Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как се правят такива снимки.
Автор: didipeneva   
Дата:   21-08-12 01:39

Здравейте, опитвам да заснема картини които правим, но нещо не ми се получава добър резултат.
Използвам апарат Canon EOS 1100D с китовия обектив.

Пробвах на автоматичните настройки, извъртях всички възможни, но определено снимките не изглеждат добре.
Същите неща ги прави и друг човек и неговите снимки са далеч по-добри, въпроса ми е дали трябва да се мръднат някакви настройки в апарата за да не маже така, да не ги размазва или апарата не е добър?
Да кажа също, че другите снимки със сигурност не са снимани със статив и аз нямам статив.

Първата снимка е моя най-добър опит, апарата е сложен на един от автоматичните режими - "близък план" Micro или както там се нарича - цветенце е обозначението му.
Пробвах всички автоматични настройки, пробвах и тези които аз мога да настройвам, но не съм ги пипала - само снимах на тях, защото не знам какво трябва да им настроя...

Следващата снимка - 3 е резултата който ми трябва, по-фокусирана, доста по-контрастна. Какво трябва да направя?

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/295144_105356692948477_839936485_n.jpg

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/427318_105356646281815_467326923_n.jpg

Другото нещо което ме изуми е, че без да променям нищо по апарата, светлината и разстоянието от което снимам, само защото фона под картината е различен, то и цветовете в нея излизат различно. Ето пример, може да сравните тази снимка на която картината е на бял фон - 2 с първата която е на шарен. Някой знае ли защо на шарен фон са по-добри цветовете и надписите се четат по-добре, въпреки че не се четат като хората, както е на снимка 3?

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/431402_105356616281818_2016069338_n.jpg

Благодаря предварително, ако някой се наеме да ми отговори и помогне :)

Отговори на това съобщение
 Re: Как се правят такива снимки.
Автор: merakov   
Дата:   21-08-12 08:03

Според мен, все пак си вземи статив, окачи картината на стена близо до прозорец, от който да не влиза пряка слънчева светлина, застани фронтално срещу картината така, че да ти запълва максимално екрана (мини в режим лайф вю). Ако този модел камера позволява фокусирай ръчно в лайф вю с максимално увеличение, ако не нека апарата си фокусира. Мини на режим с приоритет на блендата, нагласи си примерно бленда 5.6, исо 100. Нека разстоянието ти до картината да е съобразено с фокусно на обектива около 35mm. Направи кадър и прегледай хистограмата ако е силно изнесена в ляво или дясно използвай бутона за компенсация.
Успех!

Автор: stix   
Дата:   21-08-12 08:56

За заснемане на картини прочети и това

Автор: ElBandido   
Дата:   21-08-12 09:26

смени апарата :)

Автор: alphatier   
Дата:   21-08-12 10:45

Купи си фотографска книжка,срамота е да имаш Dslr и да го ползваш като сапунерка,все едно да караш Ферари на 6-та скорост с 60км/ч...

Автор: asahi   
Дата:   21-08-12 11:11

Жанрът, в който работиш, се нарича репродукция. За да ти се получат нещата е необходимо:
1. Статив за фотоапарата.
2. Удобно закрепване на картината.
3. Успоредност м/у равнината на картината и сензора на фотоапарата.
4. Съосност на обектива към центъра н акартината.
5. Равномерна дифузна светлина с температура 5500 Келвина.
6. Обектив с минимални геометрични изкривявания.
7. Сива и цветна скала.
8. Ръчни настройки, съобразени с това как изглеждат хистограмите на скалите.
9. Последваща обработка за възстановяване на цветовете по скалите.
Ако направиш компромис по някоя от точките после ще си личи. Може и да съм пропуснал нещо, но и това не е малко.

