Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Макро на насекоми и подобни.
Автор: vgramatikov   
Дата:   25-09-13 11:35

Оп.

Не съм снимал макро през живота си.

Интересно ми е ще ми е късо ли 100мм на 1.6 сензор за уайлд макро кадри.

Май по-добре 150мм или по-дълго стабилизирано.

В тази категория 100мм има много обективи все добри.
150мм има Сигма със стабилизация и без.

На тези мм мисля че стабилизация си трябва.

Има и нестандартни решения като Тамрон 180 3.5 за да не прекаляваме с цената.

Отговори на това съобщение
 Re: Макро на насекоми и подобни.
Автор: uri64   
Дата:   25-09-13 12:09

Има един микро никор - 70-180, но не се среща често и не е евтин.

Автор: daniil-k   
Дата:   25-09-13 12:12

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   25-09-13 12:15

То идеята е да има дистанция.

Автор: kvakioh   
Дата:   25-09-13 12:39

180/2.8 Сигмата се чака някой да си я купи...Май доста пари е.
150 Сигма с или без стабилизация са достатъчни. Моят без е отличен за кроп, за ФФ, за 1.3 кроп.
180 Сигма Макро също бива. Тамрон 180 макро няма лимит за близко и далече, и е свръхбавен и с лоша механика. Той е най-зле, но е евтин, под 1000лв.
Лично за мен най-добрата комбинация за Канон е 100 IS +180 macro Sigma OS, но това идва златно.
150-ката на Сигма е достатъчна.
За Никон, вече казаха за доста добрия и свръх рядко срещан 70-180 макро, и 105VR e доста добър, на едно ниво са със 100L/IS Канонския.
За отлично макро, но с уговорката за ръчен фокус 65 МР-Е е ненадминат.

Дата:   25-09-13 12:42

65 го знам. Не ми се ослепява от сега още.
Явно сигмичка 150 ще гледам.

Дата:   25-09-13 13:02

Бива 150-ката. Няма разни фронт-бек фокуси и се ползва доста за всичко. Само трябва да се гледа ако е без стабилизация плъзгача на лимит превключвателчето. Намира се за 900-1000лв добри бройки.
За стабилизираната версия, също добри думи.
Иска ми се да пробвам 180 Канонския как е, въпреки че е на 3.5.

Автор: thumper   
Дата:   25-09-13 13:11

Нали с Канон снимаш? Като не ти се дават много пари - 100/2.8, няма какво да му мислиш, повече от супер е за под 1000 лв. Пък ако се бръкнеш за стабилизираната Л-ка, още по-добре. С първия снимах и с кропка и на фф. На фф, рядко идва къс, за кроп е ясно, че е добре. Само на кропа като позатвориш малко остро идва бокето, но не е болка за умирате, като цяло добре маже обективът. А да, и е много бърз!

Автор: didesignbg   
Дата:   25-09-13 13:54

Светкавици ти трябват, макрообектива е според плашливоста на бубата. За сериозни неща фокус трапове. Разлика в рязкостта на два макрообектива в реално снимане ще видиш друг път, а стабилизацията е най-изтъркания номер. За портрети може би ок, но за макро ...

Автор: Rebellious   
Дата:   25-09-13 13:54

Още един глас за Канон 100/2,8 Макро. За цената си е повече от добър - фокусира бързо, много остър е. Малка е разликата между него и Л версията като картинка, при пъти разлика в цената.

Автор: ZENON   
Дата:   25-09-13 14:16

Нещо ръчнофокусно 90-100мм, че набутвацията да е по-малка. То и без това макро от ръка се фокусира с преместване на тялото и обектива, та автофокусен не е чак такъв зор. Само дето колкото по-дълъг обектива, толкоз повече си личи моушун блър, та и от там повече светлина и т.н.
Или нещо остро и макропръстени.
Най-добре вземи нещо от някой френд за проба и после кихай кинти за тва-онова.

Автор: thumper   
Дата:   25-09-13 14:22

ZENON, при увеличение до 1:1, автофокусът си е съвсем акуратен и използваем. Авторът иска да снима "уайлд макро", което поне според мен означава "буби в движение". При такива сцени едва ли ще изпаднеш до увеличение над 1:1, а и следящият фокус много помага.

didesignbg, стабилизацията при 100/2.8Л е хибридна, т.е. "обира" точно движенията напред и назад, което е повече от съществено при фокусирането, когато се снима макро.

Публикацията е редактирана (25-09-13 14:30)

Автор: Тед   
Дата:   25-09-13 14:39

В този ред на мисли бих ги подредил така:
1/100мм ИС Канон

2/ 150мм Сигма;
Дистанция: 15 см.

За по-далечна дистанция:
1/ 180мм Л Канон.

От бюджетни решения 1:2: 50мм 2.5 макро Канон.

За по-близък план...от 5-6 см....малък избор обективи. Но с преходник към 100мм макро става. Но тука вече светлина е нужна.

Стабилизация на макро е за човек страдащ от тремор. За повече от и на 1:1 е някаква ненужна екстра.
Ако снимаш портрет - иди дойди...ама бръмбар....
Ако снимате от 1:1 нагоре - стативът ви е най-добрият приятел.
Оса във въздуха и стабилизация...оле...искам да го видя на живо.

Дата:   25-09-13 14:45

[smilie24] [beer]

Дата:   25-09-13 14:46

Ще го покажат кадри това с осата и стабилизация, но за Никон.
Една корекция за 150 макро, работната отсечка е поне 30см, не 15. Най-голямо разстояние има 180 Сигма макро- 40 или 42 мисля.
И този е най-добрия макро обектив според мен изобщо. Ако изключим екзотиката 65 МР-Е.
Като цяло, до 1000лв 150 Сигма няма аналог и какво да го бие като възможности. Единствено това, че е кютуче му е недостатъка.
Малко повече от 1000, 1300-1400лв е 100Л, който според мен е по-добре. За кроп особено.
Може да се намери Тамрон 180/3.5 за малко под 850лв, но е грешка, компромисите са доста.

Публикацията е редактирана (25-09-13 14:47)

Дата:   25-09-13 14:52

Ще го покажат кадри това с осата и стабилизация, но за Никон."

Аз ко да покажа от Канон? Гълъбова опашка без АФ / на МФ / и без стабилизация от ръка или макро снимки на 3:1 от ръка?[smilie24] [beer]

Дата:   25-09-13 14:55

Имаше 2-3 кадъра с Д800 и 105VR наскоро.

Дата:   25-09-13 14:57

Предполагам ,че 100 ИС КАнон ще е доста по-голям лигоч за снимки от ръка на естествена светлина. Другото само Сигма 1502.8 освава ,поне ще имам по-голяма дистанция до обекта.

Дата:   25-09-13 14:58

Не е лоша 150 мм на Сигма...много е добра даже...
Дай боже и хубави моделки....[beer]

Дата:   25-09-13 15:00

Стига с тез моделки. Пенсионирах ги...мисля ,че съм им намерил по-добро предназначение от това да се чекнат пред камерата.

[beer] [smilie21]

Автор: ZENON   
Дата:   25-09-13 15:01

thumper,
хем си прав, хем не си.
Понеже снимам любителски (без светкавици, шейни и т.н.) с един Тамрон 90/2.8 в началото си мислех, че автофокуса е голем лукс. Нищо подобно. Оказа се, че гонейки бубата с фото ми е по-лесно. Пък и ДОФ-а не е безкраен... Та сигурно може и така и така. Зависи кое как е по-удачно.
Ако тялото има пиикинг, нещата стават още по-лесно с фокусирането на каквото и да е.

Дата:   25-09-13 15:46

ЗА ФФ и 1.3 кроп- Сигмата е ОК. За кроп не съм пробвал.
ЗА кроп може би 100L e по-добре. Тамрон 90 също е вариант, има и стабилизирана версия нова, на цената на Сигма 150 без стабилизация. Изключвам тук 100 Токина, както вече го направих за Тамрон 180 макро.

Автор: realnoncho   
Дата:   25-09-13 15:54

Не знам защо всички си мислят, че за макро е добре дълго.
Особено за снимки от ръка над 100 милиметра дава изключително плитък ДОФ на макро дистанции, имай го предвид.

Автор: Iordanov   
Дата:   25-09-13 15:58

Сигмите 150 и 180 са убийствени. Имах 150, сега съм със 180. разкошен рисунък и невероятен детайл. Фокусът и на двете е достатъчно бърз и приятно безшумен. Проблемът ти ще е със светлината при снимане от ръка.
Макро се снима и със 60 /аз съм с Никон/, но се изисква повече търпение и доста добра физическа подготовка, каквато съдейки по танцувалните ти умения имаш.
Имам и ръчнофокусен Тамрон 90 който е предостатъчен за снимане на дребна фауна.
Като цяло снимането от ръка си е доста тегаво и светлината никога не е достатъчна.

Дата:   25-09-13 16:02

Аз за това си го представям ,да имам по-далечна работна отсечка за да преча максимално малко на наличната светлина. Все пак това няма да се конвенционални макро кадри. Няма да се снима само на минимално предметно.
Отделно мисля ,че може да му слагам и 1.4 конвертор за определени ситуации така ще имам 210/4 макро на 5.6/8.0 ще е тамън.

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »