Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Кой е най-подходящия обектив за студио
Автор: de4o   
Дата:   09-12-13 00:47

Моля за съвет,снимам предимно в студио в цял ръст,но нещо ми се губи фокуса.Апарата е Nikon d 300 а обектива Nikon 18-105 при бленда 10-11,и фокусно разстояние около 50-60мм. няма добър фокус
Мисля да си взема друг обектив.Но въпроса ми е следния спрял съм се на никон AF 35 или AF 50 -на 1,8 с кои от двата ще имам по остър детайл на снимката и няма да има изкривяване,като искам пак да оточня че става въпрос за снимки в цял ръст.
Предварително благодаря всяко мнение ми е от полза.
 Re: Кой е най-подходящия обектив за студио
Автор: stown   
Дата:   09-12-13 00:57

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: bobonai   
Дата:   09-12-13 01:17

Кое при теб налага използването на толкова големи стойности на диафрагмата? Прочети повечко за дифракция! Как синхронизираш /за да не размазва кадъра/? Не те питам лично[smile] , а насочвам вниманието към дребни детайли, които вероятно подценяваш.
За да избереш обектив за работа в студио ще се съобразиш с размера на помещението, възможностите за управление на осветлението и... камерата. Защото портрет в цял ръст с 18 мм. и с 200 мм. са съвсем различни неща, особено ако добавиш ракурс в кадъра. С отворена бленда или затворена такава също има космическа разлика рисунката.
В повечето случаи, при непознаване на материята, със скачането от един обектив на друг/от трън, та на глог/ се трупа опит от грешките. Този род колеги разчитат повече на техниката /тя само ни помага/, отколкото на "пипето" си.
Автор: bOzo   
Дата:   09-12-13 01:17

Как го постигаш това, аз на 2,2 докарвам перфектен фокус....
Автор: stown   
Дата:   09-12-13 01:23

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: bOzo   
Дата:   09-12-13 01:28

Драма... всичко е по канона на портретната фотография, а пък не се получава...[smilie18]
Автор: bpavlov   
Дата:   09-12-13 04:11

Аз за студио съм си взел 50/1.8Г, има 100% повтаряемост във фокуса и пълни матрицата на Д800е. Другите два по-добри обектива за цял ръст са 70-200 втората версия и 85/1.4Г, но, както се сещаш, трябва голямо студио и голям бюджет. 105/2.8 микро Г версията също е вариант, ако имаш пространство и пари разбира се.
Автор: iasen2   
Дата:   09-12-13 06:29

Всички снимки в профила ми са с твърди обективи 35 или 50 мм . Бленда 8 , скорост 125 . Снимано е от статив . Варио китаците с които идват да снимат при мен 18-55, 18-105 дават много мазна картинка иначе в студио , не знам защо . За по дълги обективи едва ли ще имаш място. А и се губи връзката с модела . Гледай в Ютуб на какви разстояния стоят най счесто фотографите от моделите си и сам ще си отговриш :) Дългите обективи имат по налко геометрични изкривявания , но влиянието на вибрациите при тях е по голямо ,особено при ФФ и при тези ниски скорости от 1/125. А и правят моделките по дебели :)

Публикацията е редактирана (09-12-13 08:08)
Автор: luboar   
Дата:   09-12-13 08:06

не се разбира, фокуса ли не е там където трябва или снимките нямат острота ?

избягвай да снимаш със силно затворена диафрагма, защото това също може да влоши качеството на снимката.

както те посъветваха прочети нещо за дифракцията на обективите в различните системи.

снимай на открито със същите стойности на диафрагмата както в студиото, снимай и на ф5.6.

