Автор: tzl
Дата: 19-04-12 19:13
Ако ти е калибриран монитора — да. Обработваш я както ти харесва, не я уголемяваш. Аз слагам sharpen само ако смалявам снимки, иначе ако не пипаш нищо по размера на снимката, не правиш нищо за sharpening, освен ако не смяташ, че не е изключително необходимо да е по-остра отколкото е снимана.
Ако не ти е калибриран монитора, слагаш яркостта на 70% поне, за да видиш долу горе как ти изглежда снимката реално като се отпечата (масово мониторите са сложени на 100% яркост) и си преценяш дали ти е тъмна или светла.
Слагаш стойност на Pixel Per Inch, която е най-високата възможна за файловете, които ти е генерирал фотоапарата. Не знам колко е там — 240, 300. Сметката ти за А4 е следната:
[стойност на Pixels Per Inch] * 10 >= [дължина на дългата страна на снимката]
Примерно ако Pixels Per Inch = 200, значи снимката трябва да е минимум 2000px по дългата страна, за да излезе с най-добро качество.
Между другото, печатал съм на 150ppi и на около 90ppi и резултатите са доста добри със съвременната интерполация.
В зависимост от това на каква хартия ще отпечатваш и какъв принтер, снимката може да стане "по-мека", отколкото е била на монитора, откъм тонове на кожата.
Публикацията е редактирана (19-04-12 19:14)
|
|