Автор: bpavlov
Дата: 27-12-13 00:53
Наскоро купих тази конфигурация за мой приятел:
http://www.boyanpavlov.com/Work/Sample-Comp.xls
Бях му казал, да се приготви психически и за външна видеокарта, но се оказа, че няма никакъв смисъл. На 24" монитор, 1920х1200, не се усетиха дори зачатъци, вградената видеокарта да не може да се справи с нещо или да дава някаква разлика във Фотошопа с мойта 1000+ лева карта.
ceco100, правилно са ти казали две неща - не си купувай захранване фортрон - горят, имам три изгорели в чекмеджето и поне още пет, все на компютри за клиенти. Corsair и Cooler Master засега се явяват като неиздънен все още вариант, независимо дали си ги правят сами или при подизпълнител. Не забравяй, че захранването е една от най-важните части в компютъра и не само мощността е от значение. Скъпото захранване винаги е по-добро, независимо дали имаш две видеокарти или нито една. От тази гледна точка те съветвам да дадеш поне 130 долара за захранване.
За дъното - аз също те съветвам горещо да вземеш Гигабайт. Купил съм за приятели и клиенти десетки дъна от двете марки, като и аз бях първоначално пристрастен към Асус. Резултатът е, от Асус - тонове проблеми и проблемчета - от спонтанни рестартирания, несъвместимост с компоненти, до пълен блокаж. Аз винаги си купувам на собствения комп най-високия клас дъно, който е в момента, като 50/50 са били Асус и Гигабайт. Със 100% от асуските дъна, все над 300 долара, съм имал някакви проблеми. Последното беше P9X79 Pro, ЮСБ портовете му изчезваха както си работи и се появяваха сами след 10-насекунди, а в 1 от 10 пъти компа не тръгваше, само след измъкване от контакта за минута...
За гигабайтските дъна - десетки купени, сглобени и следени през годините - нито едно с какъвто и да е проблем.
За ССД дисковете, истината е следната. Абсолютно са задължителни там, където Виндовса и Фотошопа правят "суап" и "скратч". На всеки е ясно, че когато Виндовса почне да скратчва, особено докато Фотошопа мисли дебела задача, бързодействието пада поне десетократно. В един такъв случай, който е породен единствено от недостатъчно количество рам, ССД диска би бил нещо абсолютно задължително и незаменимо.
Само че, ограничение в рама, обикновено от 2 до 4 ГБ имат само "некои много убаи" лаптопи със запоена такава, без възможност за ъпгрейт.
На всяко съвременно дъно могат лесно да се боднат 32 гига рам, особено при положение, че цената е смешна. Когато имаш 32 Гига рам, отиваш в контрол панела и изключваш завинаги функцията на Виндовса "Paging File", а Фотошопа, работеш с 85% от рама, никога повече не дава тъпата софтуерна грешка "нот еноф рам".
Обръщенията към диска стават рядки и незначителни и наличието на ССД се обезсмисля на 100%, освен ако, разбира се, не засичаш с хронометър, дали Вина-а ще ти изгрее за 15 или 22 секунди.
Твърдо обаче ти препоръчвам отделен физически малък диск само за операционната система, а пък ако имаш излишен кеш, може и да е ССД.
Трийсетте и два гига рам обаче имат смисъл, вярвай ми
|
|