Автор: bpavlov
Дата: 19-08-15 00:46
Дълго, след като си купих 1.4Г от магазина, не можах да се пречупя да продам 1.4Д. Истината е, че накрая го продадох, само защото се уморих да избирам кой от двата е по-хубавия и въпреки това, отчитам продажбата като голяма грешка.
Ако можех да върна времето назад, да не съм купувал 1.4Г, никога нямаше да помисля за ъпгрейд.
1.4Д е обективът, който ти носи душевната наслада.
1.4Г е обективът, който е много остър и измазва повече (подчертавам повече, не по-добре)
Бокето, или дефокуса, или визията, или картинката ако щете, която имат 85/1.4Д и 105/2, ги няма нито един друг никонски обектив. Разликата е океан. Тези двата обектива имат разработка в дефокуса, там, където е размазано, има и някакви детайли, докато при новите обективи, като 85/1.4Г и 70-200/2.8 II, целия дефокус е все едно минат с гаусов блър.
Недвусмислените предимства на Г версията спрямо Д са две -
първо, Г-то на затворени бленди разцепва косъма и е идеалния никонски обектив за студио, причината, заради която го оставих. Д-то на затворени бленди просто не работи, в студио губи контраст и с две думи не става
и второ, Г-то има по-точен фокус, което за работа като моята, е много важно. Тази въпросна "неточност" на фокуса на Д-то обаче, ако се снима лежерно за кеф и човек има време да пренапомпи няколко пъти, е абсолютно пренебрежима. А като цяло фокуса на Д-то е около два пъти по-бърз и работи и на тъмно, за разлика от Г-то. Този синдром важи и за всички останали безмоторни обективи спрямо АФ-С версиите им
В никакъв случай не искам да кажа, че 85/1.4Г е лош обектив. Просто картинката му е по-комерсиална, нещо средно между 85/1.4Д и 85/1.8Г. Контраста му е по-добър спрамо Д версията, нещо, което аз лично никога не съм смятал в един обектив за преимущество, защото се компенсира лесно в конвертора, при желание.
Аберациите си ги има и в двата обектива, Г версията няма и милиметър преимущество дори.
Д-версията в никакъв случай не е по-малко остра на 1.4, както си мислят повечето хора. Въпросното "омекване" е съвсеееем в края на ъглите и е пренебрежимо малко. НИКОГА не съм имал проблем с остротата му на 1.4, както предимно снимам, при това винаги към краищата на кадъра.
Ето кръгчета с Г-то, с предно и задно боке:
http://www.boyanpavlov.com/Work/Forum/0361__02X7474.jpg
http://www.boyanpavlov.com/Work/Forum/0665__02X7580.jpg
На втората картинка си личи синдрома на гаусовия блър, за който ви говоря
|
|