Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Какви са тези петна по матрицата?
Автор: flippo   
Дата:   19-12-13 18:34

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/209/oeku.jpg/]
http://img209.imageshack.us/img209/2913/oeku.jpg

[/URL]

Uploaded with ImageShack.us

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/23/f4vr.jpg/]
http://img23.imageshack.us/img23/5260/f4vr.jpg

[/URL]

Uploaded with ImageShack.us

Според мен са от масло. Професионалистите казват - прах.
Апаратът е нов. Не можах да ги издухам или изсмуча. Направих
няколко серийни снимки на най-високата скорост - станаха повече !

Отговори на това съобщение
 Re: Какви са тези петна по матрицата?
Автор: Lightbender   
Дата:   19-12-13 18:56

От масло са.

Автор: ludiakolio   
Дата:   19-12-13 19:14

Постни пълна снимка

Автор: prisonbreak   
Дата:   19-12-13 19:15

Не боли и не е страшно почистването. Отиваш в павилиона. За 12лв. си вземаш комплектче за почистване. И за 5 мин. си с чист сензор.[beer]

Автор: Hman   
Дата:   19-12-13 19:16

От какъв апарат са?

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   19-12-13 19:24

Стойността на материалите за едно почистване на матрицата, не струват повече от 5 стотинки. [smilie3]

За по богатите фотографи, има такива комплекти, който се продават в гравирани сребърни кутийки, за по 350-450 евро.

Публикацията е редактирана (19-12-13 19:28)

Автор: prisonbreak   
Дата:   19-12-13 19:28

Къде точно ги звимаш по 5ст.? Искам материали за 1лв. Щи дам адрес на ЛС да ми ги пратиш.[smilie18]

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   19-12-13 19:37

Предполагам /prisonbreak/си софиянец, а софиянци знаят толкова много, че не се налага да повече да им се пише, [smilie18] [smilie18]

Дата:   19-12-13 19:42

Петната са почистени. Не това ме притеснява, а дали са от масло, както аз ги виждам и което в сервиза отричат :-)

Автор: vicking   
Дата:   19-12-13 19:43

на прах ми приличат

Дата:   19-12-13 19:48

Прекалено кръгли и симетрични са за прах, с характерно просветляване по периферията - там, където капката масло се е разляла настрани. Освен това след няколко десетки снимки в серия на скорост 8000 значително се увеличиха. Новите петна, получени току що, също не можеха да се изсмучат или издухат... Нищо от тия неща на мен не ми говори за прах ...Още повече, че става въпрос за съвсем нов апарат.

Публикацията е редактирана (19-12-13 20:24)

Автор: Dalt   
Дата:   19-12-13 21:16

A какъв е апарата всъщност? [smilie8]

Автор: nevermess   
Дата:   19-12-13 21:31

Къв да е апарата... най-вероятно Никон ще да е ама кой модел...
Залагам на D600, но напоследък се дочува, че и D7100 се цапа повече от нормалното....

Автор: stown   
Дата:   20-12-13 01:24

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   20-12-13 10:13

Ами аз не питам какво ви е мнението за този или онзи апарат, а тия петна според вас от какво са [smile]

Автор: a100   
Дата:   20-12-13 10:26

Имах същия проблем с д7100. Петната бяха същите, от сервиза казаха, че са от прах (?!?!), взеха ми 20 лв, щото това не го покривала гаранцията и това е. Щях да питам, отде е тоя прах във влахо- и прахо- и дуракоустойчиво тяло, ама нямах време...[smilie11]

Автор: kaci   
Дата:   20-12-13 10:31

Нали сменяш обективи все пак или [smilie11]

