Автор: tzl
Дата: 19-06-13 18:55
Сток сайтовете са като китайските стоки. Там се иска бройка в портфолиото. Аз имам доста снимки, които съм правил с много труд и нито една от тях не е на сток сайтове, защото да ми дадат няколко цента (на месец) за това, че съм прекарал по 12-18 часа на 1 снимка (и те са примерно 20), не си струва. Т.е. много зависи какви снимки се слагат.
Аз нямам време за шир потреба снимки, тъй като снимането на клиенти е по-доходно от чакането да ти одобрят снимка, да пишеш хиляди ключови думи, разни некадърни от журито да ти казват, че снимката, която си снимал на бял фон (и е 255, 255, 255 на фона) "не била добре изрязана" :) и други подобни...
Не че нямам 40-50 снимки на сток сайтове, но не виждам файда да продължавам, тъй като финансово за моя начин на работа не си струва (от 7-8 месеца съм ги качил на 3 сток сайта и имам по $30-40 "спечелени" на сайт. И тъй като хората са с портфолиа от по хиляди снимки/вектори, моето е капка в морето и нямам време да се занимавам да правя хиляди снимки, които след Х години евентуално може би ще донесат нещо, тъй като дотогава трябва да ям хляб. Има хора с десетки хиляди снимки на сток сайтове и от опит казаха, че доброто време по големите сток агенции е преминало. Да не говорим, че станаха още по-алчни и авторите получават твърде малко.
А това, че трябвало да се пътува много също е доста субективно мнение, тъй като ако снимаш на закрито, можеш да си направиш портфолио без да помръдваш от града.
|
|