Автор: Emoxide
Дата: 13-07-13 14:30
Нека направим и една тема посветена на туристическата фотография, от гледна точка на подборът на техника, а и не само.
Бих се радавл всеки да изложи от своя гледна точка предпочитанията си както към стила и метода си на действие по време на ексурзии и туризъм, така и предпочитаната и използвана техника.
Компактен висок клас, безогледална система с 3 обектива, DSLR/DSLM или нещо друго... Подготовка откъм батерии, зарядни, карти памет, backup на данните и съхранение.
Какви са вашите приоритети и предпочитания?
За някой любители не е проблем да разнасят по 2-3 тела с по 5-6 обектива и да "изщракват" по хиляди снимки на ден, само в JPEG, и после да съпреживяват видяното чрез кадрите си, без да ги обработват.
Други са с афинитет на снимане на малко кадри но добре обмислени, впоследствие обработени и дори събрани във слайдшоу презентация...
Миналата година, нaпример аз ходих в Северозападната част на Италия (Генуа, Пиза, Чинкуе тере и пр.) Разполагах само с "компактният" FUJIFILM X10, 4 батерии(всяка подсигуряваща по 100RAW или 200JPEG) лимитиран откъм обектива 28-112мм приравнено.
Недостатъци: картите памет и батериите не ми позволяваха да снимам само в RAW всичко. Качеството в JPEG От това апаратче е силно незадоволително, предимно като микродетайл, (поради EXR технологията, особено проявено при 12Mpix), а и около 0.5EV динамичен обхват в светлите и около 1EV в сенките се печелят, което обаче само с LR4.4(LR5) го изсмуквам (не ползвам PSh и ACR).
Преди 2 седмици се завърнах от Лисабон и о.Мадейра.
Екипиран само с NEX-5R + 18-55 + 1батерия(220ARW или 330JPEG);
ползвах и един RAYNOX HD 7000Pro (x0.7), който освен разширението на зрителният ъгъл дава и едно моооощно мазане по ъглите, винетиране и всички възможни оптически дефекти. Ама някои кадри изглежда готино.
Недостатъци: Капацитета на 1 батерия не е достатъчен.
Негодувам и от нуждата да затварям блендата до ф8-11 и повече, за снимане на пейзажи и архитектура
Качеството в JPEG, особено без поляризационен филтър (който забравих в БГ) често е силно влошено, особено при снимане контражур, при все това е доста над снимките на FUJI X10, но пък отстъпва като наситеност и точност на цветовете, субективно.
Качеството на изображението изтеглено от *.ARW е значително над възможностите на JPEG и донякъде компенсира светлинно омазаните кадри. Често снимах с недоекспониране, поради предпочитанията ми да запазя детайлите в далечните планове в условия на мъгла.
След малко труд в Lr кадрите са съвсем доволни, според моите нужди :)
Като цяло обаче и тази комбинация не ме задоволява, а и с китака е тумбест, но незадоволително широк. 10-18 + 18-200 e правилната комбинация, знам но и парите им не са малко.
Интересно OLYMPUS PEN E-P5, как би се справил с подобни предизвикателства; Алтернатива FUJIFILM X-M1
от DSLR/DSLM, единствено D7100, EOS 70D и LUMIX GH3 ми представляват интерес, ама там цените са бая, както и обема и теглото, в замяна на чудовищната надеждност, ергономия и стамина (енергийна издръжливост)
. . .
|
|