Автор: kirilius
Дата: 09-05-12 22:08
В момента топ-моделите (и най-добрите апарати) в този клас са Olympus E-M5, Sony NEX7 и Fuji PRO1. И трите са скъпи и не влизат в лимита от 1200лв. На Panasonic последният модел е GX1, който също е добър, но също е скъп все още.
Остават Olympus E-P3, Sony Nex5/5n и Panasonic G3/GH2. И по-стари модели също биха ти свършили работа, но ако искаш повече контрол и по-бърз фокус, това са следващите най-добри модели. Samsung също имат доста прилична система и като цяло цените им са доста конкурентни. Погледни NX11 (сега излиза NX20, но не знам колко ще струва) или NX100.
Nikon V1 (според мен) не е добър избор все още, най-вече заради липсата на свестни обективи.
По принцип няма идеален апарат , но ето още малко мисли, които биха ти помогнали:
- Ако ще снимаш само с китови обективи, няма да има голяма разлика кой модел/марка ще избереш.
- Ако искаш да извлечеш максималното от апарата, ще ти трябват по-хубави обективи, но си приготви още доста пари (повече от началните 1200лв). От всички системи в момента м4/3 (Olympus/Panasonic) имат най-голям избор от обективи (над 35 модела).
- Ако ще ползваш стари и ръчнофокусни обективи, всички (почти) системи предлагат преходници (срещу още $$$) но Sony имат уникално предимство наречено "focus peaking", което ти позволява да фокусираш ръчно доста бързо и прецизно. Ако не те притеснява ръчното фокусиране, това е доста евтин вариант. Thor най-редовно пуска тук снимки с обективи за по 5 лева ;-)
- Ако гледаш пиксели, шумове и т.н., в момента Sony имат най-добрия сензор. Зависи какво снимаш де, за повечето ситуации може да не усетиш разлика между основните конкуренти.
- Ако държиш на компактност, телата на Sony са много малки, но размерът на наличните обективи обезсмисля това предимство. М4/3 системата е по-балансирана в това отношение и комбинацията тяло/обектив там обикновено е по-малка от подобна комбинация на Sony.
- Ако снимаш предимно JPEG и не ти се занимава с RAW, Olympus вадят най-добри JPEзи и цветове.
- Ергономията е въпрос на лично предпочитание. На мен лично ми допада ергономията на Samsung NX10/11 най-много. Panasonic и Olympus има също сравнително "стандартно" разположение на бутоните и човек се ориентира лесно. До колкото съм пипал Sony имат най-нетрадиционен дизайн и според мен, като го пипнеш или ще ти хареса много или ще го намразиш ;-)
Аз лично бих ти препоръчал Panasonic G3 за тези пари (даже ще ти останат). Има си всичко: копчета и врътки за всички ръчни настройки като на DSLR, доста добър 16 MPx сензор, бърз автофокус, въртящ се екран, вграден визьор и вградена светкавица. На практика последнит Panasonic GX1 е всъщност G3 без визьора и въртящия екран . Цената на Panasonic GH2 наполедък също пада и с малкия китов обектив също е около границата от 1200лв. Имай предвид обаче, че GH2 като размер е съвсем малко по-малък от най-малките DSLRи.
Публикацията е редактирана (11-05-12 22:55)
|
|