Автор: ANONIMNIQ
Дата: 06-07-13 16:11
Колеги, имам няколко въпроса, които ме вълнуват като начинаещ (или йахдем не съвсем начинаещ, но все още прохождащ), опитващ да развива уменията в любимото си хоби и ще се радвам на малко помощ, съвети и насоки.
Първият ми въпрос е свързан с бързата настройка на експозицията. Бих искал да се науча да правя тези настройки бързо и интуитивно но към момента си мисля, че понякога губя доста време. Вълнува ме най-вече това, да ползвам ли пълен ръчен контрол за спонтанни снимки на улицата, или по-бързия и по-ефикасен метод ще е да се доверя примерно на режим с предимство на апертурата и камерата сама да настройва нужната скорост на затвора (и обратно). Друго, което ме вълнува е ако все пак искам да ползвам пълен ръчен режим, ако да кажем първо превключа на предимство на апертурата, видя каква скорост избира апарата, веднага сменя на пълен ръчен режим и въведа същите настройки ... няма ли да е по-бързо, от колкото да тръгна сам да балансирам ръчно със скороста на затвора, докато наглася точната експозиция .. и изобщо в подобна ситуация има ли смисъл да ползвам пълен ръчен режим? Наясно съм, че е добре да се ползва примерно, когато да кажем не мога да се доверя на меренето на камерата, нещо не ми харесва в експозицията и най-добрия начин е да си я коригирам ръчно по мой вкус. Също така съм наясно, че има ситуации, в които бих искал да кажем да ползвам едновременно по-затворена бленда и по-високи скорости на затвора .. и в този случай ръчния режим е идеален за балансиране на експозицията с ИСО-то. При ползване на светкавица сигурно този режим също е най-подходящ, но мисълта ми беше... ако не снимам в студио или пък някакви контролирани кадри, а искам да правя по-спонтанни снимки и бързо да правя нужните настройки - как да подхождам и как да се науча да го правя възможно най-бързо и точно.
Другият ми въпрос е свързан с фокусирането. Ръчния фокус често пъти си е трън в задника, макар, че имам голямо желание да се науча да фокусирам бързо и прецизно - има ли някакъв лесен начин да го усвоя? Пак говоря за спонтанни ситуации.... а не за контролирани сцени, където по-лесно мога да използвам примерно live view и приближение за постигане на по-точен фокус. По-добре ли е в такива случаи да се доверявам на автоматичния фокус? Опитвам да го усъвършенствам и него, но понякога, когато момента е кратък и важен, ми се струва, че много по-точен фокус и по-сполучлив кадър ще се получи, ако мога да фокусирам ръчно достатъчно бързо и прецизно. Какво бихте ме посъветвали?
И накрая... пак по въпроса с фокуса - когато снимам портрети също фокусирам ръчно но при по-широка диафрагма и фокусиране само през визьора понякога резултатите са незадоволителни... доста трудно се нацелва точния фокус. Какво да правя в такива ситуации - да опитвам ли да ползвам автоматичния фокус примерно за фокусиране върху очите? Пробвал съм, но резултата не винаги е задоволителен.
Благодаря предварително и съжалявам, ако въпросите са глупави!
|
|