ако и тогава не си доволен, снимай с друг апарат и обектив за да разбереш чрез сравняване, дали причината не е в тялото или обектива на твоята техника.
Автор: prisonbreak   
Дата:   09-12-13 08:13

По принцип за цял ръст, най-важно е лицето(очите да са на фокус) Аз ползвам 35/1.8Г.(за цял ръст) и 85/1.8Д(за портрети) Бленда, 7/8 до 9 най-много. Скоростта е 160.
Снимам с Д7000 [beer]
Дата:   09-12-13 08:23

Колегата ми и той снима на 1/160 . Казва , че е по добре от 1/125 :) Не знам дали е вярно , щото аз нямам такава скорост . При мен на 1/180 вече се вижда черната ивица :)
Автор: luboar   
Дата:   09-12-13 08:28

снимам понякога със светкавица на 1/500 и нямам проблеми [beer]

Автор: de4o   
Дата:   09-12-13 10:11

Фокус има особенно от близо но в цял ръст е размазано цялото изображение, или аз много искам или обектива толко си може или нещо дребно ми обягва, а иначе благодаря за мненията.
Автор: Myth   
Дата:   09-12-13 10:20

Аз нещо друго не разбирам, какво значение има скоростта при положение, че снима в студио със СВЕТКАВИЦИ. Дали ще е 1/80, 1/100, 1/160-та все тая. И дали ще е от статив или не, също. Разбирам да снима макро или предметна да е оправдано снимането от статив, ама...

Публикацията е редактирана (09-12-13 11:01)
Автор: prisonbreak   
Дата:   09-12-13 10:41

Myth Сериозно ли няма значение в студио м/у 1/80 и 1/160?!
Не съм сигурен в трърдението ти.[smilie7]
Дата:   09-12-13 11:00

Съвсем сериозно, я да видим (произволно избран моноблок):
Дължина на импулса (t=0.5): 1/2000-1/800 сек

Дали има значение, дали снимаш на 1/80 или на 1/160 ъМ? :)
Автор: da.fo   
Дата:   09-12-13 11:06

Ако студиото ти позволява да снимаш на 60 мм - препоръчвам ти 60/2,8 макро - без значение дали D или G и двата са резачки. Разбира се ако причината е недостатъчна рязкост от към обектив.

Дата:   09-12-13 11:53

prisonbreak , няма никакво значение каква е скоростта в този диапазон . ако е по ниска може да хванеш и дневна светлина,ако не си затъмнил студиото . Така и ако снимаш на ауто бял баланс може и да ти изчисли друга цветна температура в зависимост от алгоритмите на апарата . Реално скоростта е колкото свети светкавицата . Поне така го разбирам аз . :)
Автор: emo99   
Дата:   09-12-13 12:01

Има ли фокус пред модела или зад него?
Дата:   09-12-13 12:20

Автор: iasen2
Дата: 09-12-13 11:53

prisonbreak , няма никакво значение каква е скоростта в този диапазон . ако е по ниска може да хванеш и дневна светлина,ако не си затъмнил студиото . Така и ако снимаш на ауто бял баланс може и да ти изчисли друга цветна температура в зависимост от алгоритмите на апарата . Реално скоростта е колкото свети светкавицата . Поне така го разбирам аз . :)

Веднъж да се съглася с iasen2
Автор: Божидар58   
Дата:   09-12-13 12:23

Аз снимам в студиото с НИКОН 18-105/VR. Снимам с Д200 и Д300. Имам и 35/1.8 и 50/1.8 и тамрон 17-50/2.8 и 70-300/VR и един стар НИКОН 35-105/3.5-5.6. Пробвал съм ги всичките и стигнах до извода, че най-удобен е 18-105/VR. На личния ми профил има качени няколко непретенциозни снимки, правени точно с този обектив. Виж, сравни с твоите и си направи извод. Обикновено като ги увелича до 150 процента не се губи детайла.

Публикацията е редактирана (09-12-13 12:25)
Дата:   09-12-13 13:47

Към автора на темата - качи един суров файл , да видим къде е проблема. Много хора се плашат , като видят сурови файлове от студиото , даже и клиентите ми се плашат . А като почна да правя маски , направо припадат .
Автор: tonyboy79   
Дата:   09-12-13 14:33

Ужас!!! [cool]
Ако имаш легло в студиото си ползвай коженото варио. Друго няма да ти трябва.
Дата:   09-12-13 18:22

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] Дойдохме си на темата :)
Дата:   09-12-13 18:49

Легло нямам ,имам батут , става ли ?
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.