Автор: alumin
Дата: 19-06-12 11:25
@delyan
Тъжно е това което казваш. Честно казано съм малко учуден, тъй като знам примерно за 3 магазина в Пловдив които продават чисти химични елементи и лабораторни инструменти/принадлежности, а тяхната ниша не е кой знае колко по-голяма...
Edmund Optics имат страхотни продукти, но за съжаление не видях нищо над 50мм диаметър. За Surplus Shack знам и не веднъж съм точил лиги там, но не знаех че доставят извън Америка.
@pstoev
Обективи всякакви (до два оптични елемента засега): от 50мм до 1000мм+, та чак и телескопи с байонет за фотоапарат. Макро не знам дали ще правя, тъй като не ми е тръпка, а и един супер-теле обектив фокусиран на половин метър над фокусното му разстояние ми вади същият ефект. Широк може да направя един ако ми попадне някой качествен асферик и успея да го проектирам.
Спрял съм се за момента на твърди обективи, защото са по-лесни за проектиране и изпълнение и е по-малък шанса да прецакам качеството на картината. Варио за в бъдеще ще пробвам като натрупам опит.
В момента се опитвам да reverse-engineer-на комуникационния протокол между апарата и обектива за да мога да вкарам електроника вътре.
Тъй като нямам друго освен Canon, обективите ще са за EF. На теория мога да проектирам и за други системи по спецификация, но си е друго да пробвам как работи на апарата и да донастроя.
Други цели спрямо обективите са: да намаля дължината им като им запазя фокусното разстояние, да намаля f-stop-а (сега не падам под f/8), да проектирам фокус с компенсация за фокусно разстояние и бленда, да купя отнякъде бленди ...
|
|