Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Фокусиране на Canon 7D
Автор: kollev3   
Дата:   14-09-12 08:22

Здравейте на всички,искам да питам как Canon 7D се справя в тъмното с фокусирането,става въпрос за дискотеки и други неосветени помещения.Моля споделете мнения,предварително благодаря.Може да сравните с модела D300s предварително благодаря.[smile] [shtrak]
 Re: Фокусиране на Canon 7D
Автор: sirkhann   
Дата:   14-09-12 09:19

Спрява се някак, обаче има едно замисляне между намирането на фокус и потвърждаването му, поне при част от обективите. Вероятно автофокусният процесор прави донастройки в зависимост от спектъра на наличното осветление, за де се избегнат грешки при наличие на изкуствено такова, например. После е въпрос на бройка да попаднеш на модел, който фокусира като хората на светло. [smilie18]
Автор: asahi   
Дата:   14-09-12 15:54

На тъмно помагаа систиращия лъч от светкавицата.
Автор: dave   
Дата:   14-09-12 22:38

Сравнението с D300s е много просто:

- 7D - посредствена AF система, специално осакатена от производителя;

- D300s - най-добрата AF система на Nikon - CAM3500. Същата, която се слага в професионалните тела D3, D3s, D4.

Един сезон съм снимал със 7D. Общуването ни свърши с това, че в момента имам 3 тела. Всяко от тях с CAM3500. Развода ми с Canon беше именно заради фокуса [beer]

Автор: pmartinov   
Дата:   14-09-12 22:47

Линк

Човек сам каквото си направи никой не може да му го направи...

След като ти харесва да даваш повече за да получаваш по-малко значи всичко си е на мястото.

Публикацията е редактирана (14-09-12 22:49)
Автор: denoncolor   
Дата:   15-09-12 00:04

Е какво сега,дето снимаме с Канон да мрем ли....Никон,та Никон.Кое прави кадъра-фотографа,или фотоапарата?Имаше време,когато нямаше автофокус,но фотографите знаеха понятието "дълбочина на остротата"...
Автор: kollev3   
Дата:   15-09-12 00:39

Здравей,може ли да споделиш ако имаш наблюдения върху D3s и D4 интересуват ме бързо фокусиране,цветопредаване снимам предимно репортажни събития където бързината е решаваща.Скоро правих снимки с D4 но наблюденията ми бяха предимно на малкият екран и там ми изглеждат жълтозереникави,моля те сподели мнение...[smile] [shtrak]
Автор: prisonbreak   
Дата:   15-09-12 13:33

lollev3. Каква е цената на D3s и на D4. Направи си сам извидите.
Най-добрият репортажен на Никон е D3s. [beer]
Автор: pmartinov   
Дата:   15-09-12 18:54

Скоро правих снимки с D4 но наблюденията ми бяха предимно на малкият екран и там ми изглеждат жълтозереникави

А на голям екран как бяха ???

Защото малкия екран е само за преглед...

Автор: hotsnail   
Дата:   15-09-12 19:05

Горното жълто зелнеене е най-вероятно защото са калибрирали правилно екрана на д4.

Просто японските екрани преди ги калибрираха в малко по към синьо да бият т.е. сравнявал си с по-стар модел калибриран за япония

Помня и за Сони екраните как имаше подобно мрънкане...ми да точен цвят показва а не синее...
Автор: lutsifer   
Дата:   15-09-12 23:47

Относно зеленото и жълтото - аз на моя Д700 още не мога да му свикна, зеленото ми жълтее и това си е... някои казва, че старите сензори на никон са си такива, за разлика от новите на сони...
Автор: Alex-dan   
Дата:   16-09-12 01:08

Чак пък орязан АФ в 7Д [smilie8] От 50Д нататък фокуса на каноните мисля е доста добре...
Автор: Canon   
Дата:   16-09-12 01:36

В общи линии, като изключим репортажното и животинското снимане, AF си остава само аматорска система за фокусиране. Независимо от супер дупер 3Д 4Д тракинг макинг точки и системи. Не случайно TS обективите (с контрол на равнината на фокуса) са ръчно фокусни и никаква система не може да ги поддържа (с частично, но като теоретично изключение на А-DEP при Канон, базирана на камерно базиран ДОФ анализ)
От тази гледна точка, доколко е юсер-френдли или абревеатурно зацуцана една АФ система е без значение.

Вероятно, (от лични впечетления: Андроид + апликейшън на Helicon) тъчскрийн АФ система би дала по-добре контролирани резултати.

Ще си спестя коментари на поста на dave - той явно не е пипал прост 40 годишен СЛР с клин и/или микропризмен растер да види как се отсвирват АФ системи за по няколко стотин долара в себестойността на апарата.
Дата:   16-09-12 01:41

Добрата АФ система е 1 АФ точка + ЗАУ.
Ако някой смята, че останалите 50 АФ точки могат да заместят ЗАУ-то- да вдигне ръка

п.п. Странно, защо при по-големите и доста по-скъпи формати не са се уляли от мнооооого АФ точки - средно до 3 на тяло са.
Дата:   16-09-12 09:32

"В общи линии, като изключим репортажното и животинското снимане, AF си остава само аматорска система за фокусиране." Да добавим и спорта, хей така от чиста заядливост.

Canon се изказа [cool]

Рече и отсече: когато не ти трябва бързи и надежден AF, тогава не ти трябва бърз и надежден AF.

Няма как да не се съглася [smilie24]

[beer]

Автор: pefoto01   
Дата:   16-09-12 10:08

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: pumabg   
Дата:   16-09-12 10:48

Животинското снимане...[smilie18] [smilie18] [smilie18]
Professore, pro-fe-ssoooooore...
Мислих да ти отговарям на "размислите ти и страстите", но после се замислих, какво общо би могъл да имаш ти с надеждни фокусни сис-ми при днешните ДСЛР устройства [smilie11] [smilie11] [smilie11]
И не успях да стигна до резонен отговор...

Автор: lutsifer   
Дата:   16-09-12 12:13

Мале вие тука не си поплювате:) Жалко, че нямам наблюдения над Канон:)))
Дата:   16-09-12 14:17

dave
Вероятно под надежден АФ, разбираш само наличие на фокус някъде из предобективната област. Ми то абсолютно винаги, със и без АФ система си има една такава "надеждна" равнина.
Фокуса трябва да е верен, т.е., да е единствено и само където фотографа иска (т.н. сюжетно важен обект), а не където АФ системата случайно е намерила подходящи зони, съответстващи на нейни контрастни критерии.

А за фокус, планпаралелен на матричната равнина е напълно достатъчно само 1 единствена точка. Проста геометрия (от средното образоование, за който не бягал от час)
При 2 точки, практически винаги имаш усреднена стойност, респ. грешка! Ако тя е в рамките на дофа е приемливo. Ако не е - има A-DEP (дава препоръчителна бленда за дълбочината при 2 и повече точки) или ръчни ДОФ калкулатори. Опа, забравих че някои не знаят какво е това.
Ще спестя за тилтнатите системи (2 или 3 точки), че pefoto01 хептен ще окьоравее с тях, щом само с една и клин му е било трудно.

Я някой да сподели, да е чувал ЗАУ да хънти - май това е монопол само на прехвалените АФ системи. ЗАУ да има фронт/бек фокус - само че и този недостатък отсъства.

Не случайно при про обективите имат варианти на FTM (full time focusing), за ръчно дофокусиране, а в аматьорските версии на обективи ги нямат.
Дата:   16-09-12 14:40

Човека ясно и конкретно попита за разликата м/ду фокусирането на 7D и D300s.

Да взема леко да разтълкувам отговора си:

D300s е с най добрата система с която производителя разполага.

В 7D Canon вместо да сложат най-добрата си система от професионалните (1D) тела са компилирали някаква осакатена версия на най-доброто, с което разполагат.

И това при положение, че критиките и към най-добрата им система се сипят отвсякъде.

За user Canon: Човека не пита:

- Какво и къде съм пипал преди 40 години, което коментираш;

- Трябва ли изобщо AF да съществува, което коментираш обстойно;

- Конструктивните недостатъци на Tilt Shift обективите, които също коментираш;

- За алгоритми за реагиране на противоречащи си данни от AF сензори (защо предполагаш, че апаратите са произведени за да снимат обекти лежащи точно в една равнина си остава загадка, нали не говорим за фотокопирни машини). Всъщност и за това не пита;

Може да си се дърляме на воля, ама дай да не омазваме на човека темата [beer]

Дата:   16-09-12 16:47

dave
1.Човека не пита за непълнотата в познаването ти на системите.

Особено се изложи с изцепката за "Конструктивните недостатъци на Tilt Shift обективите" -

http://4.bp.blogspot.com/_ygUNZVvkDTA/TO1wq-Y9qfI/AAAAAAAAA6c/KAtkCD-hUpM/s1600/SINAR_E_2.jpg

Явно само за теб са недостатъци.

Най-добрата система е тази, която дава верни резултати според фотографа!
За другите има зелено квадратче и радостта, че по снимката все някъде има фокус.

