Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 3D-Tracking и Dynamic Area AF при D90
Автор: satyno   
Дата:   06-11-12 14:37

Отдавна съм с Д90, но досега съм използвал предимно ръчнофокусни обективи или AF-area mode: Single point с 85/1.8 (отскоро съм собственик и на 50/1.8G и ми харесва много). Прочетох доста за "3D-Tracking" и "Dynamic Area AF", но кашата в главата ми остава каква точно е разликата между тях и случаите, в които единият метод е за предпочитане пред другият. Снимам предимно играещи деца на открито и закрито, партита и състави в тъмни клубове и рядко затварям бленда под 2.8+1/2.
Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: 3D-Tracking и Dynamic Area AF при D90
Дата:   06-11-12 21:57

След като няма досега включили се в темата, това означава ли, че никой не ги разбира и ползва тези режими? [smilie3]

Автор: Canon   
Дата:   06-11-12 22:11

[beer]

Автор: io_bs   
Дата:   06-11-12 22:14

3D tracking-a проследява обекта ти, като избира различна фокусна точка, докато обекта ти напусне очертанията на предишната. Dynamic area AF пък не променя автоматично фокусната точка, но си помага за фокусирането със съседните точки (ако обекта ти е разположен и върху тях). Всички тези неща ги пише в упътването, а предполагам и на много други места из нета [smilie3]

Автор: ivjordan   
Дата:   06-11-12 22:19

3д тракинга на Д90 е пълна смехория. Не че на други апарати съм го пробвал, но на Д90 не работи. Фокуса хвърчи наляво-надясно, но никога върху това, което ти трябва. Абсолютно измислена и ненужна опция.

Дата:   06-11-12 22:24

3д тракинга и Object тракинг са две различни понятия.
при Д700, 3д тракинга от 5 кадъра със следене от централна -> крайна точка, средно 3 са на фокус и при следвашите 2 е загубило обекта и си префокусира фриволно. Това е 3Д

Автор: simbon4o   
Дата:   06-11-12 22:41

Недейте се оплаква от тези екстри никонци такива, по другите системи още години наред няма да видим такива благинки особено в ниския клас тела.

Дата:   06-11-12 23:06

Благодаря от такива екстри, дава 40% брак.
По централна точка правя около 0.1% брак.

Автор: MarinY   
Дата:   06-11-12 23:20

3D тракинга работи, само при следните специфични условия - голям цветен контраст на обекта към равен и неконтрастен фон. Иначе фокусът наистина скача като побъркан.
За динамичния, io-bs го е казал.

Дата:   06-11-12 23:33

3D тракинга го пробвах на силно контрастираща жица от простира на фона на чисто безоблачно небе. 10- пробни снимания. Средно 60% от всички тестове.

Автор: io_bs   
Дата:   06-11-12 23:42

Ето обяснение за различните AF режими: http://photographylife.com/dslr-autofocus-modes-explained

Дата:   06-11-12 23:49

Каноне, идеята е да се ползва основно на панинг, а обекта ти е "непослушен" и скача по екрана. Не на 100, но на 80% помага. Ако си на една точка и обекта ти "скача" около фокусната, и 20% е успех.

Дата:   06-11-12 23:57

Благодаря за линковете, четох доста и ще се радвам, ако някой каже своят собствен опит. Моят с 3D-Tracking е, че фокусната точка играе доста хаотично и в поредица от кадри я виждам в конвертора на различни места, започвайки от първия кадър в средна точка, като фокусът бе на очите на хлапака.

https://lh5.googleusercontent.com/-pvFW7jSvfUM/UJmEa3rebzI/AAAAAAAAAS0/CWZnGpu7WW0/s1287/_DSC0466.jp

В този около четвърти кадър в поредица от снимки фокусната точка е на дясната ръка...

Публикацията е редактирана (06-11-12 23:59)

Дата:   06-11-12 23:59

при точен панинг, обекта има същото ъглово изместване и точката си седи на мястото по него. Тогава и една АФ точка стига. Ако не е точен (в моя случай) и се мести из образното поле, 3Д трябва да го следи.

20% фокус не е успех при фотографията, освен ако тепърва хващаш фотоапарат.

Дата:   07-11-12 00:02

satyno, така е. В шарена обстановка си скача по собствено желание. Както написах по-горе, може да се ползва в много редки моменти. Аз директно се отказах да го ползвам.
В случая с детето, динамичният работи 100%.

П.П. ... 20% успех ..., в предишният ми пост, трябваше да е в кавички. [smile] Разбира се, това си е чист провал. [beer]

Публикацията е редактирана (07-11-12 00:05)

Автор: simbon4o   
Дата:   07-11-12 00:13

Централната точка не е вариант, ако се снима с нещо на 1.8-2.8 примерно като прекадрираш и фокуса не е както трябва. Факт е, че канонци са свикнали с нея понеже като изключим най-скъпите модели евтините фокусират прилично само на централна точка така или иначе.

Моят опит е със Д5000 и 35 1.8, 70-300VR и с двата екстрата е супер удобна. Със 35-цата не си играя да избирам фокусни точки, тръгвам от централната и си прекадрирам а апарата сам си намира къде е бил фокуса. Със 70-300 е толкова добро това като се следи летящ обект примерно че няма накъде повече. Говоря за 3Д тракинга.

Пробвал съм подобната функция в канон 1д серията и не ми допадна толкова при все, че и трябваше да държа копче натиснато постоянно за да следи фокуса...

Дата:   07-11-12 00:47

Има различни форумски митове, единия е за непогрешимия 3Д, втория за прекадрирането и "фокуса не е както трябва. Факт е, че канонци са свикнали с нея понеже като изключим най-скъпите модели евтините фокусират прилично само на централна точка така или иначе. "

Как аз за толкова години нямам такива проблеми (А1-Т90 са с клин, про 1, 30Д, 40Д, 50Д,5Дмк2), а тук говорим за успеваемост 20% [smilie8] фокусирани кадри.

П.П. тестовете ми са с перфектния 14-24 ф/2.8 и Д700 - и двата не са нисък клас, с минимална нужда от дофокусиране.

Публикацията е редактирана (07-11-12 09:07)

Автор: compur   
Дата:   07-11-12 08:04

мотото на Никоне горе-долу такова: "Ние ще задаволяваме всеки каприз на нашите клиенти"

Това, че едно нещо е в апарата, не означава непременно че е излишно. Напротив, трябва да му се намери приложение...

[beer] [beer] [beer]

Автор: vga   
Дата:   07-11-12 09:28

Аз не можах да намеря приложение на 3D Trackinga в моето спортно снимане и в случая подкрепям мнението на Канон, че не работи успешно и точно. Може би и да не съм го пускал достатъчно, но не ми се стори като нещо, без което не мога. Явно съм свикнал на друг тип фокусиране, а не толкова да разчитам на новите технологии. [smile]

Дата:   07-11-12 10:04

Всъщност въпросът ми е конкретно за 3D-Tracking и Dynamic Area AF при D90 с 80/1.8, 50/1.8 и други "бюджетни" светлосилни твърди и зум f2.8 обективи на Никон, Сигма, Тамрон, Токина и в какви условия единият или другият режим е за предпочитане пред AF-area mode: Single point.
/Използвам АЕ-L за фокусиране, почти винаги съм на АF-Continuous, max fps, без "помпане" на фокуса, така снимам и с 40D и отмервам кадър по кадър, не картечарската-) /

Публикацията е редактирана (07-11-12 10:09)

Автор: vga   
Дата:   07-11-12 10:20

Ами моите обективи са 17-55 и 70-200, та впечатленията са ми от 2.8 зуумовете, закачени на Д300с. Явно има причина да го има този вариант, аз обаче не съм намерил такава. Просто си следя обекта в зададената точка (активирал съм си 11 от 51) със сервото и снимам. За не толкова динамични обекти, като скиори в гора, съм сигурен, че системите работят далеч по-добре!

Автор: nevermess   
Дата:   07-11-12 10:25

В manual-a е написано много добре кога може да се ползва ефективно 3D тракинга - при голям цветен контраст на обекта. На беба с червена шапка или яке нямам една изпусната снимка с 3D тракинг...... Виж ако не е изпълнено горното условие и 20% успеваемост си е постижение.
Няма перфектни технологии просто трябва да се избягват слабите им страни и да се използват там където са най-добри.

Дата:   07-11-12 10:41

Обобщено за 3D тракинга - при голям цветен контраст на обекта и равен и неконтрастен фон. ( [smilie24] благодаря на всички!)

А за Dynamic Area AF? ( MarinY относно снимката в темата - "В случая с детето, динамичният работи 100%." ) Проследяване на коли в ралита и други подобни случаи?

Дата:   07-11-12 18:46

И един допълнителен въпрос:
Влияние ли на точността на фокуса настройката в CUSTUM SETTING MENU-> a) Autofocus-> a2: Normal и Wide zone Center focus point и на каква стойност снимате?

Автор: nemchev   
Дата:   07-11-12 18:56

Аз лично съм ползвал 3Д в Д90 два или три пъти. Не ми направи лошо впечатление. При условие, че едвам докарва 4 к/с. При мен резултата беше 70/30 полезно съотношение

http://log.bg/users_images/106/106484.jpg

http://log.bg/users_images/106/106480.jpg

http://log.bg/users_images/106/106450.jpg

http://log.bg/users_images/106/106444.jpg

http://log.bg/users_images/106/106442.jpg

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »