Автор: metodiev_martin
Дата: 23-01-14 03:13
csg3d с чиста съвест, мога да го нарека мошенник, преди 2-3 седмици продаваше Canon 60D Body (+18-55mm kit) за 800лв на 10 000 кадъра с 32GB карта.
Приятелката ми го видя и ми прати линк, аз бях третия човек след нея, който е видял обявата и писах на въпросния. След 5 минути му пратих и смс, защото беше късно вечерта. На сутринта звъннах, не вдига. Писах пак SMS. Мота ме около 2 дни за да ми каже, че преди мен имало друг човек, който се свързал с него. Предложих му 50лв отгоре, 100лв отгоре, стигнах до цена на комплекта от 1000 и се отказах, защото само при вида на обявата, знаех че става въпрос за някакво яко гъбаркане, затова си позволявам да окачествявам, въпросния анонимен потребител като мошенник.
Колкото за крадената стока, как в еконт, за 15 минути ще прецениш дали апарата е краден, дали е "обявен за издирване", дали след 1 000 кадъра няма да се наложи да му смениш затвора и куп други работи???
Ако се усъмниш в броя кадри, предвид състоянието проверяваш със софтуер. Ако софтуера заяде и не можеш да провериш - на риск го взимаш. Какво правиш обаче ако се усъмниш, че е краден? Звъниш в полицията и казваш - я проверете по форумите дали апарат със сериен номер ******* не е краден. Несериозно е. Всеки сам преценява дали е морално или не, да купува една или друга стока. Скачайте и пискайте колкото искате, плюйте и ругайте. Преди повече от година, казах че купих за мой познат 500д на 12 кадъра за 550лв (дванадесет кадъра) с батерия, първия китов и карта памет и ме анатемосахте, че купувам крадени стоки. Несериозно е да се сипят такива обвинения. Колкото и моралисти да се пишете, помислете, че ако не го вземе той, друг ще го купи - със сигурност, без значение дали е краден, дали затвора е на 19, 99 или 290 000 сработвания!!! Какво печели пусналият темата, ако утре реши, че апарата е краден и го върне? Морално удовлетворение? Дори в тази държава да има само 1000 човека, които биха го купили, той пак ще се продаде на някого.
Трябва да има други мерки за сигурност в ЕКОНТ, СПИДИ и т.н. за подобен род стоки, но е отвратително да се сипят подобни обвинения.
Вчера от някаква "онлайн автоморга" си поръчах бутон за ел. стъкло за 3лв, задна дръжка за вратата за 6 и странично огледало за 21лв.
От къде мога да съм сигурен, че въпросните не са от открадната и разфасована кола? ОТ същата морга, един познат си взе преден капак за волво 850 за 30лв и фарове за по 15лв парчето. Със сигурност това не са средните цени на тези стоки, но какво може да се направи в случая!?
Вместо да обвинявате народа, че пазарува крадени вещи, дайте идея как най-адекватно трябва да се постъпи! Винаги ще се намери, някой, който да ги купува!
След като всички джепчии се прибраха покрай новогодишните празници, продавалник се напълни с телефони, лаптопи, сапунерки, таблети, DSLR-и и всякаква техника на изключително ниска цена, която до час-два изчезваше. Случайно попаднах на една обява, в която продаваха същия като стария ми лаптоп, на когото му потроших екрана. Цената беше "по споразумение", липсваше и снимка. Тел. който беше в обявата, не отговаряше. Писах ЛС и с мен се свърза някакъв индивид, пишещ на маймуница с въпроса - koko davaj.
Написах му иронично 111лв и го попитах дали машината работи и дали праща с ЕКОНТ. Той ми написа, че работи, цената го устройва, но му е изгубил зарядното, няма батерия и че може да се вземе само лично в София. Казах му, че щом няма и батерия и иска лично, давам 50лв и пак се съгласи. Въпреки всичко, реших че дори да е дефектен, за тези пари си заслужава заради дисплея, който мога да ползвам. Изрично искаше да се срещнем в София след 9 вечерта, защото бил втора смяна, а преди обяд не могъл. Аз нямах възможност да отида и изпратих мой приятел. На уговореното място, моят човек се срещнал с някакво мургаво момиче с торба на БИЛА и от нея му извадила лаптопа. Звънна ми моя човек, да ме предупреди, че орк продава лаптопа, и че с моята батерия пали, дисплея светва но не зарежда нищо. Почти бях сигурен, че лаптопа не е собственост на въпросната продавачка, но какво можех да направя????
Казах му да го вземе.
Оказа се че дисплея си работи, но имаше проблем с видеото/дъното, защото може би беше полят с нещо (клавиатурата също не работеше и лепнеше здравата)и дисплея сработваше с дъното от 30-тото рестартиране и после пак гаснеше. НА HDD-то открих windows xp на италиански, някакви детски куиз игри на италиански, италианска музика и филми на италиански.
Какво можех да направя в случая? Купих неработещ лаптоп за 50лв, който може би беше краден.
Обяснете ми, морална или неморанла е моята постъпка?
В случая мен ме интересуваше матрицата, защото имах работещ лаптоп? Какво правим в случай, че някой го беше взел с идеята да го ползва, като си купи зарядно и батерия (примерно)? Тогава щеше да бъде наказан, с тотално неработещ лаптоп, защото си е купил открадната стока.
Въпреки, че ще ме разберете погрешно, дайте идеи как се постъпва в подобни ситуации???
Примерът с лаптопа може би не е удачен (защото тук става въпрос за доста повече пари) но явно, че не принадлежеше на продавача от когото го взех. Вариант е и да е бил изхвърлен (както в Германия се изхвърлят печки, перални, телевизори, хладилници) но тогава, със сигурност щяха да си изтрият информацията от HDD-то. Споделете в случая, кое според вас е правилното решение?
В случая за 50лв си взех неработещ лаптоп с неясен произход, от който използваеми бяха матрицата, 320GB HDD и 2 GB RAM.
Моля да не ми слагате думи в устата, че прокламирам купуването на крадени стоки и подобни дивотии. Просто давам реален пример и търся отговор. Колкото до крадените стоки и измамите, до сега съм запознавал полицията с два случая за телефонни измами и един за човек, който продаваше крадени телефони от Англия (жоре ръката). В първия случай им казах телефонния номер на измамника, обясних им схемата по която се опитаха да изпързалят мой роднина и отговорът беше - ако се съгласиш да им дадеш исканите пари, ти ги подтикваш към това деяние и не могат да бъдат съдени, кажи на баба ти да не се връзва. Във втория случай, в последствие се оказа че милицаите също си купуват крадени телефони от въпросния и констатацията ми е била безсмислена.
Омагьосан кръг... Тъй като не е етично да си заравяме главите в пясъка, давайте адекватни и работещи идеи как да процедираме, когато се натъкнем на крадена техника?
|
|