Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблем или не? (с меренето)
Автор: snuupy23   
Дата:   18-08-12 00:17

Здравейте, днес забелязах, че ми се бъзика меренето с CPL филтъра... не винаги, но се случва. Ето за пример тази снимка:

http://s2.ipicture.ru/uploads/20120818/ImBo1Lti.jpg

Едно, че скоростта ми е 1/50 (незнайно защо), второ, че е изгоряла, намалил съм EV-то до -0,3, може би е малко, но дори и на точково да го сложа и да измеря в светлината, за да стъмни снимката, той не го прави... Тука пък скоростта си е ок, но в дясно бордюра е изгорял, защото е известлил самата сграда...

http://s2.ipicture.ru/uploads/20120818/7L0RUFer.jpg

Някой имал ли е подобни проблеми?
 Re: Проблем или не? (с меренето)
Дата:   18-08-12 00:29

Прочетох малко и се натъкнах на това:

If Nikons perspective on the topic means anything to you, the instruction pamphlet that came with my Nikon Circular polarizer explicitly states that "the use of matrix metering and CPL's is not reccomended" use center or spot

Значи, ако филтъра не е препоръчителен за Никон, тоест, те са дали марки, които са препоръчителни, ако не е от тях, трябва да се снима на SPOT или CENTER Metering, не на MATRIX... от там идва проблема явно...
Автор: tzl   
Дата:   18-08-12 14:15

Всичко, което слагаш пред обектива ти променя меренето. Още повече CPL филтрите работят по определен начин само ако светлината идва под определен ъгъл. Ако фокусираш някъде и после прекадрираш, може пак да се излъже светломера, защото си бил на границата, където CPL филтърът осезаемо работи. И тъй като CPL филтърът видимо променя само части от кадъра (на практика променя всичко, но видимата разлика идва в някои части от него), затова матричното мерене не е за предпочитане, тъй като то взема предвид целия кадър.

Между другото, снимай на М и spot мерене и ще имаш по-малко проблеми по принцип. Не само с CPL филтри.
Автор: jrr   
Дата:   18-08-12 14:36

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: io_bs   
Дата:   18-08-12 15:22

При ежедневно снимане няма никакъв смисъл от ръчен режим... Аз го ползвам само когато е толкова тъмно, че апаратът не може да си изчисли експозицията (и съм на статив).
Дата:   18-08-12 15:43

@jrr - Включи на М, след това гледай през визьора и сменяй бленда/скорост и виж как се сменя индикацията на светломера. За да зададеш конкретни стойности трябва
а) да налучкваш
б) да знаеш какво правиш
Смятайки, че би работил по линията на точка б) то светломерът във фотоапарата (в този случай) ще ти даде много близки до търсените стойности. Поради тази причина снимането на М никак не изключва светломера от калкулацията. Дори бих казал, че е най-важният инструмент за тези настройки (било то вграденият или отделен, използвани според случая).

@io_bs - Не искам да отклонявам темата дали да се снима на М или не, но има хора, които са ме послушали и снимат на М в ежедневните си снимки и са останали в пъти по-доволни отколкото когато са снимали преди това на полу-автоматичните режими.

Все пак, човекът питаше за CPL, а това накрая си е лично мой съвет, който ако иска човекът, може да го спази. Ако не, пак ще прави хубави снимки, но от опит смятам, че съветът ми е доста практичен и пести време и нерви.

Публикацията е редактирана (18-08-12 17:28)
Дата:   18-08-12 17:34

Както и да е... аз с моята хоя за 75 лв не съм имал проблем с пре-/недоекспониране.
Автор: photostoykov   
Дата:   18-08-12 17:40

Много си напреднал за М-режим! [smilie5]
Трябва да си чувал/чел за променливия EV фактор на CPL филтрите?!
Тука е мястото да подчертая прекрасния подарък на всяка марка - измерването TTL!

[smilie3]
Дата:   18-08-12 17:42

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Дата:   18-08-12 18:57

@photostoykov Не ползвам CPL филтри, но това, което казвам се отнася за всякакъв вид филтри, които може да не променят видимо експонацията на целия кадър, а само на части от него (като градиентните). Тогава отново ще има проблем с матричното мерене при прекадриране, поради същите причини, за които говорих по-горе. Аз не съм против полу-автоматиката или автоматиката в техниката. Снимам на М поради чисто практически съображения, които съм споделял в друга тема и не е нужно да пиша тук за това.

Нека човекът си снима на какъвто иска режим, важното е да знае какво прави и защо го прави.
Автор: photostoykov   
Дата:   18-08-12 20:45

Проблемът на автора на темата е очевидно ЗАУ-то, разбира се нека си снима на М, но твърде късно ще разбере какво прави...[smile]
Дата:   18-08-12 21:59

Да, проблема е в мен, аз имам ДСЛР и не знам какво да правя с него... аре стига глупости, престанете да гадаете човека какъв е отстреща, много добре съм запознат с режимите на снимане, много добре съм запознат с резултата от CPL филтрите и, че колкото по-качествени/светли са, толкова по-малко Ф стопа намаляват. Ставаше въпрос за меренето, оправих се и сам, с тестове... на sport/center е перфе. Край на темата.
Автор: pachok   
Дата:   19-08-12 00:16

И на мен ми се обърква меренето като ползвам широкоъгълни обективи с ЦПЛ или градиентен филтър отпред, но обикновено са ми недоекспонирани снимките, та правя компенсация +2/3. Трябва да пробвам на спот как ще е.
Дата:   19-08-12 00:40

Spot или Center metering и проблема ще се оправи, поне при мен се оправи. Утре ще го тествам повече, че днес нямах време.
Автор: vgramatikov   
Дата:   19-08-12 01:01

При ежедневно снимане нямало смисал от М. [smilie18]

Истинското снимане когато сам избереш какво да направиш.
И следващия път недей снима на 1.00 часа на обяд.
Автор: victory13   
Дата:   19-08-12 15:41

pd, птичарския м не е като този на тзл [smilie5]
даже смятам вашия за по-истински, щото контрола над блендата и скоростта е тотален и безусловен [cool]
а пък за работата със светкавица става тоталитаризъм /от твоя страна към условията и визията/[smilie18] [beer]
Автор: asahi   
Дата:   19-08-12 21:31

Мда. Проблем с меренето има ЗАУ-то.
Автор: hotsnail   
Дата:   19-08-12 22:03

Какъв филтър ползваш. Марка, модел и откъде е купен....

Значи LPL филтрите много ще ти лъжат меренето и да най-вероятно ще става пре-експониране.

Отговорите са два.

1. Купи си некс и забрави недодяланите ДСЛР-ки. Това е моя тоговор за сега. Меренето е бетон независимо LPL, CPL...LPL по-принцип са по-добри, като ефект и като загуба на качество (т.е. по-качествена картинка).

2. Купи си хубав филтър дето наистина е CPL. B&W пише на хубавите филтри и обикновено от Amazon.co.uk или amazon.de, за да не са доморасло менте.

ПП Поляризатор с ултра широки обективи не става добре. Освен ексопониранеот има и други проблеми. Така че по добре без филтър ако отвориш под 20мм на кропка.

Публикацията е редактирана (19-08-12 22:19)
Дата:   19-08-12 22:22

Ех, тоя Некс е решение на всеки проблем [smilie18]
Дата:   19-08-12 22:25

io_bs не на всички. Обаче на тия с меренето и неточния фокус...определено е по-добре от ДСЛР

Беше ми интересно това за LPL-а и си купих един. Много трудно се намират вече. Заради масовката ДСЛР-и май почти никой не прави LPL. Исках да си направя VariND филтър с два CPL не става. Стана ама както пише на доста места с обикновенни LPL + CPL стават едни цветни мацаници доста често и не го ползвам [smilie2]

Публикацията е редактирана (19-08-12 22:26)
Дата:   19-08-12 23:55

Не виждам защо продължавате да спамите, проблема е оправен, темата е за триене, после нЕмали пари, ми те не се изкарват със спамене в темите на Снуупи! [beer] [smilie18]
Дата:   19-08-12 23:59

Дата:   20-08-12 00:00

абе пробвай и с хубав филтър ако можеш. Не знам какъв проблем мислиш че си решил.
Автор: asahi   
Дата:   20-08-12 00:03

Може да се е сетил, че трябва да се гледа хистограмата [smilie11]
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.