Автор: krist
Дата: 02-10-12 15:56
виж сега, дори и в най-тъмния кадър от посочените от теб, ако погледнеш хистограмата, ще видиш, че пада плавно в ляво и няма блокирани черни пиксели:
все пак става въпрос за апарата с все още най-висока динамика на ИСО 100. отделно, от повечето от пейзажните кадри имам клинове от по няколко кадъра с различна експонация и тук съм пуснал тия, които беше най-лесно да се пипнат директно в jpeg - т.е., на които динамиката се вместваше във възможностите на апарата. на някои от кадрите може привидно да изглежда, че има блокирано черно или прегоряло, но това е заради шарпенето, което е приложено автоматично на всички, и тук-там може да е в повече, но точно при горепосочения го няма това. ако видиш оригиналите обаче - при над 90% няма опряло нито в ляво, нито в дясно, и все пак имай пред вид, че тук при тия контраста съм го пипал сравнително набързо и може и да съм прекалил на места - дори горният кадър в оригинал май не идваше толкова наляво хистограмата, и мисля, че имам и по-светъл от него, който още е в рамките на динамиката на апарата, та може да се играе още в сенките при сериозна обработка. виж си монитора за всеки случай.. има и още нещо - някои от тия кадри са след залез - т.е. предполагат определено настроение, и ако ги просветлиш твърде много, ще се загуби ефектът.
Публикацията е редактирана (02-10-12 16:12)
|
|