Автор: extremefx
Дата: 04-12-13 22:16
Само мога да цитирам bpavlov
Автор: bpavlov
Дата: 30-08-13 16:10
Значи, колеги съфорумци, има няколко много важни неща, които не отчитете.
Когато говорим за морално остаряване, каквото има при компютрите и фотоапаратите, нормално е да продадеш стария кютук на ниска цена и да вземеш нещо ново, блестящо, като ъпгрейда да ти даде някакви видими резултати.
Така направих аз преди години - продадох едно 20Д в състояние като ново за 600 лева, което беше най-ниската цена в базара. Купих си 5Д и през ум не ми е минавало да ми е мъчно за наистина морално остарялото 20Д и за набутаните 2000 лева отгоре.
Такаа, имам Д700 от момента на излизането му и не съм спирал да снимам професионално с него. Сега имам освен него Д4 и Д800Е.
Бях решил да го продавам това старо, изстрадало Д700, даже му смених в сервиза всички гуми и куплунга за светкавицата, то пък взе, че стана като ново.
На последните ми сватби нося, щото ми е по лесно да не сменям обективи, и трите тела, и снимам и с трите.
Тук важното е, какво става, когато почна да обработвам в роу конвертора.
Д4 е по-добър от Д700, да, но разликите са смешно малки, на фона на разликата в цената и годините "прогрес" между двете тела.
Д4 определено е по-добър на изо 6400 и няма склонността да пресатурира на изкуствено осветление, както прави Д700.
Също така обаче, при Д4 картинката изглежда леееко по-изкуствена и пластмасова, отколкото при Д700 и доста по-изкуствена, отколкото при Д3с.
Въпросния флагман никонски, определено има някои проблеми с автофокуса на тъмно, спрямо Д700 (да!).
Така и не можах да разбера и да намеря смислена информация, ако не си на следящ фокус, а на сингъл шот, в крайна сметка само централната точка ли работи. Защото опцията да избираш 9, 21 или 51 точки, както е при Д700/Д3/Д3с вече я няма.
На базата на вече доста изснимани дневни фотосесии с Д4 и Д800Е с обектива 70-200/2.8 II, абсолютно категорично и недвусмислено мога да заявя, че при Д800Е успеваемостта и точността на фокуса е доста по-голяма. Няма никаква логика, но е факт.
Стигаме до сравнението Д800Е срещу Д700, разглеждайки РОУ файловете.
Също както и при Д4, тук имаме една пластмасовост, която е още по-силно изразена. За динамиката на Д700 неможе и дума да става.
При Д700 можеш да компенсираш до 3 стопа без никакво влошаване накартинката, при Д800Е след 1 стоп картинката вече става неестествена, точно както става при канонските РОУ файлове.
Всичко това пиша, за да стане ясно на някои потребители, че Д700/Д3/Д3с са един своеобразен връх, който не може да бъде надхвърлен еднозначно по всички параграфи.
При разглеждане на галерии от тези три апарата, се усеща точно никонското плътно, сочно, нежно и необяснимо възприятие на картинките.
При новите апарати това никонско уау усещане вече го няма.
Д4 и крачка назад спрямо Д3с, затова и цените има втора употреба в Ибей са почти еднакви, въпреки 4-годишната разлика.
Д800е е по добър апарат от Д700, ако се снима в контролирани условия. За "оффроуд" обаче, въобще не може да го замести. И както казах, харизмата в снимките я няма.
Единствения апарат, който недвусмислено превъзхожда и замества Д700, е Д3с. Даже Д3 има трески за дялане спрямо Д700.
Та много се учудвам, сега като чета мнението на вещи съфорумци, колко бил добър Д600, дали да не засиля Д4-ката и да си взема едно Д600?
|
|