Автор: jorro_z
Дата: 17-09-12 21:13
иначе не знам какъв е софтуерния ХДР при пентакс, при сони е хардуерен и с натискане на спусъка се правят 3 снимки (чува се как трака затвора)с различна експозиция и мисля че е единствената марка кото предлага до 6 степени.... така че всъщност своего рода съм прав
Отделното заснемане на кадрите, участващи в ХДР-функцията си е хардуерно (и при Пентакс е по абсолютно същия начин). Но сглобяването от отделните кадри, за да се получи крайния ХДР резултат е софтуерна функция в апарата. Това имам предвид.
За 6-те стопа евентуално си прав. Казвам евентуално, защото не мисля, че има начин да се измери реалната динамика в едно готово ХДР изображение, и да се сравни с динамиката на единичен кадър.
При Пентакс, тази функция има следните опции: Офф, Ауто, ХДР1, ХДР2, ХДР3.
Изхождайки от факта, че максималния автоматичен брекетинг при пентакс е 5 кадъра +/- 2 ЕВ, (т.е. от -4 до +4), то предполагам, че максималното увеличение на динамиката е 8 стопа, но това е моя спекулация и не заставам с пари зад нея.
А относно закачката за "неприязънта" към Пентакс, това разбира се, беше шеговит израз. Все пак, почти всички са виждали или чували поне веднъж твои коментари относно системата (към настоящия момент от времето най-малко), и най-вече в темите за Пентакс тук.
Що се отнася до нежеланието на официалния вносител да се държи любезно с потребителите си, с прискърбие мога да кажа, че до голяма степен си напълно прав. Има и други примери за безразлично отношение към потенциалните, а и към реалните купувачи на марката. За щастие поне, официалния сервиз е независим от вносителя, и на всичкото отгоре много добър.
Все пак, драсни едно ЛС до админа на Пентакс Фен Клуб България, той е крайно разбран човек и мисля, че ще успеете да уредите нещо по въпроса с тестването.
D800 може да го прави с до 10 кадъра, който сглобява в камерата и получаваш 1 кадър...
А и П.С: резултата е в NEF не в JPG при D800
Това малко ми прилича на Мулти-Експоужър по-скоро, отколкото на ХДР. Честно казано, опитвам се да си представя как можеш да получиш ХДР РОУ файл, вместо ЖПГ (който се получава СЛЕД софтуерно смесване), и не успявам.
Иначе, Мулти-Експоужър е тривиална функция, има я от години. Тя също може да се използва за получаване на ХДР изображение, разбира се, но трябва да се променят параметрите на всеки отделен кадър и да се натиска за всеки кадър спусъка.
Ако все пак това е НАИСТИНА ин-камера ХДР в РОУ с едно натискане на спусъка... шапка им свалям на Никон, сериозно.
|
|