Дата:   21-08-12 13:18

Да, ще купя статив и чета, но аз съм тотално начинаеща, изчетох 2 книги и доста статии за пейзажи, сега ми се налага да снимам това, на тъмно също не ми се получават нещата... За жалост няма как да изчета и да пробвам после нещата за всеки вид снимане, много време е необходимо за това, а имам апарат от 2 месеца.
Лека полека ще се справя някак, просто тези снимки са за работа и е спешно, за това питах така директно тук и ви благодаря за отговорите :)

Автор: imitev   
Дата:   21-08-12 13:53

10. Едва ли ще се справиш някак, още повече и спешно... Ако ще се справяш - ще е по вече доказана процедура...

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   21-08-12 16:01

7. Сива и цветна скала.
8. Ръчни настройки, съобразени с това как изглеждат хистограмите на скалите.
9. Последваща обработка за възстановяване на цветовете по скалите.

Асахи много точно е описал как се прави, но това не е работа за начинаещ свикнал с авто режим.

Автор: V-plod   
Дата:   21-08-12 16:27

това е първото с което трябва да започнеш
3. Успоредност м/у равнината на картината и сензора на фотоапарата.
или по-просто: картината трябва да ти запълва дисплея или 2 от страните, да нямаш перспективни изкривявания ( да не снимаш под ъгъл )

Публикацията е редактирана (21-08-12 16:29)

Автор: colorit   
Дата:   21-08-12 16:55

Асахи само е пропуснал да отбележи, че ръчните настройки включват задължително и баланса на бялото

Дата:   21-08-12 22:07

В RAW настройката за баланс на бялото не оказва влияние. Някой ще пита ли защо в RAW?

Автор: GenaDP   
Дата:   21-08-12 22:23

Ми да попитам, щом си рекъл...

Автор: дедко   
Дата:   21-08-12 22:32

GenaDP написа:> Ми да попитам, щом си рекъл...

aaaaaaaaa не питай .. Петък е далеч .. :-))
Относно темата Асахи е написал всичко на 100%

Публикацията е редактирана (21-08-12 22:33)

Автор: Pavlov   
Дата:   22-08-12 06:25

Препоръка към т.6:

http://media.the-digital-picture.com/Images/Review/Canon-EF-S-60mm-f-2.8-Macro-USM-Lens.jpg

Автор: addi999   
Дата:   22-08-12 08:42

Щом е спешно и важно да стане добре ,надали ще имаш време да научиш ,изпробваш и успееш със съветите ,които ще ти даде всеки писал в темата .Аз имах същата нужда преди време за заснемане на бижута,един колега си предложи студиото ,друг колега предложи да поможне нагледно и аз всъщнот получих за 1 час полезен урок ,пък и се свърши работата перфектно . Държа да отбележа ,че колегите ми помогнаха безплатно ,не приеха заплащане ,а дори не се познавахме с фотографа ,който снима,Е'ТВА СЕ КАЗВА ПОМОГНИ НА КОЛЕГА В НУЖДА,Дано се намерят колеги да ти покажат нагледно ,така ще ти е по- лесно после като се учиш от теорията и четеш.Аз ще ти помогна с радост ,художник съм ,но и аз още имам да уча ,въпреки че съм снимала картини и се получи.Поздрави[smile]

Дата:   25-08-12 00:57

Моите мъки край нямат, сега не мога да избера статив. Да ме посъветвате нещо моля..
Ето тук избирам, че са на по-нормални цени.

http://www.pazaruvaj.com/stativi-za-fotoaparat-i-kamera-c4192/

Дата:   25-08-12 01:21

Все едно да си купувам гуми за колата от плод-зеленчук.

Автор: pefoto01   
Дата:   25-08-12 05:28

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   26-08-12 01:07

Добре де, пуснете линк на някой статив за мен... Да издържи апарата и да мога да снимам малки картини и бижута с него.

Автор: pefoto01   
Дата:   26-08-12 04:17

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: batdin   
Дата:   26-08-12 07:40

И геометричните,и перспективните изкривявания могат да се оправят по-късно.

Автор: lillia   
Дата:   26-08-12 19:20

Къде я хвърлите за пет картини.
Ако ти е много светло където снимаш мръдни експонацията.
https://photo-forum.net/ebook/page3-1.htm

Виж си го в книжката на апарата.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »