Автор: simbon4o
Дата: 29-08-13 22:41
Зенонски нексове пипам доста отдавна и аз :) както казах напълно бях наясно за какво го вземам и защо. Но обори ме по следните недостатъци на некс:
1. евтините модели с 3 в името имат липса на много важни опции, като да речем опцията за ползване на дистанционно(чак в 3н го добавиха). С3 буквално може само да снима... видеото му е много слабо и т.н., не мисля че е случайно че в базара гъмжи от такива.
2. Менютата са буквално безмислени и нелогичничак до 6 и 7 модели и дори те имат много за изкусуряване от гледна точка ергономия.
3. 5-ците поне на мен са ми безобразно малки и неудобни за хващане(затова взех Ф3).
4. Аф обективите и като цяло опциите за такива предлагани от системата са по-скъпи и не толкова интересни като при самсунг. Самсунг имат истински малки обективчета и не са скъпи. 16-ката палачинка на самсунг е по-малка и по-остра от сонешката, 30-ката на 2.0 е без аналог(има ревю от фото-форум) перфектния обектив за всеки ден, на сони няма такъв. 85 1.4 е без аналог... страхотно стъкло! 12-24 много достъпен...
5. дори евтиния и стар NX1000 има wifi, стандартна обувка за светкавица, метален корпус, ... каквото се сетиш. Последните им тела също много впечатляват.
6. Картинката не е по-зле от нексовата, видеото на последните модели е оправено и няма като на сони глупостите - европа 50к/с щатите 60к/с
Минуси на NX - батериите са по-слаби, но и на некс ще трябва втора при повече снимане така или иначе... по-рядко срещаща се система и съответно продаването е по-трудно, но не невъзможно. Малко мазна картинка на 100% ако гледаш кадрите, но като цяло хич не е зле.
Аз не си взех НХ защото ми се снима видео с ръчнофокусни обективи и некса единствен предлага свестен пиикинг, но ако беше за любителски цели и щях да градя аф система 100% нямаше да е некс.
ПС оли за мен е страхотна система, но за съжаление няма обективи на 1.2, за да докарват визията на 1.5х кроп като дефокус със 1.8 обективи и затова за мен е напълно неприложима, но за туризъм, макро, пейзажи с малко по-голяма инвестиция може да се получи несравнима по компактност и качество на картината система.
Публикацията е редактирана (29-08-13 22:43)
|
|