Автор: sohk   
Дата:   20-12-13 10:43

Къде пък видя, че тялото е прахо устойчиво ... тоя голям отвор отпред дето зейва при всяка смяна на обектив да не би да има невидим енергиен щит, дето само светлина пропуска. А тия варио обективи тоя въздух дето го изместват напред-назад да не би да се губи в небитието ... нали всичко влиза в мирър бокса ... Вземи едно 18-200 и снимай 5 часа на LiveView, и се чуди после от къде е тоя прах.
А аз да питам ... това масло от къде се появява, като около сензора, няма част използваща масло, смазка или каквато и да е подобна субстанция. Тия неща ги има само в gearbox-овете и моторчетата нейде вътре във фотоапарата, но доста далеч от сензора. Да не говорим че всички тия неща първо са затворени в кутиийки, второ че смазката в тях не е течна, даже и геловидна не е, няма как да бъде "изпръскана".
Разберете, че върху сензора може и попада всичко, което е във въздуха. Снимащите на ф/8 и по-широко рядко разбират, че имат прах върху сензора си ... но имат точно, толкова прах колкото и снимащите на по-затворени бленди. Влизането на прах в мирърбокса и попадането му върху сензора не е дефект, а конструктивна особеност. Ще кажете ... аз моя D40 никога не съм виждал прах на него ... При един и същи физически размер на матрицата ... представете си прашинка върху 2-5 пиксела при D40 ... и същата прашинка върху 15-30 пиксела върху D7100 например (заради по-малкият пиксел и по-голямата гъстота на пикселите върху същата площ). Напълно нормално е едната да е по-видима.
Спрете с това масло ... няма масло, няма и от къде да има ... в най-лошият случай е прашинка с кондензирала влага около нея.

Публикацията е редактирана (20-12-13 10:44)

Дата:   20-12-13 10:47

Сменят се обективи и се внимава, но със сигурност все ще влезе прах. И от зуум-а пак може да влезе, особено ако е по-стар обектив .. Ама прахът не изглежда така [smile] А толкова прах на нов апарат - съвсем е под въпрос.
т.е - не е коректно от сервиза да крият истината и да ти фърлят прах в очите [smile] [smile] [smile]

Автор: sohk   
Дата:   20-12-13 10:52

Вярвай ми ... ако е масло, няма да има чистене, или поне не по конвенционалният начин. Ще стане едно мазане, едно чудо. Веднага щом някой се опита да мине с четката върху него, че се получи една дъъълга черна линия върху сензора. Аз поне така си го представям.

Публикацията е редактирана (20-12-13 11:01)

Автор: baron_barbaron   
Дата:   20-12-13 11:50

nevermess човека пише че прави серия на скорост 1/8000, D600 няма такава скорост... [smile]

Тъй като аз си имам D600, който "толкова много масло хвърля че на сезон отива по една 4 литрова туба" [smilie5] си чистих сам матрицата с една ленспен писалка.. Няма нищо сложно и страшно. Няма да останат дълги черти, както е писал колегата по-горе. [smile]

Публикацията е редактирана (20-12-13 14:02)

Автор: nevermess   
Дата:   20-12-13 14:26

baron_barbaron не бях забелязал за скоростите [smilie24] , значи ще е D7100 [smilie5].
sohk не е нормално да се събира/появява толкова прах/масло в този клас тела.
За сравнение имам наблюдение (ползвал съм/ползвам) върху D5100, D90, D50, Pentax K5 и съм чистил сензор 1 път на тяло над 100 000 сработвания на затвора. Сменям обективи без да се церемоня много - дори и на плажа.
Истината е, че Никон прецакаха качественият контрол на последните си тела, което е жалко предвид Никон техниката, която съм натрупал....

Дата:   20-12-13 14:40

[smilie5]

Дата:   20-12-13 14:54

baron-barbaron, ае кажи кой модел ленспен точно, мола та, значи [smile] [smile] Ше ми помогнеш [smile]

Автор: Hman   
Дата:   20-12-13 20:56

SensorKlear II™ LensPen ето с този си го чистя аз, а сега кажи за кой апарат става въпрос че е малко неуважително 5 човека да те питат и да се правиш на

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »