Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Видео ефект -HDR,Dragan,300
Автор: ishootpeople   
Дата:   03-08-12 18:05

Здравейте

Искам да попитам как мога да направя клипче с ефект HDR или Dragan или като на филма 300 то май и трите е едно и също .Пак ли като снимката трябва да е заснето неекспонирано,експонирано и преекспонирано...което за клип ще ми е трудно .Камерата е Никон Д7000 а програмата която разучавам е Adobe premiere .Някой да даде акъл :)

Поздрави
 Re: Видео ефект -HDR,Dragan,300
Автор: siluet   
Дата:   03-08-12 22:25

Ако снимаш с Канон ДСЛР видеото качи му Magic lantern и деиствай...
Автор: siluet   
Дата:   03-08-12 22:30

Да не си с Канон, така става като не чета до край [smile]
Автор: stef7   
Дата:   05-08-12 10:53

бре хора вие Google не ползвате ли ?

Доста отдавна съм гледал 300, така че не помня как изглеждат HDR сцените там.
Най-общо има два вида HDR, нормален при който се комбинират 2-3 и повече кадъра за да се изравни осветеността на кадъра (просветлят сенки, потъмнят ярки места) и Tone Mapped HDR. Снимки с последния тип изглеждат особенно, имат неповторим по друг начин рисунък.

Ако искаш нормален HDR за просветляване на сенки и т.н., най-евтината опция ти е един Canon DSLR на който да сложиш Magic Lantern firmware. Ето какъв ще е резултата при сравнително малко усилия:

https://vimeo.com/33987353

За Tone Mapped HDR видео нещата загрубяват. Опциите са:

1.Ако снимаш пейзажи да направиш Timelapse. Това не е точно видео. Timelapse разказва играта на затвора защото трябват голям брой щракания за един Timelapse. А и целия процес е много трудоемък, защото конструираш клипа кадър по кадър. Ето пример тук:

https://vimeo.com/40005142

2.Да използваш beam splitter. Но ти трябва и някой механик да ти направи цялта конструкция около beam splitter, защото такива готови не се продават. Трябват и две еднакви камери с два еднакви обектива. Много пари и време, според мен си струва усилията само за професионални цели. Ето какво представлява цялата конструкция:

beam splitter с две камери

И резултата от работата на две камери и beam splitter

https://vimeo.com/14821961

3.Ето пример за един трик, който използва един кадър за да изгради псевдо HDR и да направи Tone Mapped HDR видео от един единствен видео поток. Иска играчка, но май е единствения реалистичен сценарий за теб:

http://www.youtube.com/watch?v=Hmwy1M91FCo

http://www.youtube.com/watch?v=lTsVvNalnBU

Автор: n1x0n   
Дата:   05-08-12 12:52

Доста отдавна съм гледал 300, така че не помня как изглеждат HDR сцените там.

Не помниш, защото няма ХДР там.

Най-общо има два вида HDR, нормален при който се комбинират 2-3 и повече кадъра за да се изравни осветеността на кадъра (просветлят сенки, потъмнят ярки места) и Tone Mapped HDR.

То щото tone mapping-a не е просветляване на едни зони и потъмняване на други... [smilie8]
Автор: designwerk   
Дата:   05-08-12 13:10

n1x0n - тука омесиха времето и пространството...
Дата:   05-08-12 23:50

@n1x0n
Има два метода за HDR - Exposure Fusion (който наричам в поста си нормален, защото слива кадрите и нищо повече) и Tone Mapping HDR, който освен сливането има и една допълнителна стъпка. Ако си правил HDR ще знаеш, че двата правят почти едно и също нещо но не съвсем и крайния резултат е различен и изглежда различно.

Разликата обяснена

Разликата обяснена

Разликата визуално

Автор: imitev   
Дата:   06-08-12 01:08

Адаш жив ли си бре[beer]
Дата:   06-08-12 11:18

Има два метода за HDR - Exposure Fusion ... и Tone Mapping HDR

С малката разлика, че Exposure Fusion НЕ е HDR... и че "tone mapping" не е правилно да се присвоява като атрибут на HDRI, защото това е независим и незадължителен процес, който може да се случи СЛЕД създаването на HDR изображението.
Автор: Myth   
Дата:   06-08-12 15:48

Автор: n1x0n
Дата: 06-08-12 11:18

Има два метода за HDR - Exposure Fusion ... и Tone Mapping HDR

С малката разлика, че Exposure Fusion НЕ е HDR... и че "tone mapping" не е правилно да се присвоява като атрибут на HDRI, защото това е независим и незадължителен процес, който може да се случи СЛЕД създаването на HDR изображението.

[smilie24] [smilie24] [smilie24]
Автор: 3df   
Дата:   06-08-12 17:59

може би тъп въпрос, ама какво е тогава HDR и как се създава[smilie10]
Дата:   06-08-12 19:02

@n1x0n
Прав си за exposure blending. Грешката е моя, останал съм с впечатление, че exposure blending e HDR. Но макар, че има общи неща и прилики в целите и ефекта както и в процеса по който се постига, exposure blending не е същия процес като HDR .

Що се отнася до:

"tone mapping" не е правилно да се присвоява като атрибут на HDRI, защото това е независим и незадължителен процес, който може да се случи СЛЕД създаването на HDR изображението.

то на практика по това което чета, с мониторите и принтерите които използваме, Tone Mapping в момента е задължителен процес, който е част от HDRI.

инфо тук

и тук

Currently, it is pretty much impossible to display an HDR photo accurately without tone mapping it first. This is why we tone map!

и още

Without tone mapping we would never be able to properly display or print an HDR file.

Дата:   06-08-12 19:31

то на практика по това което чета, с мониторите и принтерите които използваме, Tone Mapping в момента е задължителен процес, който е част от HDRI.

Нищо задължително няма в тази работа. Едно HDR изображение си съществува пълноценно, независимо дали имаш възможността да го визуализираш адекватно на даден хардуер.

Свикнете с факта, че HDRI нито е измислено заради фотографията, нито се изчерпва с нуждите й.
Дата:   07-08-12 11:25

@n1x0n Е те тука вече ме изгуби.
Теоретичните аспекти и приложения на HDR в други области не ме интересуват. В практическата фотография днес и с техниката с която разполагаме двата процеса са неразделни и съществуването на HDR процес сам по себе си без Tone Mapping е безсмислица, както е безсмислица създаването на изображения които всъщност не можем да видим. Иди и обясни на Adobe или HDR Soft какво е HDR, защото те не са си направили труда да позволят дори междинно запазване на HDR файл без Tone Mapping. Любителите на виртуални изображения в паметта на компютъра, които не могат да се видят предполагам не са много :)

И честно казано не ми пука как точно се казва процеса който ми позволява да създам фото или видео с определени качества и какви точно математически алгоритми използва. Достатъчно ми е да знам какви програми или техники във Photoshop да използвам за да получа резултата/изображението който търся. Оставям определенията на теоретици и анализатори като теб. Приятни мигове в светът невидимите HDR фотографии [smile]

Автор: geopal   
Дата:   07-08-12 12:24

@stef7 не съм много съгласен, че не са си направили труда :)
Photomatix, Adobe Photoshop както и повечето програми ти позволяват да запазиш 32 бита "междинен" hdr/exr файл, който после може с друга програма да "тонираш", за да стане "гледаем".
Програми, които са само за тониране на няколко jpg/tif файлове и не позволяват отваряне или запазване в 32 бита са много критикувани от всички клиенти или просто не ги ползват сериозни хора и разработчиците на софтовете се принуждават да го вкарат като възможности, т.е. някои слушат :) някои не...
Има хора, за които тея 32 бита "негледаеми" файлове са целия им смисъл- малък пример- визуализатори, 3Д картинки и анимации...
[beer]
Дата:   07-08-12 13:16

В практическата фотография днес и с техниката с която разполагаме двата процеса са неразделни и съществуването на HDR процес сам по себе си без Tone Mapping е безсмислица, както е безсмислица създаването на изображения които всъщност не можем да видим.

Виж... и 10 пъти да го повториш няма да стане истина. Нищо неразделно няма, нищо не е безмислица, дори примера който даваш с Adobe не е верен... пази си стандартни HDR файлове без никакъв проблем.

Ама явно зора е да не кажеш "извинете, сбърках"... което е типично за хората влизащи с рогата напред в теми, които не са им напълно ясни.

Както и да е, спорът стана безмислен. Приятен ден на всички.
Дата:   08-08-12 07:38

Да прави сте че, се запазва межднния HDR.
И нямам проблем да призная че съм сбъркал в теми които не докрай разбирам. Както и да се извиня за влизането с рогата напред [smile]
Харесва ми да се образовам, пък било то и по трудния начин.

Автор: ishootpeople   
Дата:   08-08-12 09:15

Както винаги всички теоретици в този форим и от 65786432165 мнения само 1-2 по темата .Благодаря на колегите които са писали по темата донякъде ми помогнахте ,но още съм далеч от отговора на въпроса ми ...
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.