Автор: Jankoff
Дата: 10-07-13 20:31
Както мнозина тук знаят, аз съм от ония, които обичат да ходят насам-натам и да носят едновременно по 2 и дори 3 апарата със сменяеми обективи. Неотдавна двама души направихме 14 000 снимки на остров Санторини с 6 апарата и обектива Olympus - и всичките са ми ценни, никога няма да престана да се радвам на която и да е от тях. И приятелите и колегите ми, които имаха търпението да ги изгледат, споделиха, че намират цялата колекция прекрасна.
Системите 4/3 и м4/3 дават възможност за по-малко тегло и обем дори и при обективи с големи фокусни разстояния. Вече повече от 4 години непрекъснато ходя на екскурзии - главно в Европа, с минимум два Olympus апарата едновременно, обикновено с обективите 12-60 и 70-300. Това дава огромна възможност за обхващане както на широк ландшафт или архитектура в градовете, така едновременно и на средно отдалечени и много отдалечени обекти. Напоследък прибавих и Olympus epm2 с обектив Leica 25mm 1.4 на него - система, която дава отлични снимки на средни фокусни разстояния и снимки дори при лоши светлинни условия, а така също и много добро видео.
Направих около 4000 снимки на остров Лимнос за 4 дни, и отново резултатите са прекрасни, показах ги на доста колеги, и мога да кажа, че направо им паднаха шапките (по техния израз) от красотите, най-вече чисто природни, които могат да се видят там.
Както можеше да се очаква, снимките с обектива 70-300 се оказаха много ценни, тъй като дни и седмици по-късно виждаш на монитора неща, които с око на живо не си видял и няма как да видиш, например това ято фламинго в едно от езерата. По-добра снимка от тази трудно може да се направи, няма по-добър достъп до езерото, рискувах да затъна с колата.
Ето снимки от Лимнос с 12-60, ето и с Leica 25mm.
Съвсем накратко за острова. Той е вулканичен като Санторини, това личи напр. по растителността, но е много по-стар вулканичен остров, така че вулканичността е по-слабо изразена отколкото на Санторини. По тази причина трудно можеш да видиш дори и едно маслиново дърво, за разлика от съседния остров Тасос, пълен с маслинови насаждения.
Лимнос е прекрасно място за почивка - изключително спокойно. В края на юни посетих не по-малко от 10 големи залива с огромни плажове, на които или нямаше жива душа, или имаше максимум 5-10 плажуващи или сърфиращи - вижда се на снимките. За разлика от Санторини, място, което е съчетание едновременно на невероятни природни красоти и творения на човешката ръка и ум, в Лимнос преобладава природната красота. Посещава се предимно от гърци и германци, най-вече юли и август. На пет часа път с ферибот от Кавала, Лимнос не бива да се пропусне от всеки, който е решил да посети всичките или повечето гръцки острови.
Ще се радвам на добронамерени отзиви за снимките (правени от непрофесионалист) и това, което се вижда на тях, и особено за коментари за възможностите на апаратите и обективите.
Който смята, че е излишно или глупаво да се носят едновременно 3 апарата и да се правят много снимки, изобщо да не чете, за което благодаря предварително.
|
|