Аз ясно съм посочил ключовите елементи за вярно фокусиране, само съм спестил инфото за засега най-добрата в момента АФ система - пийкинг фокусирането в EVF - при слт апаратите и/или комбинация с фейс детекшън.

В Канон 7Д, АФ има Spot AF - малък размер на точката - ако примерно искаш фокуса да е точно на зеницата на окото на модела, а не просто цялото око под веждата.

Ето ти за сравнение как е при Д300c
http://1.static.img-dpreview.com/reviews/NikonD300/Images/viewfinderview.jpg?v=1581

Доста са големички АФ зоните на точките.

С джойстика на 7Д (къс ход) много по-бързо задаваш избрана АФ точка/зона от четирибутонния селектор.
Бързината за точно фокусиране се мери от момента на избирането от фотографа на сюжетно важен обект до момента на снимането му и зависи сумарно от времената на всички компоненти.

Колкото до интелигентността на най-добрата според теб система:
http://2.static.img-dpreview.com/reviews/nikond300s/images/screens/Mag1.jpg?v=1581

Вижда се, че фокусната точка е на рамото на човека, което явно е по-важно от главата му.

Публикацията е редактирана (16-09-12 16:59)
Автор: Georgi_Kocakov   
Дата:   16-09-12 18:48

Автор: kollev3
Дата: 14-09-12 08:22

Здравейте на всички,искам да питам как Canon 7D се справя в тъмното с фокусирането,става въпрос за дискотеки и други неосветени помещения.Моля споделете мнения,предварително благодаря.Може да сравните с модела D300s предварително благодаря.

Що просто не вземеш двата апарата за минутка и не прецениш сам, кое фокусира по читаво ми требе да се обременяваш с техническа информация от висш порядък за да направиш фаталния избор?!Каноне, много яка машина си постнал, прилича на автоматична само.ч.а с възможност за заснемане в макроракурс, истински заслужен подарък за феновете на модела с по- калпав фокус!!![smilie24] [smilie5]
Дата:   16-09-12 23:07

Georgi
Машината е само отпреди 15-на години с отделно комп. управление на тилтенето на предната и задната равнина на Синар Е.

А за добро (перфектен фокус) снимане по дискотеки и на абсолютно тъмно препоръчвам комбиниране на тяло - Канон с:
1. Използване на светкавица от серията Спийдлайт (с или без включено святкане, светкавицата си пуска за кратко червена светлинна мрежа, която не дразни очите и фокусира по нея)
2. Синхронизатор King - сендера (има подобно на спийдлайта светлинно петно)

Така простичко се решава и един от най-сложните проблеми на масовите АФ системи - фокусиране по бяла стена, без НИКАКВИ контрастни зони по нея, при това на абсолютно тъмно.
Лично е проверено от мен с 5Д мк2 и 580 II [smilie24].

При Никон Д300с (без светкавица) решението (ако е аналогично на това при Д300) е с БЯЛА ярка светлина от тялото (между спусъка и призмата), което според мен не е особено удачно за дискотеки.
Някой с Никон и външна светкавица да сподели, дали чрез нея се използва краткотрайно осветяване за фокусиране с червена светлинна мрежа.
Автор: deniac   
Дата:   16-09-12 23:43

Аз последните 6-7 години предпочитам Канон (имам 7D), но признавам, че 7D на ограничена светлина никак не се справя с АФ. В последния фърмуер подозирам, че са променили и алгоритъма. Ако апарата измери експонация по-ниска от някаква тайно зададена, камерата директно се отказва. Има и сетинг за това: нещо от типа Try AF if AF is not possible. И да се включи тоя сетинг, никога не успява да фокусира, прави един хънт напред назад и се отказва. Ако се изключи, изобщо не опитва, директно започва да мига бялата точка във визьора. Пример - една 45 ватова крушка само в стая от 25 квадрата, обектив УСМ на 1.4, обект лице в някой от ъглите на стаята. Фокус - забрави.
Дата:   17-09-12 00:56

deniac
Опитай с този вариант с поставена външна светкавица, която се използва само като AF assist.

настройки за 5Д2 и светкавица 580 II:

1.External Speedlite control -> Flash function settings -> Disable
2.Flash C.Fn settings -> AF assist beam firing -> Enable
/това е на 5Д2, нещо подобно беше на 7Д, утре може да го проверя/

Работи (тествано) при -4EV, време за фокусиране чрез крайните АФ точки с бавната и стара АФ система на 5Д2 < 1сек, грешки при крайни точки (необходимост от второ дофокусиране) = 10%

Публикацията е редактирана (17-09-12 01:19)
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.