Автор: my.point.of.view
Дата: 03-06-12 17:49
Аз съм от тези, които снимат със сапунерки - даже наскоро си взех една сапунерчица олимпус втора употреба.
Но ще се опитам да пиша обективно.
Разбирам, че имаш 1000 лв в момента за фотоапарат. НО:
1. Ако си купиш ДСЛР - помисли колко обектива ще искаш да си купиш, за да покриеш фокусното разстояние, което ще покрива сапунерчицата. Изкушенията дебнат и човек трупа парички неусетно, за да се изгърми после с някой обектив, а после рони сълзи, че снимките същите.
Фуджи Х10 е с обектив 28-120 мм - по мое мнение за любителски снимки е напълно достатъчно. Същото е и с Олимпус Пен - 28-84 мм - което отново е достатъчно или почти достатъчно.
При ДСЛР като почнеш с обективи по 1000 лв бройката, работата става солена.
2. Ако използваш очите си да гледаш кога светлината е подходяща, в повечето случаи няма да има значение с какво си снимал. Разлика ще има при печат над А4, формат, който се среща рядко при любителите.
3. Да предположим, че си с ДСЛР и тръгнеш някъде на почивка - и понесеш една раница на гръб, в която са ти такъмите... ми ще ти тежи, ще се потиш, ще ти стане криво и накрая ще се изневриш и няма да снимаш, щото те е хванала нервата. А пък с едно фотоапаратче на вратлето няма такива филми.
4. Ти сам прецени доколко искаш да инвестираш във фотографията - време, пари, до каква степен би желал да научиш нови неща, да посещаваш изложби, курсове...
5. Изборът го правиш ти. Няма нужда да слушаш какво ти казват останалите, никой не е като теб, че да знае като теб какви са твоите нужди и какви са твоите възприятия за света.
|
|