Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9     всички  напред  последна
 Време ли е плиткият фокус да излиза от мода?
Автор: nyamago   
Дата:   20-11-13 19:58

Мислех да го озаглавя "Естетика на боке-то и стадното мислене", но както и да го нарека все ще изям боя. Полу-замаскираната проба на почвата с предната ми тема ("има ли място под слънцето?") само ми показа колко затвърдени са днешните виждания и критерии за фокуса като елемент на добрата фотография.

Отдавна си мисля за ширещата се мания към все по-светли обективи, снимане с по-отворени диафрагми (без ниско осветление да го налага), и размазване. Размазване на фона и размазване на зрителя с възклицания като "Ииии - к'во хубавко!". Стигна се дотам, че видни "експерти" с лека ръка обявяват всеки обектив на f/2.0 за "недостатъчно светъл" (или бърз, както е на английски) при все огромното нарастване на безшумните ISO нива в новите сензори. А "художествени" критици слагат оценки в кокнурси и изложби (и сайтове като този :) по вида на боке-то, а не по вида на същественото в снимката...

Бърза уговорка: не съм против плиткия фокус, дори го считам за незаменим като метод за изолиране на главен обект в една снимка, както и за подсилване на пространственото усещане в двумерното ни изкуство. Но едва ли някой може да спори, че увлечението отиде твърде далече:
- прилага се безогледно за щяло и нещяло, само защото се вярва, че "така изглежда по-добре"
- пословичното "куцо и сакато" го е налазило като мравки медена пита и всеки кандидат-фотограф си купува апарат с въпроса "Ама ще може ли да прави размазан фон?"
- дори сериозни майстори допускат грешката да изгубят някой (сюжетно важен) второстепенен обект в композицията, защото са вече добили навик да фокусират само очите (в портрет примерно) и за всичко друго да отварят докрай

Още една уговорка: И АЗ съм сред въпросното "куцо и сакато", защото в последните 2 години купих 2-3 по-бързи обектива БЕЗ да планирам да снимам на тъмно. И дори заснех (като учебни етюди макар) безсмислици като показаните в другата тема. Може би го чувствам по-остро, че именно аз (човек уж рационален дето не се води по моди и със стадото) се хванах в капана и самият го правя.

Напомни ми го и тази скорошна статийка, която препоръчвам на всеки. Няма претенции за революционна или "научна", но има ясна логика и дава повод за размисъл.
- - -

И какво става, когато едно хубаво нещо дойде на мода и с него започне да се прекалява? Или интересът угасва (колцина се сещат днес за кубчето на Рубик, например?) или дори по-лошо: хубавото става "лошо" и буди реакция на отвращение. Като най-хубавите песни на най-добри банди и изпълнители след като ги излъчат трилион пъти по всяко радио и звучат във всеки ресторант, магазин и асансьор... Във фотографията също има ред примери, най-драстичен е този с HDR. Една техника, измислена преди всичко за оптимизиране на експозиция и контраст, и за вкарване на динамика в ограничените ни методи за възпроизвеждане (печат и екран), която даваше и възможности за някои художествени изменения и обогатявания на образа с великолепни резултати в ръцете на добър художник. След като споменатите "куцо и сакато" налазиха HDR-a, започна прилагането за щяло и нещяло, за неуместни сюжети и ситуации, за изображения поначало лишени от достоинства. Започна прекаляване, прилагане без вкус, произвеждайки от откровен кич до пълен визуален брак. И (иначе хубавия) HDR стана чума, с която никой "сериозен" фотограф днес не иска да се асоциира.

Далеч съм от приравняване на плиткия фокус с HDR и други залитания и прекалвания ("рамчици", Ортон-изация, Драган-изация, текстурни слоеве, "ретро" имитации а-ла Инстаграм... да не изброяваме). Но си позволявам да мисля, че не е далеч денят, когато и "бокето" ще излезе от мода. И може би ще е за добро.
- - -

Мнения?
 Re: Време ли е плиткият фокус да излиза от мода?
Автор: Knartist   
Дата:   20-11-13 20:01

Ко? Не!

Автор: imitev   
Дата:   20-11-13 20:05

Искат да ни пробутват тъмни зумове и камерафони... усещам аз [smilie5]
Автор: vanquished   
Дата:   20-11-13 20:07

Ами за това хора, които не искат прекалено плитък фокус си купуват Олимпус. Тези които смятат, че ФФ визията е друга "бира" и нищо не може да замени 85/1.2 си правят кефа с него. Всеки си има различен вкус и възгледи за естетика, така че отговорът е "Не, не е време и никога няма да настъпи такова."
Дата:   20-11-13 20:09

@Knartist : Ко не? Няма да излезе от мода, или вече не е намода?

@imiev : Не бой се, това (с телефоните) неизбежно ще го наложи глобалното правителство със закон и заплаха от затвор. Но погледни, ако обичаш, какви тъмни обективи налага авторът на споменатата статия [smilie3]
Автор: burningice   
Дата:   20-11-13 20:10

Да, но само ако бокето е нервно.
Автор: mutriu   
Дата:   20-11-13 20:12

Прекаляването с всяко нещо в живота е нежелателно- сол, захар, аклохол, боке.... все едно!
Автор: Knartist   
Дата:   20-11-13 20:12

@ Автор: nyamago
Дата: 20-11-13 20:09

Емиии... по Ана Каренина ще е "за всеки влак си има пътници", по народномъдровско ще е "разнообразието е солта на живота"... а по Гънс ще е "my way, your way, anything goes tonight" [smilie3] [shtrak] [beer]

Дата:   20-11-13 20:19

vanquished написа:

> Ами за това хора, които не искат прекалено плитък фокус си купуват Олимпус.

За съжаление твърде много хора си купуват Олимпус ИМЕННО с надеждата, че ще имат ПО-ПЛИТЪК фокус [smilie5] На някои (с правилен обектив) тая надежда дори се сбъдва. И после?

> Всеки си има различен вкус и възгледи за естетика, така че
> отговорът е "Не, не е време и никога няма да настъпи такова."

Не съм казал да спре изцяло употребата на плитък фокус, а да премине МОДАТА, защото считам, че понастоящем прекалено масовото залитане прекалено далече в тая посока не е истинска естетика, а СТАДНО явление. То не изключва всяка овца в стадото да се "кефи" като си гледа размазаните резултати - илюзията за естетика е на подсъзнателно ниво, наложена е от видени преди това чужди образци, които са "кефели" и е опростенчески "разпознато" Нещото, с което са кефели.

Иначе след преминаването на модата плитък фокус пак ще има, все по-плитък дори. И онези с истинска (а не самовнушена) естетика ще продължат да го използват, за собствено - и на зрителите им - кефене. Но НЯМА да го прави куцо и сакато, за щяло и нещяло - това имах предвид.
Автор: itilien   
Дата:   20-11-13 20:39

С две ръце подкрепям мнението на nyamago
Дали ще отмине модата - най-вероятно да, ама кога точно кой знае...
Автор: niki777   
Дата:   20-11-13 20:40

а кога ми е плитък фокуса? той не беше ли винаги в една единствена равнина? бсп да не въведоха и нова физика [smilie11]
Автор: simon4o_bg   
Дата:   20-11-13 20:45

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: mmjm   
Дата:   20-11-13 20:57

А, за тоя фокус ли било. Борисов кви превръзки ползва, че пропусна капката кръв?
Автор: georgioiv   
Дата:   20-11-13 21:27

Що за дебилна тема...

Партията казва на творците вече кое е модерно и кое стадно... [smilie5]
Автор: VassilK   
Дата:   20-11-13 21:29

Кубчето на Рубик е готино.Яд ме е, че нямам едно наокоолу.[cool]
Автор: niki777   
Дата:   20-11-13 21:42

дефокуса е фокус.
пентакса е сила.
4/3 е фулфрейм.

още оруел го е казал.
Автор: vikitovikito   
Дата:   20-11-13 21:48

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: my.point.of.view   
Дата:   20-11-13 22:01

Бокето е частен случай на композиция, при която има само един обект или част от обект на фокус.
Когато само един обект е на фокус, няма как да проследим този обект каква връзка има с другите обекти в пространството.
Пример?

http://farm9.staticflickr.com/8087/8461480741_faa72d74d4_z.jpg

Ако тук имаше боке, нямаше да видим двете кучета в предния план, които гледат "ококорено".
Или ако бяхме фокусирали на предните кучета, нямаше да видим "майстора" в задния план.
За подобен род снимки е нужен фокус.
Иначе историята е препарирана, откъсната от средата, неясна, вяла, фрагментирана и тн.
Дата:   20-11-13 22:07

Като е в равнина, що е то доф-калкулатор, аз бих заложил на сфера. По темата в повечето случаи с плиткия фокус се прикрива некадърно и малоумно кадриране.
Автор: BotsRevenge   
Дата:   20-11-13 22:10

Аз също подкрепям мнението на nyamago. Аз също се залисах по плиткия фокус. Това е една от причините да купя фулфрейм и 85мм ф1.4 - не най-важната причина, но я имаше. Наскоро отново си припомних, че най-важното нещо във фотографията е светлината. Ако светлината ти е плоска (безобемна), с плитък фокус може да направиш кадъра малко по-интересен, но за истински завладяващ кадър трябва да работиш добре със светлината.

Наличното освеление може да носи страхотна атмосфера, но уцелването на подходящото място с такава светлина, подходящото време и други променливи правят нещата доста по-трудни, от колкото просто да омажеш фона с плитък фокус и бокенца. За това толкова хора се нахвърляха на този подход на снимане.

Аз за себе си съм решил да направя следващата стъпка в развитието си и да работя с изкуствено осветление колкото мога по-често, за да имам много повече контрол, от колкото само с налично осветление. Отделно на мен ми е омръзнало да мъкна тежката раница и апаратите да ми късат врата, раменете и да ме боли гърбът. За това аз преминавам към Olympus. Аз ще си нося лекото апаратче, а друг ще ми носи осветлението.

Тази снимка съм я показвал и друг път, но искам да илюстрирам едно - тук не ми трябва плитък фокус. Имам нужда от светлина - от обем, цвят, светлосенки, добра разработка на небето. Искам да изкарам драма там, където няма!

http://www.stefansolakov.com/other/Balchik-sravnenie.jpg

http://www.stefansolakov.com/other/Balchik3.jpg

Публикацията е редактирана (20-11-13 22:14)
Автор: vikitovikito   
Дата:   20-11-13 22:13

Дата:   20-11-13 22:18

Затова не съм писал винаги, и този подход в подходящи ръце дава умопомрачителни резултати, не всеки неравноделен такт е чалга, но от това с което ни заливат последните години, човек остава с такова впечатление.
Автор: realnoncho   
Дата:   20-11-13 23:56

Честно казано на второто сравнение със изкусвената светлина не ми седи добре, небето някак е като насилено да е тъмно.

Иначе всеки са си снима както желае, другото са някакви ненужни обобщения.
Автор: uri64   
Дата:   21-11-13 00:05

винаги ще има моди и всяка мода ще отмине за да бъде заместена с друга...аз откога чакам да отмине тая на водопадите от памук вместо от вода и на реките, в които водата е като замразена ектоплазма, ама май няма да е скоро....
Дата:   21-11-13 00:23

^ Да, дългите експпозиции с подвижна вода (или, по рядко - подвижни облаци) са друг силен кандидат за уморено клише, на което му е време да си слезе в нишата (не да изчезне). Но засега и то буди само "Иии - к'во хубавко!" възклицания и апетит за безбройни имитации.

Масово срещаме все още и текстурни слоеве - от напукани мазилки върху каквото падне, до "безтекстурни текстури" (използвани за цветно тониране и винети). Тези, обаче са на затихване като HDR епидемията - прилагат ги само закъснелите невежи, които още не знаят, че вече не са на мода [smilie5]

Но все пак нищо не може да бие по масовост и религиозна вяра култа към плиткия фокус!

[cool]

Публикацията е редактирана (21-11-13 00:24)
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.