Автор: quazimodo
Дата: 25-01-14 15:25
Превод на статията за юстировка на обектив Юпитер-9 със съкращения. Превел говедата по баира - аз .
Веднага ще кажа, че в този пост ще се извърши регулировка на елементите от блока с лещите.
Първите тестове с още непреработения обектив показаха отсъствие на контраст и съществена нерязкост при отворена диафрагма. Рязкост се появяваше от 2.8, което не ме устройваше, защото бях купил този обектив именно заради неговата светосила и исках да снимам на отворена диафрагма. Когато постигнах безкрайност, дойде време да се поровя в блока с лещите.
Попрочитайки техническите описания, стигнах до извода, че ще постигна рязкост чрез поставянето на предната и задната леща в центъра на обковката(тубуса) и регулиране момента на затягане на притискащите ги пръстени.
За регулировката на блока с лещи ще потрябват:
1) мишена за фокусиране с формат А4
2) инструмент за развиване и завиване на притискащите пръстени - аз използвах шублер.
3) нещо, което може да вибрира - аз използвах клетъчен телефон
4) статив по желание
5) някаква програма позволяваща моменталното разглеждане на заснетите кадри.
И така, разпечатваме мишената до А4, залепваме я на твърда и гладка повърхност и поставяме срещу нея фотоапарата на статив така, че мишената да запълва целия кадър. При това е много важно да се разположи мишената паралелно на матрицата на фотоапарата и на едно ниво с нея. В противен случай рязкостта по полето на кадъра ще бъде много по-различна. Осветяваме равномерно мишената( най-добре с разсеяна светлина), включваме фотоапарата към компютъра и фокусираме по големия и дебел черен кръст в центъра, докато не светне лампичката за потвърждаване на фокуса. На всички мои ръчни обективи аз фокусирам като въртя ринга от безкрайност. Правим снимката. Тази снимка ще бъде еталонната.
По-нататък започва самата регулировка. Да започнем с предната леща. Сваляме обектива от фотоапарата и силно разхлабваме пръстена със серийния номер и логото на завода, удържащо лещата в тубуса. След това поставяме обектива вертикално и поднасяме към тубуса телефона с включена вибрация, като го допираме до него. От вибрациите лещата застава в центъра на тубуса. Сега внимателно завиваме пръстена на 0.5 до 1мм; поставяме обектива на апарата и пак правим снимка. Пак го сваляме, отново го "вибрираме" и още малко затягаме предната леща. И така нататък, докато не намерим оптималното усилие на затягане при сравняване на тестовите кадри. Веднага ще кажа, че това не е обезателно максималното усилие. При провеждането на тази операция, наблюдавах как хроматичните аберации на границата на черните и бели участъци на мишената "преливат" от зелени в червени. Оптималната рязкост беше постигната някъде по средата, където хроматичните аберации бяха минимални.
Същото извършваме и със задната леща на обектива.
Резултатите може да се видят на снимките заснети преди и след регулировката.
По-долу са дадени 100% кропове. Разстоянието до обектите е около 1.5 - 2м Picture Control на камерата е на Neutral, няма никаква постобработка.
Снимките ще си ги гледате в оригинала на статията, че нещо форумът не е съгласен да ги качи тук .
Публикацията е редактирана (27-01-14 17:00)
|
|