Автор: tzl
Дата: 04-01-13 23:20
Темата не е за картата, но все пак да кажа за тези, които някога биха прочели темата:
Картата ми трябва, за да започна с правилни цветове. На повечето клиенти, които снимам, снимките им ги давам с истински цветове. Защо? Защото обичам да имам някаква повтаряемост и последователност в това как снимам всеки клиент. Има снимки, в които вече правя разни неща с цветвете, но пак започвам от истински цвят.
Когато се снима със смесено осветление, независимо дали е на открито или закрито, картата я ползвам, за да ми даде точен цвят в частта от кадъра, която ми е най-важна. Обикновено за мен това е цветът на кожата (това отговаря на въпроса на @imitev). Ако мога, правя корекция на цвета на светлината, с която светя, когато цветовете на свелините са много различни (а искам да са близки). Това не винаги е възможно, както в случая, когато в късния следобяд слънцето минаваше зад облаци и се показваше и това сменяше постоянно цветната температура на околната среда. Затова за мен беше важно да имам правилни цветове върху лицето модела и това е достатъчен компромис.
В друга снимка моделът е прав и светлината, която пада върху нея (и бялата рокля) е от светкавицата ми и там няма синкаво по роклята, още повече слънцето се беше показало:
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/400966_408716665855829_699116482_n.jpg
Да кажем, че снимката е ОК като експонация. Когато има цветна карта и сива карта, ДОРИ и да не е калибриран мониторът и не се правят други значителни корекции, може да се вземе профил от цветовете и бял баланс и да се заключи, че снимката е коректна като цветове.
Но аз пак съм на мнение, че по-евтино ще излезе на човек да му калибрират монитора и да си "налучква" белия баланс, отколкото да купува карти, монитори и какво ли още не. Да, винаги е хубаво с големи и качествени калибрирани монитори, цветни и сиви карти, светломери и т.н., но не всеки може да си го полволи и не всеки има реална нужда от това.
Повечето хора виждам, че рядко имат снимки в реални цветове. Или сатурацията е много вдигната или кадрите са черно бели или са с цветове по вкуса на автора. Затова и калибриран монитор е най-добрият избор за повечето любители, защото те не се интересуват от истинския цвят, а главно от това дали снимката ще излезе с приемлива експонация като я даде на друг човек с некалибриран монитор или я отпечата.
@ramdar Окото свиква с некалибриран монитор и снимките изглеждат ОК. Когато го калибрираш, в първия 1 час се чудиш защо всичко е толкова "жълтеникаво" или "синкаво". Но после пак свикваш, още повече си казваш, че "техниката така е казала и това ще да е истинският цвят".
Публикацията е редактирана (04-01-13 23:24)
|
|