова приемам всякакви предложения. Иначе Фотоапарати тяло за 3 хил. и нагоре ми покриват 99% от изискванията (Примерно Canon
5D-Mark II снабден с обектив с фокусно разстояние 50 мм.)
, но не са за завършващ студент на 25 години.
Автор: realnoncho   
Дата:   19-03-14 22:22

Ти каза, че искаш пейзажи, природа, архитектура, макро - с 5д2 и твърда 50ка не го виждам как става това. Аз апарат с обектив за това, което искаш под 1000лв не се сещам, някой друг ако може да помага [smilie8]
Дата:   19-03-14 22:27

Това е като апарат с цел фотограметрия (Полупрофесионален) за "пейзажи, природа, архитектура, макро" не знам какво се изисква от 1 фотоапарат.
Автор: cicomanco   
Дата:   19-03-14 22:30

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=32937
[smilie24]

Автор: Gam3Ra   
Дата:   19-03-14 22:53

Нужен ти е твърд обектив, и то такъв с минимални геометрични изкривявания - МАКРО твърд обектив е идеален за целта. Сцените ще са статични, автофокус не ти е нужен, тъй че обектива може да е стар МАКРО твърдак от лентов фотоапарат с нужния преходник към дигиталния фотоапарат.

Ако съществува вариант "втора употреба", е възможно да се сглоби система с ЕДИН обектив. Първо прецени какъв точно тип фотограметрия ще снимаш, съответно да се направи избора на обектива спрямо него.
Дата:   19-03-14 22:59

Наземна фотограметрия, Фасади и паметници на културата.
За друга фотограметрия смятам че ще ми трябва доста по сериозна инвестиция, което ще е в един бъдещ момент.
Автор: J0R0   
Дата:   19-03-14 23:12

- Минимални деформации по снимките (X Y координати)

Това няма нищо общо с апарата.
Единствено обектива е от значение.
Всякакво ДСЛР тяло ще ти свърши работа.
За тия цели, които си описал най-добре е широкоъгълен тилт-шифт обектив.
За съжаление са скъпи.
Автор: daniil-k   
Дата:   19-03-14 23:27

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: Pac   
Дата:   19-03-14 23:31

Изкривяванията лесно се коригират софтуерно. Фотоапаратът наистина няма голямо значение, важен е обектива, а 50мм идват тесни за архитекутра, трябва ти по-широк ъгъл.
За споменатия бюджет бих препоръчал произволно старо никонско кроп тяло с мотор и една ей таква Токина: https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=31808

Публикацията е редактирана (19-03-14 23:35)
Дата:   19-03-14 23:35

При фотограметрията няма такъв филм "софтуерно коригирани изкривявания" [beer] Обектива трябва да е БЕЗ деформации, или с минимални такива. Софтуерно коригираните изкривявания на практика правят задачата на автора на темата непосилна.
Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   19-03-14 23:39

Захванал си се с много трудна задача - избор на техника с ограничен бюджет. Вземи си някой по нов модел апарат дори на старо, за обективи - портретен, пейзажен, че и макро. Вероятно ще са ти нужни над 3000 лева, и за светкавица и т.н.
Избрал си хубава професия, успех.
Автор: Pac   
Дата:   19-03-14 23:40

Извинявам се за невежеството! Не съм запознат с фотограметрията, следвах някаква моя логика, която явно е била грешна.

Публикацията е редактирана (19-03-14 23:54)
Автор: imitev   
Дата:   19-03-14 23:51

Защо да няма софтуерно коригиране на изкривяванията като всъщност изображението става изправено и коригирано накрая...
Дата:   19-03-14 23:55

Следват още въпроси.. системата ще се надгражда ли, или ще е временна "залъгалка"?

Аз бих се пробвал с някое евтино DSLR-че на старо. Наскоро продадох едно 350D в прилично състояние за 135лв.
Един макро обектив на M42 резба е около и под 100лв заедно с преходника (35/50мм) и на притворена бленда резултата е повече от задоволителен.
Теглим чертата - 200-250лв за "стартов" кит, който може да даде известна насока на ползвателя към какво повече да се ориентира. Ако не е на кеф с тази система, ще я продаде на загуба една кутия цигари..

imitev - защото софтуерната корекция разтегля изображението, колкото да залъже зрителя за скритите деформации.

Публикацията е редактирана (19-03-14 23:59)
Дата:   20-03-14 00:13

@Gam3Ra - Ще се надгражда
Особено след като разбирам че определящи са обективите, на 1-во място ще е в момента DSLR тяло, и да има възможност за всички необходими обективи в бъдеще.
Варианта евтино DSLR на старо не ми харесва, най малкото в момента имам все пак някакви финанси, а временното някой път става постоянно, което ще ми е проблем в бъдеще.
Тяло на Nikon D5100 примерно изглежда да е добро, поне такова ми препоръчаха преди малко
http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoaparati-c40/nikon/d5100-body-vba310ae-p47152171/
а и Nicon и Canon имат най-голям избор до колкото виждам от обективи.
///Ако съм в грешка за марка - при никон цените на обективите като ги разглеждам са високи - твърди обективи и тилт-шивт, спрямо канон, за другите марки не мога да кажа нищо. но като гледам цената в крайна сметка ще е от обективи основно а не от тялото.

@баби-играят-с-теб Професията е добра, но е и нова, особено за България, технологиите се развиват и информация примерно за това какъв фотоапарат ми трябва липсва, точно на тази тема.

Публикацията е редактирана (20-03-14 00:54)
Дата:   20-03-14 02:29

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: ogogogo   
Дата:   20-03-14 06:33

А,защо не една NEX 3 или 5 и с преходник някакъв 35мм обектив?
Таман ще е по мобилен човека.

Дата:   20-03-14 18:54

Днес говорих с преподавател в УАСГ (професор по Фотограметрия и декан на Геодезическия факултет), до колкото разбрах ISO-то може да е 12600 - и повече да е не пречи, но не е чак толкова необходимо. По необходимо е да е с повече Мегапиксели примерно 16-24 и повече. Както и да е възможно всички функции на фотоапарата да могат да се изключват.
Като такива модели намирам, вече за функциите нищо не пише, гледам само по параметри отново(Като марки ме насочи към Canon и Nikon:
Nikon D3300
http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoaparati-c40/nikon/d3300-body-p213382894/
Nikon D3200
http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoaparati-c40/nikon/d3200-body-vba330ae-p87869336/

вече по подразбиране D3200 като бюджет ми се нрави повече.

@Daniil-k Сони имат полупроводимо огледало като технология към визьора, така че за моите цели предпочитам да не ги използвам.
Дата:   20-03-14 19:02

Дата:   20-03-14 19:40

В предвид че и съфорумниците и преподавателите знаят повече от мен, питам всички. За 5 години в УАСГ мога да кажа доста срещу някои "Изкуфяли даскали" но специално срещу Борислав Маринов, към който се допитах и Пламен Малджански, комуникирал съм достатъчно с тях за да знам че знаят повече от всичките ми познати взети заедно по фотограметрия, както и са в час с технологиите.

По отношение на ISO до колкото разбирам използваемия диапазон е до 6000 с фотоапарат до 12000 мисля че ще е предостатъчно. (имам стара сапунерка от преди 10 години с исо до 1600, а мобилния ми е с 800 :D е за снимки в затъмнени помещения се размазва всичко но с фотоапарат с ИСО 12600 (което е най-малкото при повечето DSLR мисля че ще ми свърши работа) Ако някой от съфорумниците даде пример къде може да се използва по високо, и на мен да ми е от нужда, ще търся вариант фотоапарата да покрива и тази нужда. Но за ценовия диапазон в който се целя все ще има дадена жертва по отношение на параметри.

//За работа в фотограметрията трябва да избягвам шумовете, а работа с високо ISO до колкото разбрах в форума увеличава шума.

Публикацията е редактирана (20-03-14 19:43)
Автор: And   
Дата:   20-03-14 20:16

Щом до сега си спрял на Nikon D3200 вземи провери примерни снимки направени с тази камера на високи ISO щото пишеш

//За работа в фотограметрията трябва да избягвам шумовете, а работа с високо ISO до колкото разбрах в форума увеличава шума.

и само ти знаеш какво ниво на шума за теб е задоволително. Ето тук ти пример от посоченото тяло при ISO 6400. Тази снимка взех от първият линк в търсачка, като пример. С повисоко ISO нещата ще се влошат още по драстично, така че провери, дали такиви шумове са подходящи за твоя работа.

Публикацията е редактирана (20-03-14 22:41)
Автор: quazimodo   
Дата:   20-03-14 21:31

Това е евтиното решение на проблемите с изкривяванията:

http://magazin.photosynthesis.bg/offer/211196110038.html
. По-добре за сега продължавай да си снимаш със смартфона и докато не приготвиш едни 2500 - 3000 левовЕ, не поглеждай към истинското оборудване.

Дата:   21-03-14 01:24

1:1 включително и ценово са обективите на Nikon, и да такъв обектив ще ми трябва, но ще е поетапно. (Това което го осъзнах още вчера) За сега смятам че дадено тяло с обектив от рода на 50мм 1.8 било и за няколко месеца ще е добре, да свикна със самия фотоапарат.
Очаквам предложения на тела Canon/Nicon 20mpix+; ISO 12000+ Цената може да надскочи първоначалната - за тяло до 1200 лева
(като в такъв случай ще забавя покупката към месец)

За обективи ми е пределно ясно че ще дам значително повече от за тялото вече. Ясно ми е и кои обективи.
Модела който пуснах нагоре е добър но дисплея не е подвижен което го приемам за сериозен минус - при продължителна работа затопляне на матрица (поне при CCD го има това), увеличаване на шума. Както и като удобство при работа.
//Първия пост като го писах, може да се каже че не осъзнавах точно какво ще ми трябва. Трябваше някой да ми го обясни.
Грубо това което ще ми трябва в бъдеще:
Тяло - очаквам идеи
Обектив - 50мм f/1.8 твърд до f22
Обектив - 24mm f/3.5 TILT-SHIFT (В далечното бъдеще сега не мога да си го позволя
Призма - Canon close up lens (Може да се поставя на всички видове обективи и заменя макро обектива с доста по ниска цена, като пак ще се взима във времето)
//Би ми се искало и широко ъгълен обектив, но поради цените им спрямо необходимостта ми няма да се взима.
Статив - Трикрак с ябълковидна глава гледам че започват по стабилните към 220 лева и нагоре.

@and Примерните снимки са по добри от тези които съм обработвал в университета с пъти.
Друго е че при такива снимки ще трябва да използвам ISO 100 по възможност с по голямо задържане на отвора и статив, ако осветлението не е достатъчно добро. А пък високото ISO ще е за нощни снимки повече и любителски.

Публикацията е редактирана (21-03-14 02:32)
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.