Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Re: Въпрос за HDR
Автор: nyamago   
Дата:   20-01-14 18:11

> "...ще доживеем ли производвството на тела, които ще могат да правят снимки като HDR-ите сега?.."

Защо "като"? Днешните камери от доста време (поне 3-4 години) си могат да снимат HDR пар-екселанс! Нямам предвид клинове (bracketing), а събрана в един единствен RAW файл динамична информация. Едни го правят пак с няколко бързи щраквания, но са автоматичо събрани в едно; други прилагат в момента на снимане локални (зонални ) компенсации, с което приближават процеса (и резултата) повече до фазата tonemapping, т.е. правят възможно да се изведе и като по-нискобитов файл (JPEG) и да се гледа на наличните екрани и принтери (които са истинското тясно място за динамиката).

Може би по-меродавен е въпросът: "Дали скоро ще се разработят и произведат монитори, способни да показват дълбока динамика?" Т.е. истински HDR бе тонално адаптиране за по-неможещи медии...

Отговори на това съобщение
Автор: nyamago   
Дата:   20-01-14 20:23

А колкото до оливанията с HDR - детска болест! [smilie8] С почти всяка техника на снимане и обработка, с всеки художествен похват - и в другите изкуства. Излизат моди, нахвърлят се подражатели (обикновено - неумели, когато стане масово) и се раждат "произведения", които не след дълго отблъскват хората от въпросното нещо и модата отмира. Ако е имало нещо смислено и стойностно в дадения похват - той остава, ползва се без много фанфари и само от малцина знаещи, само когато трябва.

И аз не съм имунизиран срещу такива зарази, като дойдат се е случвало да прихвана - за известно време. С HDR съм правил някои нечовешки изстъпления преди няколко години, подкокоросан от Трей Ратклиф. Естествено, с по-малки умения и по-семпла техника, моите напъни бяха доста по-ужасни от неговите - срам ме е от тях, но не си ги махам от Flickr, за назидание (пък и доста похвали и награди отнесоха на върха на модата [smilie5]

В последно време и аз съм за "невидимия" HDR, но не изключвам напълно и по-натопорчени случаи, когато (си позволя да) преценя, че е художествено оправдано:

И малко по-невидимо прилагане:

За опитно око си е видимо, разбира се, но е в духа на пестеливата употреба без да е самоцел?

Публикацията е редактирана (20-01-14 20:28)

Автор: geopal   
Дата:   20-01-14 21:33

Tonemapping,exposure fusion, digital blending, luminosity masking... все едни такива хубави термини :)
Доста програми вече могат да постигнат доста натурален вид при компресиране на динамиката на сцената.

В моята статия ТУК съм изброил кои софтуери могат лесно да постигнат натурални резултати автоматично, има и такива, при които се получава трудно.
И как изглежда HDR-то си е въпрос на вкус, за работа предпочитам да не се разбира, че е такова, за кеф (някоя индустриална сграда или т.н.) го предпочитам пресилено :)
Така че, за всеки случай отделен подход (поне при мен). Да не говорим, че понякога очакваш някакъв резултат от добре позната програма, а вземе, че не излезе нищо и трябва да пробваш с друга...
И има много ситуации, когато нито 1, нито 3 кадъра могат да хванат всичко. И малко са камерите, които снимат в 32бита, както са и малко хората, които могат да си ги позволят

http://farm4.staticflickr.com/3827/11313800214_a9c9f61efd_z.jpg

Автор: serjy   
Дата:   20-01-14 22:02

geopal [smilie24]

Автор: m57d30   
Дата:   20-01-14 22:08

Аз не разбирам защо човек трябва да бъде порицан, ако снимките тип комикс му харесват ? Примерно на мен снимката на багера по-горе ми харесва, и понякога иначе скучни обекти придобиват друг по-интересен изглед с употребата на HDR в този вид, който всички тук отричат.

Нима не е въпрос на вкус ? Нима всеки не интерпретира снимките сам за себе си по негов си начин ?

Автор: compur   
Дата:   21-01-14 13:40

"И малко са камерите, които снимат в 32бита..." - интересно как и върху какво възпроизвеждаш тези 32 бита?

Дата:   21-01-14 14:02

Не е нужно (за мен) да ги "виждам", а да ги има и да мога да ги ползвам. За IBL- image based lighting примерно. 3DS Max чудно си ги "вижда" HDR-ите. Иначе Долби ми се струва, че имаха разработка за подобен монитор, който беше на невероятна цена...

Автор: rx   
Дата:   21-01-14 14:33

geopal, на Канон АЦП-тата са 14 битови. Това означава, всеки цветен пиксел носи 42 бита информация и дори малко повече, т.к. зеления цвят в RGBG се интерполира и като осветеност на пикесела. Така, че не знам за какви 32 бита се говори. Ако става въпрос за 32 битово АЦП, не знам дали такъв сензор съществува ама се сещам за поне 5 причини поради които в обозримо бъдеще такова чудо няма да се реализира.

Дата:   21-01-14 15:41

"HDR images often don't use fixed ranges per color channel—other than for traditional images—to represent many more colors over a much wider dynamic range. For that purpose, they don't user integer values to represent the single color channels (e.g.m, 0..255 in an 8 bit per pixel interval for red, green and blue) but instead use a floating point representation. Common are 16-bit (half precision) or 32-bit floating point numbers to represent HDR pixels."

Несъм казал, че матрицата на камерата е 32 битова, а че снима (резулатът) е изображения, което е в 32-bit floating point директно.

Пример:
http://www.spheron.com/fileadmin/media/04_Media/Spheron_Camera-SceneCam.pdf

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »